Plzeňský kraj má unikátní knihu mapující venkovské školy

Kniha s názvem Zaniklé venkovské školy Plzeňského kraje byla v úterý 27. března 2018 slavnostně pokřtěna, a to za přítomnosti části starostů obcí, o kterých je v knize zmínka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Autorem knihy je vedoucí odboru regionálního rozvoje krajského úřadu Miloslav Michalec spolu s kolektivem.

Jedná se o jedinečnou publikaci, protože dosud se podobnou tématikou nikdo nezbýval a nebyla do této doby zpracována do knižní podoby. Potvrzují to i slova autora knihy Miloslava Michalce: „Publikace Zaniklé venkovské školy Plzeňského kraje se soustřeďuje především na školy v menších obcích a je unikátní knihou, která se pokouší zmapovat vývoj některých školních budov postavených v Plzeňském kraji během 19. století až do 30. let 20. století. Neklade si za cíl zmapovat vyčerpávajícím způsobem všechny lokality, ale zabývá se zaniklými školami napříč všemi okresy Plzeňského kraje. Potřeba vytvořit alespoň vzorek historie školních budov plzeňského regionu, který by v určitém časovém horizontu zachytil stavební fond, historii budovy či rámcový vývoj školství v dané obci, je o to větší, že čas nejde zastavit a do školních lavic v těchto obcích se již žáci nikdy nevrátí.“

Symbolickým zvoněním pokřtil knihu náměstek Ivo Grüner a ředitelka Regionálního muzea Nečtiny Soňa Vašíčková. Slavnostního křtu knihy se za Plzeňský kraj zúčastnila také náměstkyně Ivana Bartošová a radní Milena Stárková.
Kniha Zaniklé venkovské školy Plzeňského kraje bude dostupná v knihovnách ve vybraných obcích k prezenčnímu zapůjčení.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka