Plzeňské parkování čeká modernizace, platba kartou končí

Plzeň k 1. prosinci 2019 ukončí možnost platby parkovného přes elektronickou peněženku Plzeňské karty na parkovacích automatech.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tuto službu nabízelo město od roku 2012. Od prosince letošního roku bude tedy možné platit parkovné v krajské metropoli bezkontaktně bankovní kartou či v hotovosti. Správcem výběru parkovného v Plzni je Parking Plzeňských městských dopravních podniků.

„Možnost platit elektronickou peněženkou Plzeňské karty využívalo na parkomatech s možností volby platebního prostředku pouze jedno procento řidičů. Nejčastěji platí lidé parkovné mincemi (61 procent), poté bankovními kartami (29 procent) a devět procent lidí zaplatí parkovné bankovkami, jak vyplývá z dat Parkingu Plzeňských městských dopravních podniků,“ vysvětlil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

„Za těchto podmínek, kdy možnost platbou přes Plzeňskou kartu využívá pouhé procento řidičů, by byly finanční nároky na modernizaci systému od vývoje po implementaci a provoz nepoměrně vyšší a městu by se nevyplatilo do tohoto investovat. Navíc se Plzeňská karta sama přeorientovává na fungování s bankovní kartou. Právě oproti městské kartě běžné bankovní karty dosahují téměř 30 procent výnosů z transakcí na parkovacích automatech,“ doplnil generální ředitel Plzeňských městských podniků Jiří Ptáček.

Možnost platit Plzeňskou kartou byla na parkovacích automatech zavedena v roce 2012, později se rozšířila také do parkovacích domů na Rychtářce a u Nového divadla. Vůbec nejdéle je podporovaná na nejstarším městském závorovém parkovišti v sadech Pětatřicátníků.

Začátkem příštího roku spustí Plzeň pilotní projekt, kterým se změní způsob úhrady parkovného v nejexponovanější zóně placeného stání A, tedy v historickém jádru města. Dvacítku parkovacích automatů dovybaví město klávesnicemi pro zadávání registračních značek. Úhrada parkovného se tak bude nově kontrolovat právě prostřednictvím lustrace registrační značky. Odpadne tak nasazování a snímání botiček, do budoucna se zvažuje i to, že řidiči nebudou muset platit prostřednictvím automatů, ale přes aplikaci v mobilu. Cílem je zvýšit počet parkujících, kteří respektují pravidla parkování.

„Přeměna parkování do tzv. systému chytrého parkování představuje pro Plzeň významný kvalitativní posun, jak pro zákazníky – řidiče, tak pro město jako poskytovatele parkovacích míst,“ uvedl náměstek Michal Vozobule.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka