Plzeňský kraj sužují exekuce

Plzeňský kraj sužují exekuce – přes 45 680 lidí je v exekuci, což představuje přes 9 % všech obyvatel kraje. Celkem se zde přitom vymáhá přes 15 miliard korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jde o jeden z nejzávažnějších celospolečenských sociálních problémů nejen v kraji, ale také v celé ČR.

Zelení proto přichází s řešením - chtějí zastavit současnou praxi exekucí.  Jejich cílem je omezit výši smluvních úroků z prodlení a odměny exekutorům. Zároveň navrhují sjednotit mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora a omezit je teritoriální příslušností. Součástí navržených změn by mělo být také jednorázové odpuštění poplatků z prodlení a úroků u pohledávek státu, krajů nebo obcí.

„Exekuce v dnešní podobě jsou byznysem, který ničí lidské životy. Chceme zmírnit podmínky oddlužení a změnit exekutorskou praxi, protože důstojný život každého, byť chybujícího člověka, není zásluhová věc, ale základní lidské právo," uvedl Jan Trnka, lídr Zelených v Plzeňském kraji.

V ČR bylo v roce 2016 vedeno celkem zhruba 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků z řad fyzických osob. Zároveň neustále narůstá počet občanů s vícečetnými exekucemi. Ohromné množství zejména vícečetných exekucí s sebou nese celou řadu problémů, které se dotýkají celé společnosti, a které by měla ČR aktivně a radikálně řešit. Na současném systému exekucí vydělávají zejména někteří exekutoři, advokátní kanceláře a lichváři. Tratí naopak věřitelé, dlužníci a stát.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 19.09.2017 10:08



5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka