Plzeňští zasadili desítky slunečnic pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Desítky zářivě žlutých slunečnic zasadili plzeňští pacienti s roztroušenou sklerózou, jejich lékaři a známí, a to v Aleji Svobody u budovy úřadu městského obvodu.

Cílená propagace v Plzni

Podpořili tak akci Rozsviťme Českou republiku. Ta má za úkol upozornit na nemoc, která postihuje nervový systém a jíž v tuzemsku trpí asi 20 000 lidí. Akce Rozsviťme Českou republiku se tradičně odehrává koncem května, kdy si lidé po celém světě připomínají Světový den boje proti roztroušené skleróze.

„O nemoci, za níž lidé nemohou, stále panuje řada mýtů, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Přitom včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života,“ upozorňuje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akci organizuje ve spolupráci s regionálními pacientskými organizacemi Roska. Rozsviťme ČR podle ní ukazuje, že i s takto vážnou diagnózou lze žít kvalitní život. „Při léčbě nemoci je důležitá psychická pohoda. A květ slunečnice, který od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů,“ vysvětluje.
„Moc děkujeme všem, kteří si s námi přišli žlutý květ zasadit a ukázali tak, že jim osud pacientů s roztroušenou sklerózou není lhostejný,“ dodává Petr Šindelář ze spolku Roska Plzeň.

Podle doc. MUDr. Dany Horákové, Ph.D. z RS centra ve VFN nemoc lékaři přes velký pokrok stále neumí vyléčit, ale umí ji tlumit nebo i pozastavit. „Je však třeba zdůraznit, že všechny současné léky jsou protizánětlivé, to znamená, že mají schopnost pouze potlačit autoimunitní zánětlivé děje, které ničí nervová vlákna v mozku a míše. Žádný z těchto preparátů bohužel zatím neumí přetržená vlákna znovu obnovit. Pokud se nám podaří zánět zastavit, tak můžeme vlákna dlouhodobě, u řady pacientů i celoživotně, ochránit. Z tohoto pohledu, čím dříve na nemoc přijdeme a čím dříve protizánětlivé léky nasadíme, tím lépe,“ říká doc. Horáková.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka