Plzeňský Člověk v tísni radí: Pozor na blankosměnky

Nevědomky podepsala blankosměnku, která ji po více než deseti letech dohnala. Bránila se, ale nebylo jí to nic platné. Jak „slepá k houslím“ tak přišla k dluhu přes 15 tisíc korun, který bude nyní jen těžko splácet z invalidního důchodu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Paní Lenka žije v menším městečku v Plzeňském kraji. Za rok oslaví padesáté narozeniny. Má vážnější zdravotní problémy a pobírá invalidní důchod. Peněz tak nemá na rozdávání. Bohužel udělala chybu, za kterou nyní bude muset platit.

Vzkaz paní Lenky je jednoznačný: „Hlavně bych chtěla varovat ostatní lidi, aby byli obezřetní, nenalítli stejně jako já a nepodepsali blankosměnku.“

Celý případ začal v roce 2002, kdy se paní Lenka rozhodla prodat akcie, které pořídila v rámci kuponové privatizace. Při prodeji však narazila na šibala, jehož podnikatelská činnost byla podle jejích pozdějších zjištění opakovaně prověřována policií. Ten přijel do města s nabídkou odkupu takto pořízených akcií. O tom, že by mělo být něco v nepořádku, v době prodeje nevěděla a předala mu plnou moc k vyzvednutí akcií, jichž byla vlastníkem. Součástí udělené plné moci byla i pravomoc nakládat s danými akciemi, za což obdržela tisíc korun. „Dodnes si pamatuji, že veškeré jednání probíhalo pod tlakem, za přítomnosti dalších osob, kdy jsem v podstatě podlehla davu. Všichni podepisovali vše, co jim bylo předloženo. Jednání se tehdy účastnil i notář, který ověřoval podpisy. Právě přítomnost notáře mě utvrdila v tom, že se nemůže jednat o nekalou praktiku a vše je v pořádku,“ popisuje paní Lenka.

Celou věc měla za uzavřenou a byla hodně překvapená, když na podzim roku 2015 dostala předžalobní výzvu. Z ní se dozvěděla, že měla dotyčnému „obchodníkovi“ vystavit směnku a ten jí nyní chtěl zaplatit. „Rozhodla jsem se obrátit na policii. Nebyla jsem si vědoma toho, že bych vůbec nějakou směnku někdy v životě vystavila. Domnívala jsem se, že byl okopírován můj podpis, případně že mi byla předložena blankosměnka. Na tom setkání nepadlo o blankosměnce ani slovo, vědomě bych jí rozhodně nepodepsala,“ kroutí nad dokumenty hlavou paní Lenka. Na základě doporučení policie se navíc rozhodla nic neplatit. Podle policistů se totiž jednalo o podvodníky, jejichž jednáním se policisté opakovaně zabývali.

Paní Lenka se snažila sama bránit u soudu. Posudek však potvrdil pravost jejího podpisu. „Na naši organizaci se bohužel obrátila až poté, co podala k soudu námitky. Nebylo tak již možné v řádné lhůtě doplnit odůvodnění neplatnosti směnky, a proto celý spor prohrála. Mrzí mě to, kdyby se na nás paní obrátila dříve, mohlo se nám podařit soudní spor vyhrát. Směnka měla významné nedostatky, a kdybychom je společně včas uplatnily, mohl být závěr soudu úplně jiný,“ uvádí k případu právnička organizace Člověk v tísni Alice Singrová. Doplňuje, že paní tak nakonec musí zaplatit více jak 15 tisíc korun.


V současné době již směnky nesmí být používány při uzavírání spotřebitelských úvěrů!

Alice Singrová upozorňuje na nebezpečí spojené s podpisem blankosměnek, tedy směnek, ve kterých jsou při podpisu některé části nevyplněné. Osoba, které směnka zůstane, ji může sama vyplnit. Řada lidí, kterým jsme v rámci našich služeb pomáhali, se takto dostala do pořádného maléru. „V současné době již směnky nesmí být používány při uzavírání spotřebitelských úvěrů, kde jsme se s nekalými praktikami setkávali často,“ uzavírá právnička.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 08.07.2017 17:05



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka