Pohled do budoucnosti kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem

Vybroušená vývojová studie eX Concept od Mitsubishi Motors, která byla s velkým úspěchem odhalená v roce 2015 na autosalonu v Tokiu, se prezentuje i na mezinárodním ženevském autosalonu 2016 – a poukazuje tak na design, technologická řešení a marketingové pojetí budoucího kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem.

Cílená propagace v Plzni

MITSUBISHI eX Concept - Kompaktní crossover s elektrickým pohonem

Vybroušená vývojová studie eX Concept od Mitsubishi Motors, která byla s velkým úspěchem odhalená v roce 2015 na autosalonu v Tokiu, se prezentuje i na mezinárodním ženevském autosalonu 2016 – a poukazuje tak na design, technologická řešení a marketingové pojetí budoucího kompaktního crossoveru Mitsubishi s elektrickým pohonem.

SUV příští generace s elektrickým pohonem.

Zvenčí prezentuje své image sportovního crossoveru, energicky se proplétajícího ulicemi města (v mezích předpisů), kdy umně spojuje eleganci karoserie typu „shooting brake“ s křivkami kompaktního SUV. Čelní partie vozu jsou další interpretací nové vizuální identity v duchu designové koncepce Dynamic Shield (Dynamický štít) automobilky Mitsubishi Motors. Vývojová studie eX Concept svým pojetím exteriéru i designem interiéru poukazuje na další designové směřování vozů MMC.

Dojezd 400 km

Kompaktní eX Concept se soustavou elektrického pohonu příští generace využívá vysokokapacitní výkonné baterie společně s kompaktními a vysoce výkonnými elektromotory (vpředu a vzadu), čímž je celý pohon lehčí a hospodárnější. Díky dalšímu poklesu hmotnosti vozu samotného se tento může pochlubit dojezdem 400 km.

Zástavbou akumulátoru do spodní části karoserie se snížilo těžiště; to společně se soustavou pohonu Twin Motor 4WD a integrovaným systémem S-AWC pro řízení pohonu všech kol pomáhá zajistit jízdní chování, které věrně odpovídá záměrům řidiče a současně zachovává mimořádnou úroveň jízdní stability.

Studie eX Concept kromě jiného představuje technologie autonomního řízení, které staví na spojení technologií on-line propojení automobilů s využitím informačních systémů příští generace a vyspělých technologií aktivní bezpečnosti. Pokud vůz rozpozná nebezpečí, rychle a přesně využije své bezpečnostní funkce. Concept eX je rovněž vybaven funkcemi včasného rozpoznávání poruch a abnormálních stavů, kdy řidiči doporučí, aby svůj vůz zavezl k opravě nebo servisu.

Inteligentní práce s informacemi – bezpečnější jízda

Čelní sklo zprostředkující rozšířenou realitu (AR):

S využitím rozšířené reality (AR) se informace získávané prostřednictvím technologie on-line propojení automobilů zobrazují na čelním skle AR, tj. v zorném poli řidiče, což usnadňuje sledování nejrůznějších změn jízdních podmínek, jako např.:

  • Pokyny palubní navigace.
  • Varovná upozornění na vzdálenost mezi vozidly.
  • Varování při opuštění jízdního pruhu.
  • Informace o dopravním značení (pevném či mobilním) získávané systémem kamerového rozpoznávání dopravních značek.

Čelní sklo AR rovněž zprostředkovává varovné informace (funkce „Caution Tracking“) s využitím technologií na podporu řízení (systém komunikace mezi vozidly navzájem a systém komunikace mezi vozidly a infrastrukturou / chodci); vůz tak promítá pokyny a upozornění na objekty mimo zorné pole řidiče, jako např. vozidla či chodce blížící se ke křižovatce, avšak ve slepém úhlu výhledu řidiče.

Čelní sklo AR vybízí řidiče k okamžitému rozhodování a reakcím, čímž přispívá k vyšší bezpečnosti jízdy.

Inteligentní displej:

Inteligentní displej v horní části palubní desky je vstupní branou k široké škále informací týkajících se jízdy. Ve spojení s navigační aplikací chytrého telefonu může zobrazovat pokyny navigace.

Vyhledávání informací prostřednictvím smartphonu nebo počítače využívá umělou inteligenci (AI) a cloudové uložiště; řidičem požadované informace v rámci internetového vyhledávání pak vůz zobrazuje prostřednictvím cloudu. Díky funkci AI podporované inteligentním displejem je vůz schopen nabízet doporučení na základě zájmů a koníčků řidiče.

Kamery místo zpětných zrcátek:

Zpětná zrcátka studie eX Concept využívají kamery:

  • Vnější zpětná zrcátka: Obraz promítaný po obou stranách přístrojového štítu nahrazuje tradiční vnější zpětná zrcátka. Systém zobrazující výhled dozadu využívá kamery s vysokým rozlišením upevněné po stranách karoserie vozidla; minimalizuje tak zbytečné pohyby očí odvádějící pozornost od řízení.
  • Vnitřní zpětné zrcátko Displej na stropní konzole, zobrazující výhled směrem vzad, nahrazuje klasické vnitřní zpětné zrcátko; i v tomto případě se používá kamera s vysokým rozlišením v zadní části vozidla. Ve srovnání s tradičním zpětným zrcátkem poskytuje displej širší a jasnější obraz situace za vozidlem.

Pro fanoušky automobilů

Pokud jste fanouškem nových vozů značky Mitsubishi ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka