Plzeňský kraj zaznamenal druhý největší meziroční nárůst sběru baterií

Podle aktuálních dat neziskové společnosti Ecobat Češi za první pololetí odevzdali k recyklaci 831 tun použitých baterií. 47 tunami přispěl Plzeňský kraj, kde zaznamenali druhý největší meziroční růst sběru, a to o 57 %.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za dobrými krajskými výsledky stojí především segment obchodu, ale i stoupající obliba červených venkovních kontejnerů na elektroodpad, kam lze baterie také odevzdat.

Za prvních 6 měsíců roku vytřídili obyvatelé Plzeňského kraje 47 tun použitých baterií. V meziročním srovnání se jedná o 57% růst, druhý největší v zemi po Zlínském kraji. Každý místní tak k recyklaci odevzdal v průměru 82 gramů baterií, což odpovídá 3,3 AA tužkovým bateriím. Na rostoucích výsledcích se podílel především sběr v červených venkovních kontejnerech a obchodech. „Podařilo se nám navázat úzkou spolupráci s centrálami maloobchodních řetězců, což zlepšilo umístění sběrných nádob na baterie na jednotlivých prodejnách a i možnosti jejich kontroly,“ pochvaluje si Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která spravuje přes 90 % trhu s použitými bateriemi. Maloobchod zvýšil své výsledky v meziročním srovnání o 147 %. K výsledku téměř 5 tunami přispěly také školy.

Hitem jsou červené kontejnery

Za nárůstem sběru nejen v Plzeňském kraji stojí také červené venkovní kontejnery určené pro elektroodpad. Kromě vysloužilých elektrospotřebičů do nich lze totiž vhazovat i použité baterie. „Červené kontejnery jsou často umístěny vedle dalších barevných kontejnerů, a tak je lidé s oblibou využívají při třídění ostatních odpadů,“ upřesňuje Petr Kratochvíl. Využívání červených kontejnerů meziročně vzrostlo o 72 % a Češi do nich vytřídili téměř 68,5 tuny baterií. V Plzeňském kraji pak v červených kontejnerech skončily téměř 4 tuny baterií, o 92 % více než za stejné období loni.

ECOBAT s.r.o., je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2015 zpětně odebrala 1 243 tun baterií, což představuje 35 % baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 000 míst zpětného odběru.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.10.2016 12:09



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka