Pravěk a raný středověk jihozápadních Čech

Katalog ke stálé expozici „Pohledy do minulosti Plzeňského kraje“ veřejné představení katalogu Vydavatel: Západočeské muzeum v Plzni, p. o. 2015. Autor textů: Milan Metlička a kol. Fotografie: Ivana Michnerová, Milan Metlička a další (viz tiráž)

Jarní servisní akce AUTO CB

Veřejné představení knihy se uskuteční ve středu 10. února 2016 v 11.00 hodin v přednáškovém sále Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2, 301 00 Plzeň

V dubnu 2013 byla v budově Západočeského muzea v Plzni otevřena stálá expozice pravěku a raného středověku jihozápadních Čech. Expozice byla realizována vrámci projektu „Pohledy do minulosti Plzeňského kraje“ za finanční podpory Plzeňského kraje a Evropského fondu pro regionální rozvoj ROP Jihozápad (č.projektu CZ.1.14./3.2.00/05.01679).

Katalog „Pravěk a raný středověk jihozápadních Čech“ byl vydán za finanční podpory Plzeňského kraje nositelům projektů Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a navazuje na stručnějšího Průvodce expozicí, který byl vydán za podpory stejného projektu v loňském roce.

Katalog vychází současně v českém, anglickém a německém jazyce a na 168 stranách shrnuje dosavadní poznatky o pravěkých a raně středověkých (do 10. století) dějinách na území Plzeňského kraje. Texty jsou oproti výstavě doplněny o mnoho dalších informací, které se již na panely nevešly. Kromě základních charakteristik jednotlivých období pravěku seznamují s nejvýznamnějšími archeologickými objevy a nálezy vnašem regionu. Přidány jsou kapitoly o historii archeologického bádání v regionu, o pravěké archeologické sbírce, přírodním prostředí, metodice archeologického výzkumu a experimentální archeologii. Publikace je doplněna více jak 300 barevnými fotografiemi archeologických artefaktů, terénních dokumentací zarcheologických výzkumů a pro jednotlivá období i mapami snejvýznamnějšími lokalitami. Pro orientaci návštěvníků je připojen plán výstavních prostor a přehledná chronologická tabulka. Pro nalákání na prohlídku expozice je katalog doplněn několika fotografiemi přímo z ní. Nepřímo publikace ukazuje bohatost pravěké archeologické sbírky, protože až na výjimky jsou všechny vystavené artefakty uloženy v Západočeském muzeu v Plzni. Mezi unikátními předměty můžeme jen namátkou uvést neolitickou plastiku ženy, tzv. „vochovské venuše“, bronzový štít z Plzně-Jíkalky a bronzové maskovité spony z Dýšiny a Kyšic, které jsou zapůjčovány na mnohé archeologické výstavy po celé Evropě.

Vychází v českém jazyce (nákl. 500 ks) a v anglické a německé jazykové mutaci (po 250 ks).

Katalog byl vydán za finanční podpory Plzeňského kraje nositelům projektů Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.02.2016 05:47




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka