Plzeňské oslavy 100. výročí vzniku republiky doplní program v Loosových interiérech

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa bude interiér bytu manželů Krausových v Bendově 10 od dubna až do konce roku 2018 hostit seriál kulturních akcí.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci se mohou těšit například na přednášky věnované prvorepublikové architektuře a módě, divadelní představení, kurzy tance i speciální komentované prohlídky. 

První z akcí konaných v nových konferenčních prostorách připojených k bytu Krausových byla předminulé úterý přednáška Mileny Hasalové věnovaná vývoji módy a dobrého vkusu. Další budou následovat. Už ve čtvrtek 3. května se zde uskuteční přednáška historika Tomáše Bernhardta Plzeň 1918. S využitím kolekce skleněných negativů uložených v národopisném oddělení Západočeského muzea představí proměny Plzně tak, jak je kolem roku 1918 zachytili profesionální i amatérští fotografové.

O necelých 14 dnů později v úterý 15. května vystoupí v salonu bytu Krausových Poetické divadlo s pořadem Moudří blázni z Osvobozeného. Společně s diváky se tak vrátí k nejznámějším forbínám a výrokům Voskovce a Wericha.  Na prvorepubliková témata naváže 24. května přednáška Jitky Bílkové věnovaná tématu osobnosti Tomáše Garriguea Masaryka v tvorbě Franka Weniga.

Na červen jsou naplánovány další dvě akce. První z nich bude komponovaná prohlídka s názvem Chceme byt od Loose. Její návštěvníci si budou moci byt Krausových prohlédnout jako by sami usilovali o to, aby jim slavný architekt byt navrhl.

Ještě před tím, než se program na prázdniny přeruší, bude následovat druhý díl z cyklu přednášek věnovaných módě, tentokrát s podtitulem Cena za krásu. „V rámci přednášky se podíváme i na několik vrcholných rozmařilostí módy první republiky. Zařazena bude také interaktivní část. Máte-li doma skrytý poklad po předcích (ať je to oděv nebo předmět denní potřeby), můžete jej přinést a dozvíte se, jakou přibližnou cenu v současné době má,“ doplňuje kunsthistorička Milena Hasalová.

„Jako bonus pro návštěvníky jsme po skončení jednotlivých akcí připravili i zkrácené komentované prohlídky bytu Krausových. Stejně tak zájemce zveme na komentované prohlídky běžně nepřístupného interiéru na Klatovské 19, které se uskuteční v sobotu 5. května v rámci programu Slavností svobody a v sobotu 16. června u příležitosti Evropského dne židovské kultury,“ doplňuje Magdalena Soukupová z organizace Plzeň – TURISMUS. 

Vstupenky na akce i prohlídky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru nebo online prostřednictvím Plzeňské vstupenky či webu www.adolfloosplzen.cz. Seriál kulturních akcí v Loosových interiérech v rámci Plzeňských oslav 100. výročí vzniku republiky finančně podpořil Plzeňský kraj.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka