Posluchači Univerzity třetího věku vyměnili lavice za přírodu a památky

Mezi letními školami, které během prázdnin probíhají na Západočeské univerzitě (ZČU), je také Letní škola Univerzity třetího věku ZČU.

Cílená propagace v Plzni

Letošního ročníku, který se uskutečnil od 16. do 24. července, se zúčastnilo 154 seniorů. Program tvořily exkurze spojené s přednáškami.

„Možnost strávit část léta inspirativními exkurzemi a přednáškami jsme nabídli našim posluchačům už pošesté a stejně jako v minulých letech byl ohlas velmi kladný,“ říká vedoucí Univerzity třetího věku ZČU Magdalena Edlová, která po jednotlivých exkurzích dostává od účastníků děkovné a pochvalné e-maily. Šestého ročníku Letní školy Univerzity třetího věku ZČU se zúčastnilo 154 seniorů. Nebýt kapacitních omezení, bylo by jich však podle slov Magdaleny Edlové mnohem více.   

Program letní školy začal v Plzni, kde se účastníci vydali prozkoumat pozůstatky městských hradeb, a to i těch, o nichž se málo ví a nejsou vidět na první pohled. Dozvěděli se, jak se městské hradby stavěly, a jak se naopak později v průběhu staletí Plzeňané s hradbami loučili. Další exkurze zavedly posluchače letní školy do sídla společnosti Bohemia Sekt ve Starém Plzenci a následující den do Národního technického muzea. Při krajinářské exkurzi nazvané Za posvátnou vodou a výhledy navštívili účastníci Chodsko, přesněji poutní místo Dobrá Voda u Pocinovic. Prošli křížovou cestou, napili se vody z léčivého pramene a vychutnali si výhled od kaple Panny Marie Bolestné. Celkem přitom zdolali dvacetikilometrovou trasu. Cílem poslední exkurze byl Zbiroh, kde v muzeu vyslechli přednášku věnovanou působení Alfonse Muchy na tamním zámku.

V září zahájí Univerzita třetího věku, která na Západočeské univerzitě působí už od roku 1992, další akademický rok. Studium je určeno seniorům a lidem ve třetím stupni invalidního důchodu, kteří mají zájem rozšiřovat své znalosti a udržovat svoji duševní aktivitu. Podmínkou není maturita ani délka předchozího vzdělání. Zájemci mohou navštěvovat kurzy na pobočkách v deseti městech Plzeňského a pěti městech Karlovarského kraje – v Plzni, Klatovech, Tachově, Stříbře, Zbirohu, Spáleném Poříčí, Rokycanech, Dobřanech, Plasích, Horažďovicích; Chebu, Aši, Sokolově, Karlových Varech a Mariánských Lázních.

 „Pro naše posluchače jsme na příští akademický rok připravili řadu nových kurzů, například Psychologie pro každý den, Design a designéři, Tajemství hmyzí říše, Architektura Plzně aktivně nebo Politika v demokratických režimech,“ jmenuje některé novinky Magdalena Edlová. „Samozřejmě nabízíme také obory zaměřené na práci s notebookem a tabletem, jazykové kurzy nebo technicky orientované obory jako Člověk, energie a technika,“ dodává. Nové kurzy rozšíří už tak pestrou nabídku více než třiceti různě zaměřených oborů.

Kompletní nabídku a veškeré potřebné informace najdou zájemci na webových stránkách u3v.zcu.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka