Policisté v Plzni chytili gang zlodějů kol

Policisté dopadli pachatele rozsáhlé majetkové trestné činnosti - bylo odhaleno dalších 70 skutků!

Cílená propagace v Plzni

Kriminalisté díky své mravenčí práci odhalili to, že jeden z obviněných  během své návštěvy na svobodě stačil spáchat dalších 60 krádeží!

Kriminalisté Městského ředitelství policie Plzeň odhalili jeden z nejrozsáhlejších a největších případů letošního roku. Vše začalo na začáku března letošního roku, kdy se na území města Plzně začaly ztrácet jízdní kola ze sklepů, bytů či domů ve velkém. Speciálně vytvořený tým kriminalistů pečlivě zajišťoval veškeré stopy a shromažďoval poznatky,které vedly k dopadení pachatele této trestné činnosti. ´´Klec´´ spadla na konci června, kdy byl devětatřicetiltý muž umístěn na vazbu. Kriminalisté ho v té době usvědčili z 19 případů. Práce policistů tímto ovšem neskončila a zabývala se případem i nadále, to vše se vyplatilo a díky své precizní práci odhalili, že 39 letý muž spáchal dalších 60 skutků. Odhadovaná výše škody, kterou svým jednáním pachatel způsobil se vyšplahala k téměř jednomu milionu korun. Vzhledem k novým skutečnostem, tak obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na 8 let. V souvisloti s tímto případem plzeňská kriminálka odhalila také další dva spolupachatele, kteří se na několika krádežích podíleli, ale také kradli samostatně. Oba muži jsou taktéž obviněni.


Kriminalisté se během ohledání místa činu často setkávali s nedůsledným nebo jen s částeným zabezpečením majetku proti krádežím, zejména ve sklepních kójích, nebytových prostor a společných částí v domě. Policisté proto radí občanům, jak by mohli zvýšit bezpečnost a ochranu svého majetku před nezvanými hosty a tím eliminovat riziko spojené s krádeží našeho majetku.

1. Bezpečnost bytu a společných nebytových prostor v domě  zvýšíte instalací bezpečnostních dveří nebo různých mechanických zábranných prostředků jako jsou např. bezpečnostní štít a profilová cylindrická vložka, vrchní přídavný zámek, příčná a celoplošná dveřní závora, pojistka dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení dveří.

2. Dbejme na opatrnost při otvírání vchodových dveří domu cizím lidem.

2. Kriminalistům pomohl při objasňování krádeží jízdních kol v několika případech i kamerový systém, který byl nainstalován v panelových domech nebo u rodinných domů. Pokud se rozhodnete pro nákup zaznamenávací elektroniky, počítejte s tím, že musí být dodrženy všechny právní předpisy v souladu GDPR.

3. Pohybová čidla a zabezpečovací elektronický systém jsou další prvky, které nám pomohou zvýšit bezpečnost a ochranu majetku.

3. Ve společných prostorách domu, sklepích, garážích zajistěte uzamykání vstupních dveří společných prostor, zajistěte okna i samotná kola. Lze si opatřit společný bezpečnostní stojan. Pokud ukládáte své kolo na balkon, dbejte taktéž na zajištění svého kola např. připoutáním k zábradlí balkonu.

 4. V domě mějte svá kola bezpečně uschovaná, nejlépe v bytě nebo komoře s řádným bezpečnostním zámkem.

 5. Na ulici se snažte své kolo připoutat k pevnému bodu (zábradlí, ukotvený stojan) za použití bezpečnostního zámku (nejlépe přední kolo a rám ke stojanu + zadní kolo a rám ke stojanu). Pokud je vás více cyklistů, pohlídejte si kola navzájem.

 Nejčastěji dochází ke krádežím bicyklů ze sklepních kójí, kočárkáren a chodeb v panelových domech na sídlištích. Anonymita a lhostejnost obyvatel domů k výskytu cizích lidí zlodějům jen nahrává. Dále je to před obchody, restauracemi, bary a sportovišti. Zloději ale neváhají vstoupit i do zahrad, dvorů a garáží u rodinných domů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.10.2018 06:13



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka