Plzeňský kraj otevřel Centrum baroka v Mariánské Týnici

Ve středu bylo slavnostně otevřeno nové Centrum baroka v Mariánské Týnici, a to v prostorách bývalého proboštství (jehož projektantem byl jeden z nejvýznamnějších barokních architektů – Jan Blažej Santini-Aichel).

Jarní servisní akce AUTO CB

Sídlí tu též Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Centrum vzniklo z iniciativy Plzeňského kraje v rámci jeho projektu Západočeské baroko. Součástí Centra baroka je expozice Baroko a jeho svět. Kromě ní se veřejnost může těšit na přednáškové cykly, konference a workshopy věnované nejrůznějším oblastem života barokní doby. Veškeré informace budou zveřejňovány na portálu www.zapadoceskebaroko.cz.

„Západočeské baroko, především barokní umění, a to malířství, architektura a sochařství, patří k nejvýznamnějším památkovým a kulturně historickým hodnotám Plzeňska. Jeho kvality a kulturní odkaz akcentoval i minulý rok, ve kterém byla Plzeň hlavním městem evropské kultury,“ řekl při otevření nového Centra baroka Jaroslav Šobr, radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací a dodal, že „Muzeum a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici zvolil Plzeňský kraj za sídlo Centra baroka díky jeho architektonickým kvalitám i dosavadním odborným aktivitám“.

Centrum baroka zhodnotí a využije stávající prostory, které poskytnou zázemí pro odbornou, ediční a vzdělávací činnost. Přednáškové cykly budou pokrývat jednotlivé obory barokního života a vzdělanosti od výtvarného umění, duchovní život, přes barokní osobnosti, život ve městech, na zámcích a v klášterech, až po barokní krajinu, zahradní umění a základy vědy (geologie). K atraktivitě bezpochyby přispěje poznání barokní módy, numismatiky, vojenství, zbraní a uniforem, barokní topografie, školství a vzdělání, múzická umění až po barokní každodennost a rodinný život. Spolupráce s partnery z paměťových a vzdělávacích institucí přispěje k vytvoření hodnotného programu pro odbornou i laickou veřejnost.

Součástí Centra baroka je též nově otevřená expozice „Baroko a jeho svět“, která je zaměřena „na odkaz doby, která výrazným způsobem poznamenala jak českou krajinu dominantami jedinečných staveb, tak duši lidí, kteří dokázali vnímat díky umění, hudbě a literatuře duchovní hodnoty a kulturní tradice,“ uvedla Alena Svobodová, vedoucí Odboru kulturu, památkové péče a cestovního ruchu KÚPK, která vznik Centra baroka i celého projektu Západočeské baroko iniciovala. Expozice představuje především architekturu Jana Blažeje Santiniho a její odkaz na Plzeňsku, zvláště pak na území někdejšího plaského kláštera formou modelů a bohatou ikonografií. Využití moderních médií oživuje expozici barokní hudbou a promítáním filmů o obnově místa a architektuře baroka na Plzeňsku. 

„Hodnocení baroka jako doby mimořádně významné pro západočeskou kulturu je relativně mladého data,“ vysvětluje ředitelka Centra baroka a Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová. Zdůraznila, že „při objevování jeho kvalit sehrálo významnou roli právě výtvarné umění a architektura, která dala vzniknout dominantám zdejší krajiny. Složitý proces vzniku a rozmachu barokní kultury v českých zemích se ukazuje být jedním z nejzajímavějších období středoevropských dějin a právě elity Plzeňska k němu přispěly nezanedbatelným podílem.“ 

Centrum baroka je určeno nejen odborné veřejnosti, ale především všem těm, kteří chtějí poznat dobu baroka takovou, jaká skutečně byla. Mnozí žijí v představě o „době temna“, jak ji takto popsal v některých svých dílech Alois Jirásek. Právě pro ně bude možná překvapující, když díky Centru baroka objeví bohatý společenský a kulturní život nejen ve šlechtických sídlech, ale i u prostého lidu v „podzámčí“. 

Projekt Západočeské baroko, v jehož rámci bylo Centrum zřízeno, byl slavnostně zahájen 25. ledna letošního roku, 12. května byl dán do provozu webový portál projektu www.zapadoceskebaroko.cz, na kterém je možné též nalézt aktuality a informace k činnosti nově otevřeného Centra baroka. 

Většinu nákladů na vznik Centra baroka, konkrétně 1,93 mil. Kč financovalo přímo Muzeum a galerie severního Plzeňska, Plzeňský kraj podpořil jeho vznik částkou 300 tis. Kč.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka