Plzeňský loutkář Pavel Vašíček slaví sedmdesátku

V únoru 2017 slaví své 70. narozeniny jeden z nejvýraznějších tvůrců plzeňské umělecké, zejména pak divadelní a úplně nejpřesněji loutkářské scény Pavel Vašíček.

Jarní servisní akce AUTO CB

O loutky se zajímal od útlého dětství (členem amatérského souboru se stal v 7 letech, tehdy také začal odebírat časopis Československý loutkář). V r. 1966 absolvoval v oboru herectví na brněnské konzervatoři (sám zde později učil). Studium režie a dramaturgie na loutkářské katedře DAMU ukončil v r. 1970. V té době však už byl rok zaměstnán jako režisér a dramaturg v brněnském Divadle RADOST, kde působil až do roku 1979 a externě i později. Z inscenací, které vytvořil v Brně, jmenujme alespoň Brdečkova „Kouzelníka Žita“, Ghelderodovy „Slepce“, Dürrenmattova „Dvojníka“ (toho si pak zopakoval v polské Poznani), Gogolův - Uhdeho: „Nos“, Apollinairovy „Prsy Tiréziovy“, exupériovskou montáž „Prosím, nakresli mi beránka“ a Hrubínův „Špalíček veršů a pohádek“. Režíroval téměř ve všech českých loutkových divadlech (připomeňme Bradfordova „Černošského Pánaboha“ v NAIVNÍM DIVADLE v Liberci, či „Míčka Flíčka“ v pražském ÚLD), v činohře i v poetické vinárně. Po téměř třech letech na „volné noze“ nastoupil v r. 1982 jako dramaturg a režisér do plzeňské ALFY, kde (s přestávkou v letech 1986-88) působí dodnes, a to téměř výhradně už jen jako dramaturg. Z inscenací v Plzni jmenujme „Baladu z hadrů“ V + W (s novými předscénami J. Suchého), „Poklad baby Mračenice“ L. Dvorského, Smočkovo „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“ (s maňásky), Gogolův - Uhdeho „Plášť“ (1985) a Prévertovy „Pohádky pro nehodné děti“.

V letech 1985 - 1997 byl pedagogem KALD DAMU (z toho 7 let na plný úvazek). V letech 1993 - 1999 byl šéfredaktorem časopisu LOUTKÁŘ, do něhož napsal desítky článků. Zpracoval také textovou část reprezentativní publikace „Plzeňské loutkářství - historie a současnost“ a do knihy „Cesty amatérského divadla“ napsal kapitolu o českém amatérském loutkářství v letech 1970-89. Přispěl i do sborníku „Jan Schmid“ o zakladateli Ypsilonky a do publikace „Umění českého Západu“. Ve spolupráci s NAIVNÍM DIVADLEM vydal knížku o historii festivalu Mateřinka. Výrazně se podílel na realizaci výstavy Ateliér Jiřího Trnky v rámci projektu Plzeň EHMK 2015 (umělecká cena města Plzně) a na řadě dalších pozoruhodných výstav.

Je autorem řady loutkových her (převážně dramatizací) a montáží: „Broučci“, „O černém klobouku a duhovém míči“, „Můj deštník je jako balón“ (libreto loutkové opery V. Wernera, Čsl. rozhlas), „O mašinkách“ (spolu s V. Schilderem), „Rozmarné léto“, „Cirkus PEPÍK“, „Aláddínova kouzelná lampa“, „Prcek Tom a Dlouhán Tom“, „Voda čerstvosti“, „Královský poker“ ad. 

Autorsky se podílel na proslulé inscenaci „Tři mušketýři“. Pro DJKT v Plzni zpracoval scénáře k inscenacím „Limonádový Joe“ a „Fantom Morrisvillu“. Provedl desítky dramaturgických úprav. Jako autor spolupracoval i s ČT, Čsl. rozhlasem (zde i jako režisér), a s dabingem (mj. česká verze seriálu o rodině Smolíkově).

Za režii získal individuální ceny na SKUPOVĚ PLZNI v letech 1970 a 1971 a hlavní cenu v r. 1974, na festivalu MATEŘINKA individuální ceny v letech 1979 a 1983, hlavní cenu v r. 1981. Za dramaturgii byl na SP oceněn v letech 1980, 1986, 2000, 2002 a 2006. Spolu s T. Dvořákem a I. Nesvedou byl nominován na Cenu Alfréda Radoka (2007) za „Tři mušketýry“ (to je inscenace - rekordmanka: nasbírala po celém světě 21 cen a hraje se jedenáctým rokem).

V Divadle Alfa začal Pavel Vašíček pracovat od roku 1982. Jeho prvním titulem byla již zmíněná „Balada z hadrů“. Od té doby vytvořil pro divadlo dlouhou řadu dramatizací a jako dramaturg se podílel na desítkách inscenací. Byla to například inscenace hry L. Smočka „Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho“, Gogolův „Plášť“, Prévertovy „Pohádky pro nehodné děti“ a mnoho dalších. Zatím poslední byla dramatizace knihy Daniely Fischerové „Pohoršovna“ (premiéra únor 2016). Pavel Vašíček také připravil program mnoha ročníků festivalu Skupova Plzeň. S Alfou spolupracuje i nadále. V současné době připravuje výstavu, věnovanou legendě plzeňského loutkářství Josefu Skupovi u příležitosti jeho mnoha letošních výročí.

Pavlu Vašíčkovi gratulujeme!

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka