Plzeňské zvířecí příběhy na DVD putují do knihoven v celém Česku

V rámci projektu Národní sítě záchranných stanic podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR i výukový program plzeňských zvířecích záchranářů „Co se děje kolem nás…?“ věnovaný problematice volně žijících živočichů.

Cílená propagace v Plzni

Celý projekt je zaměřen hlavně na ekologickou výchovu a vzdělávání široké veřejnosti.

Uvolněné finanční prostředky pak musí být použity zejména na okruhy spojené se zvěří, hlavně problematiku zbytečně donesených mláďat zvěře a podporu tematicky zaměřených výukových programů záchranných stanic pro volně žijící živočichy.

"O finanční podporu našeho projektu z dotace Ministerstva zemědělství ČR jsme se letos v květnu ucházeli v rámci užšího výběrového řízení, vyhlášeného Ústřední výkonnou radou Českého svazu ochránců přírody v Praze, garantem projektu. Náš projekt byl jeden ze 17 posuzovaných a v druhém kole podpořen v plné výši," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
Díky této finanční podpoře teď bezplatně dostane dva tisíce knihoven v celé ČR plzeňský nový výukový filmový materiál „Co se děje kolem nás…?“. 

Celkem dva tisíce datových DVD ve špičkové kvalitě HD rozlišení s pěti reálnými příběhy volně žijících zvířat a x dalších tematických materiálů dostanou přednostně ty knihovny, které je zařadí do svých výukových programů nebo nabídnou v rámci půjčoven, které většina knihoven rovněž provozuje.

Cílem projektu je, aby v celé ČR měly možnost školy, školky, ale i různé zájmové skupiny si DVD půjčit, stáhnout, pustit a použít při výchově, osvětě a vzdělávání. Proto také celý materiál je koncipován hlavně pro děti, přičemž i dospělí se dozví hodně nových informací.

Datová DVD budou distribuována ve spolupráci s Knihovnickým institutem Národní knihovny České republiky v Praze, který se nabídl, že materiál do knihoven rozdá. Jak řekl Mgr. Roman Giebisch, Ph.D. z Národní knihovny ČR: „Dva tisíce DVD je velice slušný počet, který by měl obsáhnout většinu knihoven,  které budou schopny materiál dále použít.“ 

Jeho slova potvrdila i Lenka Duchková, vedoucí oddělení knihovních fondů Knihovny města Plzně p. o., která má s výukovými materiály plzeňských zvířecích záchranářů již několikaleté zkušenosti a s nápadem poskytnout DVD i dalším knihovnám přišla právě ona. „ Materiál je perfektní a lze ho použít ve všech směrech výuky. Naše knihovna si ho již pořídila a nabízí ho bezplatně v rámci několika půjčoven na území města Plzně a v rámci lekcí informační výchovy. Mimo jiné chystáme i prezentace a promítání.“

Součástí projektu ekologické výchovy a vzdělávání je i představení dvou hlavních příběhů zvířecích hrdinů na veřejných sociálních sítích. Dva z pěti hlavních příběhů si tedy můžete díky podpoře  Ministerstva zemědělství ČR prohlédnout i na těchto odkazech:

Otík – sel divokého prasete:        https://youtu.be/jgiVQHlJMuQ
Břéťa – mládě bobra:                   https://youtu.be/ajLvGa_slhA

"Věříme, že vás projekt zaujme a že v momentě, kdy i vaše regionální knihovna vám tento filmový materiál nabídne k zapůjčení, této možnosti využijete. Nabídka se týká zejména mateřských a základních škol plus dalších zájmových organizací a spolků. Jak jsem již uvedl, DVD je datové, lze ho tedy kopírovat, stahovat a hlavně dál šířit," dodává Makoň.

Na uvedených odkazech se na vás těší filmový příběh selete divokého prasete Otíka v podání výborného Pavla Lišky a rozvážný bobr evropský, kterému hlas zapůjčil jedinečný pan Josef Somr.

V současné době je 2.000 DVD již v Národní knihovně ČR, připraveno ve speciálním přebalu pro jednotlivé knihovny k odběru.

foto: desop plzeň

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka