Podnikatelské vouchery podpoří 15 projektů, mj. vývoj sběrače proudu pro elektrobus

Město Plzeň podpoří 15 žádostí ze svého programu Plzeňské podnikatelské vouchery 2015 – 16, který má za cíl podporovat spolupráci podniků a výzkumných organizací v Plzeňském kraji. Mezi žadatele rozdělí částku dva miliony korun.

Cílená propagace v Plzni

Na svém zasedání o tom rozhodli zastupitelé města. Celkem radnice zaevidovala 24 žádostí, zájem byl přibližně stejný jako před dvěma lety, kdy Plzeň podnikatelské vouchery vypsala poprvé. Smlouvy o poskytnutí dotace se všemi úspěšnými žadateli by měly být uzavřeny do 22. ledna 2016. 

„Program podnikatelských voucherů se osvědčil a je o něj zájem. Rozdíl oproti tomu minulému je, že jsme ho otevřeli kromě univerzity i pro výzkumná centra v okolí Plzně. Také jsme upřednostnili v bodovém hodnocení ty, kteří zatím v tomto programu nečerpali finanční podporu u nás a ani v programu voucherů Plzeňského kraje. Snažíme se tak pokrýt co nejširší spektrum začínajících podniků v regionu,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Mezi výzkumnými organizacemi jako poskytovateli služeb má jasnou převahu Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Největší podíl projektů navržených k podpoře, celkem sedm, připadá na Fakultu strojní ZČU, a to zejména díky jejímu výzkumnému centru RTI  - Regionálnímu technologickému institutu. „Výzkumné centrum NTIS neboli Nové technologie pro informační společnost je poskytovatelem služeb u čtyř projektů navržených k podpoře, jeden projekt předpokládá využití služeb od Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a dva projekty by měly být realizovány s přispěním služeb výzkumné organizace COMTES FHT a jeden projekt zahrnuje služby VZÚ Plzeň,“ řekl Pavel Kotas.

K podpoře byl navržen například projekt usilující o zlepšení vlastností nanovlákenné membrány, projekt směřující k inovaci sběrače proudu pro elektrobus nebo například projekt zaměřený na optimalizace linky na výrobu gumových hadic. „Podnikatelské vouchery jsou velmi jednoduchým, ale zároveň efektivním nástrojem, který vede firmy a výzkumné instituce k vzájemné komunikaci a spolupráci. Výzkumné organizace mohou nabídnout své kapacity  a firmy si mohou vyzkoušet na menších projektech, jak spolupráce bude fungovat,“ doplnil náměstek. Velká část projektů plánuje využití služeb v oblasti vývoje softwaru. Jedná se například o různé druhy softwaru pro mobilní aplikace, novou komponentu pro konstrukční software nebo software pro standardizaci podnikových dokumentů. Služby výzkumných organizací jsou také často zaměřeny na optimalizaci výrobních procesů nebo na optimalizaci využívaných materiálů.

Celkem bylo k podpoře doporučeno 15 žádostí, čtyři žadatelé jsou zařazeni jako náhradníci, tři žádosti nesplnily podmínky kontroly a dva žadatelé od žádosti odstoupili. Částka dotace na žádosti, které vyhověly podmínkám programu, by byla celkově 2 493 416  korun, na projekt jsou městem alokovány dva miliony korun. „Podle pravidel hodnocení projektů byly bodově zvýhodněny malé a střední podniky a podniky mající sídlo nebo provozovnu v Plzni. Všech 15 žadatelů navržených k podpoře patří mezi malé a střední podniky a 13 z nich má sídlo nebo provozovnu na území města Plzně,“ uvedla Jana Klementová, jednatelka BIC Plzeň, které pro město projekt administrativně zajišťuje. Zkušenosti z minulého kola podle Jany Klementové ukazují, že díky spolupráci v programu voucherů vznikly ve firmách zajímavé inovace. Firmy a univerzity také na základě navázané spolupráce začaly řešit další  nové společné projekty. 

Schválena podpora pro: 

Palaxo Development s. r. o., Vývoj komponenty pro automatizovanou extrakci šablon, 150 tisíc korun

Střelnice LEIKO, s. r. o., Dynamické dopadiště střel a střepin, 150 tisíc korun

HDK, s. r. o., Optimalizace linky na výrobu gumových hadic, 150 tisíc korun

AM – C. M. E, s. r. o., Optimalizace vzduchotechnických potrubních systémů, 150 tisíc korun

LC Tools s.r.o., Optimalizace válečkového strojku pro práci s polymerovou hmotou z hlediska vyrobitelnosti, 150 tisíc korun

NANOPROTEX s.r.o., Nanovlákenná membrána pro použití v textilním průmyslu, filtracích a kompozitních materiálech, 150 tisíc korun

GOOD ONE s.r.o, Inventura a provoz baru/restaurace pro mobilní platformy, 150 tisíc korun

SandyStation s.r.o., Design interaktivního pískoviště, 52 500 korun

Workpress Aviation s.r.o., Inovace obráběcích procesů, 150 tisíc korun

4RAIL, a.s, Vývoj sběrače proudu pro elektrobus, 150 tisíc korun

PDM technology Europe s.r.o., Pokročilé geometrické deskriptory pro vyhledávání v databázi CAD modelů, 122 820 korun

Ardat Systems s.r.o., CFD výpočet turbínových lopatek, 150 tisíc korun

PILSEN TOOLS s.r.o., Optimalizace obrábění žárových nástřiků a CHTZ, 139 050 korun

lan-shop.cz s.r.o., Vývoj obchodního softwaru s orientací na mobilní zařízení, 150 tisíc korun

WOODGEN. TECH s. r. o., Optimalizace a zvýšení energetické účinnosti Podtlakové sušárny biomasy, 35 630 korun


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka