Plzeňské historické jádro oslaví třicáté narozeniny

Plzeňské historické jádro letos oslaví třicáté narozeniny. Československá vláda jej svým nařízením prohlásila Městskou památkovou rezervací dne 19. dubna 1989.

Cílená propagace v Plzni

Ani to ale tehdy nepomohlo změnit žalostný stav cenných domů, opravy a jejich záchrana přišly až po sametové revoluci, kdy se objekty začaly postupně navracet potomkům původních majitelů. 

„Před listopadem 1989 byl technický stav u řady historicky cenných budov havarijní, v přízemí domů se většinou nacházely prázdné obchody a v patrech neobyvatelné byty. Kolem domů stála lešení, nikoliv však kvůli opravám. Lešení byla jen do úrovně prvních pater a jen proto, aby na lidi na chodnících nepadaly cihly a omítka. S opravami se nepočítalo. Třetina objektů měla být zbourána a nahrazena novostavbami,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa. Například v Bezručově ulici takto mělo zmizet pět domů.

Podle vedoucího Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Karla Zocha nemohlo prohlášení centra památkovou rezervací domy zachránit, snahou ale bylo alespoň trochu zmírnit plánované drastické zásahy. „Až v listopadu 1989 po sametové revoluci se stal zázrak. Revoluce přinesla restituce a zchátralé objekty se podařilo vrátit potomkům původních majitelů. A oni je začali opravovat, přestože neměli moc peněz. Znám lidi, kteří bydleli v paneláku, měli hluboko do kapsy, a přece se zničených historických domů nezbavili. Vzali si úvěry a domy postupně opravili. Zachránili cennou památku po předcích a já si toho nesmírně vážím. Takže díky revoluci se památková rezervace stala realitou a ne jen výkřikem do tmy,“ uvedl Karel Zoch.

„Plzeň má letos rozhodně důvody k oslavě, tedy nejen 30 let od vyhlášení památkové rezervace, ale i 30 let od sametové revoluce, obojí spolu úzce souvisí,“ doplnila Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Hranice území rezervace byla vymezena nařízením č. 54/1989 Sb. a zjednodušeně řečeno zahrnovala a zahrnuje historické jádro města včetně sadů. Jádro tvoří náměstí Republiky s katedrálou sv. Bartoloměje, obklopené je historickými domy. Historické jádro Plzně, jehož centrem je náměstí Republiky s katedrálou sv. Bartoloměje, je doslova učebnicí vývoje architektury pod širým nebem, neboť jsou v něm zastoupeny domy téměř všech architektonických stylů. Dominantou řady historických domů je unikátní a velmi cenná budova radnice postavená ve stylu severoitalské renesance. Zajímavosti se vážou i k samotnému využití objektů. Například dodnes na stejném místě se stejným sortimentem fungují některé obchody. Třeba bývalé papírnictví Pávek U Branky existovalo již za c. k. Rakouska. Sice obchod v současné době už provozuje jiná firma, ale papírnictví je tam dodnes.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.04.2019 14:11



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka