Plzeňský kraj byl oceněn v Cannes za podporu investic a podnikání

Plzeňský kraj byl oceněn v Cannes v rámci soutěže Evropská města a regiony budoucnosti, vyhlašované časopisem Financial Direct Investment Magazine (fDiMagazine).

Jarní servisní akce AUTO CB

Za svoji strategii na podporu investic a rozvoj podnikání získal letos druhé místo hned po nizozemském Eindhovenu, zařazeném spolu s dalšími mezi tzv. malé regiony. Ocenění v úterý při slavnostním ceremoniálu převzal hejtman Václav Šlajs.  

Pobídky pro investory nebo propagační aktivity směřující ke zvýšení zájmu o region hodnotila pro časopis fDiMagazine, vydávaný prestižním deníkem Financial Times, odborná komise složená z ekonomů, analytiků a specialistů v oblasti veřejného sektoru nebo regionálního rozvoje. Hodnocení probíhá každé dva roky a Plzeňský kraj, který soutěží s regiony s počtem obyvatel do 1,5 milionu, si letos ze soutěže odnesl pomyslné stříbro.  

Slavnostní předání cen se uskutečnilo ve francouzském Cannes v rámci 27. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM, jednoho z největších veletrhů svého druhu v Evropě, kde se setkávají rozhodující hráči investičního světa. Z českých měst získala dílčí ceny Plzeň, Ostrava a Brno.

„Plzeňský kraj měl jako první kraj v České republice schválený územní plán. Díky tomu jsme mohli nastartovat zájem investorů o volné pozemky, zejména u dálnice. Města nebo developeři si řadu pozemků sami zasíťovali a nabídli je investorům,“ popisuje vedoucí Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Plzeňského kraje Miloslav Michalec s tím, že široká škála zasíťovaných pozemků s přímým napojením na dálnici bylo to hlavní, co investory do Plzeňského kraje přivedlo.

Důležitou součástí strategie Plzeňského kraje je dobrá informovanost investorů. Nabídky pozemků jsou zveřejňovány na webových stránkách kraje. Užitečným nástrojem je také digitální mapa veřejné správy, kterou spravuje Plzeňský kraj a kterou lze využít jako mapový podklad na výběr vhodné lokality pro umístění investičního projektu. „Se zajištěním informovanosti mezi investory nám velice pomáhá CzechInvest a Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje,“ vysvětluje Miloslav Michalec. Přispívá k ní také prezentace Plzeňského kraje na veletrzích v Česku i v zahraničí, kde je podle Miloslava Michalce o informace o průmyslových zónách velký zájem.   

„K rozvoji našeho kraje přispívá jak napojení na dálnici D5, tak silná průmyslová tradice, kterou je ale nutné podporovat. Při každé příležitosti zdůrazňujeme, že zaměstnavatelé volají po technicky vzdělaných absolventech středních i vysokých škol,“ popisuje hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. „Nezaměstnanost v Plzeňském kraji je po Praze druhá nejnižší. Je ale potřeba věnovat pozornost příhraničním oblastem, jako je například Sušicko, a zlepšit dopravní obslužnost, která umožní jednodušší pohyb lidí za zaměstnáním. Na zajištění dopravy se přitom mohou podílet  samotné firmy,“ vysvětluje hejtman. „V každém případě nás úspěch v soutěži Evropská města a regiony budoucnosti velmi těší a je to závazek i motivace pokračovat v dosavadních aktivitách,“ shrnuje Václav Šlajs.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka