Plzeňský kraj má pátou nejvyšší zaměstnanost v Česku

Pozitivní vývoj na trhu práce v Plzeňském kraji se projevil nejen snižováním míry nezaměstnanosti, ale hlavně jejího nejrizikovějšího typu v podobě dlouhodobé nezaměstnanosti.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přestože míra zaměstnanosti mírně klesla, stále je nadprůměrná a pátá nejvyšší v rámci ČR.

Podle strategie Evropa 2020 je cílem dosáhnout míry zaměstnanosti 20-64letých v zemích EU28 v průměru 75 %. „Česká republika ve 3. čtvrtletí 2016 tento cíl splnila spolu s dalšími osmi státy. V Plzeňském kraji činila míra zaměstnanosti dokonce 77,8 %, což je pátá nejvyšší hodnota v rámci krajů ČR,“ popsal situaci na trhu práce v Plzeňském regionu ředitel Krajské správy ČSÚ v Plzni Miloslav Chlad. Meziročně však došlo k poklesu zaměstnanosti o 0,2 procentního bodu. Nejvyšší míru zaměstnanosti měli obyvatelé v Praze, nejnižší naopak v Ústeckém kraji. Obecně platí, že míra zaměstnanosti mužů je vyšší než míra zaměstnanosti žen, v případě Plzeňského kraje rozdíl činí 17,2 procentních bodů. Zaměstnaných mužů bylo 86,2 %, žen jen 69,0 %.

Stejně tak, jako se snížila průměrná míra nezaměstnanosti v rámci EU28 a České republiky, docházelo k meziročnímu poklesu i na regionální úrovni. „V Plzeňském kraji došlo k meziročnímu snížení nezaměstnanosti o 0,6 procentního bodu na 3,4 %. V mezikrajském srovnání je tato hodnota pátá nejnižší,“ doplnila Lenka Křížová, vedoucí oddělení informačních služeb a správy registrů. K tradičně nejrizikovějším regionům s vysokou nezaměstnanosti patří Moravskoslezský kraj, kde hodnota míry nezaměstnanosti dosáhla 6,4 %, na rozdíl od Prahy, kde je nezaměstnanost nejnižší, a to 2,3 %. Jedním z aspektů vnímaným v rámci genderové problematiky je vyšší nezaměstnanost u žen, která v rámci Plzeňského kraje dosáhla hodnoty 4,1 %. To je o 1,2 procentního bodu více než u mužů.
Také dlouhodobá nezaměstnanost v Plzeňském regionu klesá. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných tvořil 32,6 %, což oproti 3. čtvrtletí 2015 znamená snížení o 14,5 procentních bodů. Nejvýraznější úbytek dlouhodobě nezaměstnaných byl zjištěn v Královéhradeckém kraji (o 24,6 procentních bodů), naopak nárůst zaznamenaly pouze v Praze (o 11,7 procentních
bodů) a ve Zlínském kraji (o 0,5 procentního bodu). Stejně jako u míry nezaměstnanosti je i dlouhodobá nezaměstnanost nejvyšší v Moravskoslezském kraji.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 01.02.2017 10:07



4 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka