Policisté v kraji kontrolovali myslivce při honech. Žádný nepil

Na území Plzeňského kraje se v minulém roce pořádalo několik mysliveckých honů či naháněk, které jsou pro myslivce vždy vítanou a očekávanou událostí.

Cílená propagace v Plzni

Aby byl každý hon/naháňka co možná nejbezpečnější, využívají policisté svého oprávnění ze zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu a provádí dohled nad těmito akcemi, který spočívá v kontrole držitelů zbraní.

Při kontrolách se policisté zaměřují zejména na kontrolu zbraní, střeliva, potřebných dokladů a výjimkou nejsou ani dechové zkoušky na přítomnost alkoholu.

Při kontrole zbraní se policisté věnují jejímu technickému stavu (mechanické poškození, koroze, opotřebení, nadměrná vůle atd.), kontrole zkušební značky (zda může být zbraň využita ke střelbě, resp. jestli je zbraň technicky způsobilá) a dále se zaměřují také na shodu výrobního čísla na zbrani a na dokladech. Při kontrole střeliva je důležitá shoda se zbraní a technický stav střeliva. Při lovu se zbraní, musí mít každý u sebe platný zbrojní průkaz  (v případě cizího státního příslušníka Evropský zbrojní pas) a průkaz zbraně a tyto doklady je povinen na požádání předložit orgánu policie.

Na honech jsou ze strany policistů prováděny i dechové zkoušky na přítomnost alkoholu, kterým se, dle zákona o střelných zbraních a střelivu, musí držitelé zbrojních průkazů při nošení zbraně na výzvu příslušníka policie podrobit. V případě, že by dechová zkouška byla pozitivní, postupují policisté při vyřízení tohoto protiprávního jednání podle zákona o střelných zbraních a střelivu a na místě mohou příkazem na místě uložit pokutu do výše 5 000 korun. V případě správního řízení může být za toto jednání uložena pokuta až do výše 50 000 korun.

Za uplynulý rok tak policisté z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál provedli v období tzv. hlavní lovecké sezóny (od září do prosince) kontrolu na 49 honech/naháňkách, přičemž zkontrolovali celkem 338 osob (držitelů zbraní) a kontrolou jim prošlo 360 zbraní. Ani v jednom případě policisté nezjistili, že by došlo k protiprávnímu jednání. Celkem 23 kontrol bylo kolegy z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál provedeno na území Plzně – venkova, 12 na Klatovsku, po pěti kontrolách na území Plzně města a Domažlicku a čtyři na Rokycansku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.03.2018 06:20



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka