Plzeňští podpořili nemocné cvičením

Celkem 45 lidí z Plzně a okolí se v sobotu zapojilo do sedmého ročníku 24hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS) a podpořilo tak nemocné.

Jarní servisní akce AUTO CB

Z dobrovolných příspěvků vybrali 3900 korun, které poputují na fyzioterapii a nákup rehabilitačních pomůcek.

V Plzni lidé cvičili v sobotu po dobu 7 hodin v nově otevřeném městském zařízení Krašovská Aktivity centrum. Pomocí telemostu se propojili se základnou v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě 24 hodin. Hlavním cílem MaRSu je motivovat nemocné k pravidelnému pohybu, jenž je velmi důležitou součástí léčebného režimu, protože zmírňuje příznaky nemoci. Organizátorem akce je Nadační fond IMPULS společně s Unií Roska Plzeň.

„Cvičili pacienti, jejich rodiny, přátelé, kolegové z práce, terapeuti i lékaři, zapojil se každý, kdo chtěl podpořit dobrou věc,“ uvádí za pořadatele předseda organizace Roska Plzeň Petr Šindelář a doplňuje: „Z pestrého programu si vybral každý bez rozdílu věku a kondice. Účastníci se zapojili do kruhového tréninku, skupinových cvičení na podkladě jógy, procvičili si paměť a slovní zásobu.“

Do letošního maratonu se zapojilo 32 měst z celé republiky i zahraničí. Kromě Plzně cvičili lidé v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Kouřimi, Kroměříži, Liberci, Mostě, Novém Boru, Olomouci, Ostravě/Klimkovicích, Plumlově, Poděbradech, Praze, Teplicích, Uherském Hradišti, Ústí nad Orlicí/Letohradě, Velkých Losinách, Žďáru nad Sázavou, Žirči u Dvora Králové nad Labem. V zahraničí se připojila města ze Slovenska, Polska, Švýcarska, Francie, Finska a Turecka.

V Česku žije přes 18 tisíc lidí s RS, v plzeňském MS Centru se léčí cca 1500 nemocných.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Alarmujícími příznaky RS jsou zejména poruchy hybnosti, koordinace pohybu, citlivosti a zraku. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. V současné době v tuzemsku podstupuje biologickou léčbu přibližně 11 000 nemocných s RS.
Na celém světě RS trpí 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 18–20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz. 

O Nadačním fondu IMPULS
Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.03.2018 12:19



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka