Plzeňský písař oživil na Historickém víkendu bájnou postavu Golema

Dlouhou dobu bylo záhadou, zda ožije postava Golema, kterou Plzeňané připravili jako překvapení pro návštěvu císaře Rudolfa II.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po dva víkendové večery diváci sledovali pokusy, při kterých ožil drak, nad jejich hlavami se na laně vznášela nadpozemská Sirael, o sílu Golema bojovali generálové a nakonec se dílo podařilo. Písař nejen Golema oživil, ale nakonec přiměl k pečení koláčků, které mohli diváci i ochutnat.

Císaři se v Plzni velmi líbilo a jeho velkolepý příjezd do Plzně sledovaly v odpoledním průvodu tisíce diváků. Na náměstí Republiky přijel s průvodem čítajícím více než pětistovku vojáků, trubačů, svého dvora a především folklorních souborů z celého světa. Ti všichni přišli pozdravit jeho milost. Císaře doprovodil také primátor města Plzně Martin Zrzavecký spolu s ředitelkou pořádající Nadace 700 let města Plzně Alenou Kozákovou. Primátor Plzně předal tradičně do rukou císaře symbolický klíč od města. Císař vyzval pak svůj lid, aby se po dobu jeho pobytu v Plzni dobře bavil.

A Plzeň se po celé tři dny skutečně bavila. Celým městem proudily tisíce lidí z místa na místo a užívaly si jedinečnou atmosféru akce. Pestrý program nabídla samozřejmě hlavní scéna, ale také všechny další v Mlýnské strouze, Proluce či U Ježíška. Stovky a stovky účastníků procházely i Pohádkovou cestu, která je zavedla např. i do Pivovarského muzea, k interaktivnímu stánku Techmanie či do České spořitelny ve Františkánské ulici. Ta nabídla tradičně pestrý historický program ve stylu Rudolfa II. i tajemného Golema. Dokonce si zájemci mohli vyzkoušet i rýžování zlata.

Scéna U Ježíška nabídla jezdecký turnaj, který byl opravdovou nádhernou podívanou a v níž Rytíři Koruny České předvedli mistrovské umění, které často nachází uplatnění i v historických filmech. Poté se zde také strhla střelecká potyčka mezi pasovskými a plzeňskými. I na tuto novou scénu akce si našly cestu zástupy diváků

Sobotní večerní rej strašidel a jejich následný Vejšlap odhalil kreativitu Plzeňanů i přespolních a městem procházeli květinové víly, malý půl anděl půl čertík, roboti, Medúza, Krakonoš s rodinou, Karkulky, šašci, čarodějnice, zombie a upíři a další neuvěřitelné bytosti a strašidla. V průvodu se k nim připojili i plzeňští dudáci, kteří jej přivedli zpět k hlavní scéně a společně s plným náměstím si zazpívali Plzeňskou věž. Po hlavním programu pak náměstí ozářil tradiční ohňostroj z dílny Petra Buriana, které sklidil, stejně jako hlavní představení bouřlivý a zasloužený potlesk.

Klidnější neděli zahájila bohoslužba za město Plzeň a nabídla opět Pohádkovou cestu, ponožkovou bitvu a jedinečný max fotbal mnichů, který letošní Historický víkend uzavřel. Nedělní program navštívila také ministryně pro místí rozvoj Ing. Karla Šlechtová, která prošla všechny scény a společně s ředitelkou nadace Alenou Kozákovu, náměstkem primátora Pavlem Kotasem, Martinem Cholinským z Rytířů Koruny České a Zdeňkem Zajíčkem z agentury RLA Stallion akci ukončile.

foto: milan svoboda

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.06.2017 11:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka