Podnikatelská aktivita je v kraji pod průměrem. Pomáhají rozjezdy

Plzeňský kraj patří k regionům s nižší podnikatelskou aktivitou. Vyplývá to z údajů, které zpracoval T-Mobile ve spolupráci s týmem datových žurnalistů Samizdat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Analýza vznikla v rámci programu T-Mobile Rozjezdy, který podporuje začínající podnikatele ve všech regionech ČR. Jeho sedmý ročník byl spuštěn. 

„Malé firmy jsou páteří každé ekonomiky. Zajišťují zhruba polovinu pracovních míst a hrají důležitou roli v místních komunitách. Vytvářejí kolem sebe sociální život a ekonomické vztahy s dalšími subjekty v regionu,“ říká Tomáš Ryšavý, ředitel pro strategii společnosti T-Mobile. Začínajícím podnikatelům nabízí podporu program T-Mobile Rozjezdy, a to ve formě bezplatných seminářů, konzultací a soutěže. V ní může celostátní vítěz získat finance, služby a poradenství v hodnotě zhruba 600 000 Kč. Přihlášky do T-Mobile Rozjezdů lze podávat do 19. března a všechny informace jsou k dispozici na www.rozjezdy.cz. 

Za uplynulých šest let programem prošlo několik tisíc začínajících podnikatelů z nejrůznějších oborů. Mezi zhruba 350 celostátními i regionálními vítězi jsou úspěšní majitelé a majitelky cukráren, kaváren, školek a fotoateliérů, pekaři, výrobci kosmetiky, oděvů, obuvi a doplňků nebo vývojáři aplikací a softwaru. V Plzeňském kraji patří mezi minulé vítěze například Roman Sterly se sportovním portálem Sportcentral, Zuzana Sladká s chovem pijavic k léčebným účelům nebo Kateřina Korandová, která pod značkou Magneticus vyrábí magnetky pro domluvu s dětmi.

„Při zjišťování, ve kterých regionech se podnikatelům daří, jsme vzali v úvahu počet obyvatel a odečetli jsme firmy a živnostníky, kteří jsou neaktivní,“ vysvětluje Petr Kočí z týmu Samizdat, a dodává: „V Plzeňském kraji připadá 8,13 obyvatele na jeden ekonomicky aktivní subjekt. V celé ČR je to 7,33 a region je tedy na celkovém osmém místě.“ Žebříček jasně vede Praha, kde připadá jeden aktivní ekonomický subjekt na čtyři obyvatele, zatímco na posledním místě je Ústecký kraj s dvaapůlkrát nižší aktivitou. 

Analýza bude zpracována do většího detailu a ukáže podnikatelské aktivity a potenciál až do úrovně obcí. Kromě počtu ekonomických subjektů na obyvatele přinese informace, kde se nejvíc daří vybraným oborům a kde jsou naopak různé druhy podnikání nejméně zastoupené. Začínající podnikatelé tedy budou schopni poznat, kde se jim mohou otevírat nové příležitosti. Součástí analýzy se stane interaktivní mapa, dostupná on-line pro každého zájemce. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka