Pokusy a hrátky s vědou - to je čtvrteční plzeňský Den s fyzikou

Netradiční pokusy a hrátky s vědou čekají na účastníky Dne s fyzikou, který ve čtvrtek 25. května pořádá katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Odehraje se v prostorách plzeňského Středního odborného učiliště elektrotechnického na Vejprnické ulici. Cílem akce je přispět ke zvýšení zájmu mladých lidí o studium tohoto oboru.

Co je nového ve fyzice na začátku 21. století? Odpověď na tuto otázku se pokusí najít předseda Ústřední komise Fyzikální olympiády a prorektor Univerzity Hradec Králové Jan Kříž při ranní přednášce v aule gymnázia na Mikulášském náměstí od 8 hodin.

Ve stejnou dobu začne v prostorách elektrotechnického učiliště program plný netradičních experimentů, ve kterém na žáky a studenty základních a středních škol čekají například statisíce voltů, které neuškodí, levitace v několika provedeních či mlžná komora. Zjistí, na jakém principu pracuje elektrická kytara, a budou mít také příležitost ochutnat vesmír všemi smysly, například pomocí jedlé komety, výroby mlhy či kouřových signálů. Plzeňská hvězdárna zpestří program pozorováním Slunce. Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády Jan Kožuško prozradí, jak souvisí tělesná výchova s astronomickými úlohami. V rámci Dne s fyzikou budou rovněž vyhlášeni vítězové krajských kol fyzikální a astronomické olympiády.

„Už nyní víme, že v příštích letech bude na základních a středních školách citelný nedostatek fyzikářů. Rádi bychom tedy mladé lidi získali pro studium tohoto oboru, který je základem pro široké spektrum dalších specializací. Potřebujeme zapálené učitele, kteří dokážou vědomosti zajímavým způsobem předávat dál, proto chceme děti pro fyziku nadchnout i pomocí této akce,“ uvedl rektor Miroslav Holeček, který nad akcí společně s náměstkyní hejtmana Plzeňského kraje Ivanou Bartošovou převzal záštitu. 

Spolupořadateli Dne s fyzikou jsou Krajská komise Fyzikální olympiády Krajského úřadu Plzeňského kraje, Česká astronomická společnost a plzeňská pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků. Akci finančně podpořil Plzeňský kraj.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka