Plzeňský kraj naváže spolupráci s novým francouzským regionem

Vůbec poprvé navštívil Plzeňský kraj viceprezident francouzského regionu Auvergne – Rhone – Alpes pan Philip Meunier.

Jarní servisní akce AUTO CB

Francouzská strana sama oslovila představitele kraje se žádostí o spolupráci a během dvoudenní návštěvy se podařilo zkontaktovat představitele regionu s firmami z Plzeňského kraje, z čehož by do budoucna mohla vzniknou zajímavá spolupráce v několika oblastech.

Návštěvu zahájil v pondělí 13. května viceprezident Philip Meunier na krajském úřadě, kde se setkal s hejtmanem Josefem Bernardem, náměstkyní Marcelou Krejsovou, náměstky Ivo Grünerem a Pavlem Čížkem a radní Radkou Trylčovou. „Po sloučení našich regionů jsme zrevidovali dosavadní spolupráce a rozhodli se navázat další partnerství, kde bychom intenzivněji spolupracovali a vyměňovali si zkušenosti,“ vysvětlil viceprezident regionu Auvergne – Rhone – Alpes, kde žije téměř osm milionů obyvatel. Jedná se o jeden z nejprůmyslovějších regionů ve Francii, proto i největší zájem o spolupráci je v průmyslové oblasti. Viceprezident se proto také setkal se zástupci Hospodářské komor a řediteli společnosti TS Plzeň (těžké strojírenství). Dále osobně navštívil společnost Škoda Transportation, kde si se zástupci firmy vyměnili kontakty a nastínili možnosti, kde by bylo možné v budoucnu spolupracovat.

„Jsme otevřeni spolupráci, potěšilo nás, že nás zástupci regionu sami oslovili a mají  zájem o náš kraj. Nyní si vzájemně vyjasníme priority a oblasti, ve kterých bychom měli zájem spolupracovat, a pak nebrání nic tomu, abychom činily konkrétní kroky, ať už jsou to například výměnné stáže našich studentů zemědělských škol ve Francii nebo prezentace našeho kraje ve Francii a podobně,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

První den návštěvy navštívil viceprezident také Francouzskou alianci, kde mu ředitel Rémy Fournier a viceprezident aliance Ondřej Ženíšek představili její fungování a hlavní náplň činnosti. Společně se domluvili možnosti výměnných pobytů studentů právě v regionu Auvergne – Rhone – Alpes. Dále si viceprezident, kterého po celou dobu návštěvy doprovázela vedoucí oddělení pro evropskou spolupráci a mobilitu paní Celine Paris, prohlédl Techmania Science Center a den zakončil společnou pracovní večeří s hejtmanem Josefem Bernardem, náměstkyní hejtmana Ivanou Bartošovou a zástupci francouzských firem, které působí v Plzeňském kraji. Zde si obě strany potvrdily zájem spolupracovat, ať už v oblasti průmyslové, tak v oblasti školství a cestovního ruchu. Konkrétní kroky spolupráce budou dojednány během následujícího období.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 16.05.2019 07:17



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka