Plzeňské památky v předvánočním čase nespí. Připravují pestrý program

Památek v Plzeňském kraji ve správě Národního památkového ústavu, do nichž lze nahlédnout během zimních měsíců, stále přibývá.

Cílená propagace v Plzni

V adventním čase si navíc mnohé připravily sváteční výzdobu a pestrý program pro děti i dospělé. Mikulášskou nadílku si už v sobotu 1. prosince vyslouží nejmenší návštěvníci hradu Rabí. O týden později jeho prostory oživí hrané scénky, které během večerních prohlídek přiblíží vánoční zvyky a tradice. Adventní prohlídky barevně osvětlenými interiéry i koncert v zámecké kapli nabízí Červené Poříčí, méně známé adventní a vánoční písně zazní v kostele Nanebevzetí Panny Marie kláštera Kladruby 16. 12. Kytarový virtuos Štěpán Rak vystoupí 28. 12. od 19: 00 hodin v jízdárně zámku Kozel. Na zámku Horšovský Týn a hradě Švihov nezůstane zavřeno ani v období mezi vánočními svátky a koncem roku.
 
„Adventní program se každým rokem těší stále větší oblibě, proto jsme i v letošním roce připravili pro milovníky plzeňských památek několik akcí, které jim zpříjemní předvánoční čas. Zimní prohlídky hradů a zámků mají neopakovatelnou atmosféru a poskytují možnost poznat naše památky v jiném světle,“ říká Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Hrad Rabí
V sobotu 1. prosince se prostory hradu Rabí promění v nebíčko i peklíčko. Na nejmenší návštěvníky čekají v prostorách hradu andělská zastavení s úkoly a soutěžemi, na zlobivce peklo v hradním sklepení. Akce probíhá od 12:00 do 16:00 hodin.
O týden později, v sobotu 8. 12., jsou připraveny podvečerní prohlídky s neopakovatelnou atmosférou zimního hradu. „Dozvíte se více o tom, jak dobu adventu a Vánoc trávili naši předci, překvapí vás oživlé postavy někdejších obyvatel hradu a poodhalíte také něco ze symboliky tohoto období“, přibližuje kastelán hradu Karel Broža.
Během večera se návštěvníci můžou ohřát u jednoho z velkých ohňů na nádvoří a ochutnat svařené víno či čaj. Vánoční náladu podtrhne středověká hudba a koledy v podání plzeňské skupiny Gutta. Prohlídky začínají od 16:00 hodin.
 
Zámek Červené Poříčí

Netradiční prohlídku barevně nasvícenými interiéry s deseti zastaveními u vánočních stromků nabízí zámek Červené Poříčí ve dnech 1. a 8. 12. Výklad průvodce přiblíží spoustu adventních zvyků a symbolů. Prohlídky vycházejí každých 30 minut od 17:00 do 18:30 hodin.
V neděli 9. 12. zazní v zámecké kapli Nejsvětějšího Srdce Páně pod taktovkou sbormistra Václava Šlajse vánoční české pastorely v podání pěveckého sboru Čtyři hlasy Plzeň. Adventní koncert začíná od 15.00 hodin. Betlémské světlo se zde bude rozdávat 23. 12. od 16.00 hodin. 

Klášter Kladruby
Třetí adventní neděli, 16. 12., naplní kostel Nanebevzetí Panny Marie kláštera Kladruby méně známé adventní a vánoční písně a skladby z barokních kancionálů v podání souboru staré hudby Cavalla a pěveckého sboru Cantus Stříbro. Vánoční koncert začíná v 15:00 hodin. Na Štědrý den si můžete přijít do kostela pro Betlémské světlo mezi 13. až 15. hodinou.

Zámek Horšovský Týn
Čekání na Štědrý den si můžete ukrátit prohlídkou zámku Horšovský Týn 22. 12. Prostory zámku zkrášlí množství vánoční stromečků, kuchyni provoní vánoční cukroví a tradiční pečivo. Prohlídky doprovodí adventní program ve městě, který nabízí hudební vystoupení, vánoční jarmark, prodej kaprů a vánočních stromků, výtvarné dílny ve vestibulu radnice města a koncert skupiny Neřež. Program vyvrcholí živým betlémem od 17:00 hodin.
Brány zámku se nezavřou ani v období mezi svátky a koncem roku. Vánoční prohlídky budou pokračovat i ve dnech 26. až 31. 12. Během nich se dozvíte mnohé zajímavosti o historii betlémů, vánočních stromků a vánočních ozdob.

Hrad Švihov
Na konci roku, ve dnech 27. 12. až 30. 12., zůstane otevřený i hrad Švihov. Ve vybraných časech bude zpřístupněný zimní okruh Hrad a nová expozice v hradní věži, která hravou formou přibližuje historii hradu, seznamuje se středověkými stavebními řemesly a nabízí nezvyklý výhled do okolní krajiny.     


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka