Přednáška v Národopisném muzeu odkryje tradice a zvyky listopadu

„V těchto dnech je velmi nejisto dát si pouštět“ aneb o tradicích a zvycích měsíce listopadu. Michal Chmelenský zve 29. 11. na přednášku do Národopisného muzea Plzeňska.

Jarní servisní akce AUTO CB

Listopadový díl z přednáškového cyklu Plzeňská 60 bude věnován známým i neznámým listopadovým tradicím a zvykům z Plzeňska a okolí. Z četných národopisných sběrů a archivních pramenů uložených ve sbírkách Národopisného muzea Plzeňska pro Vás toto téma připravil Michal Chmelenský.

V cyklickém vnímání ročních období představoval ještě koncem 19. století pro většinu obyvatel (nejen) plzeňského venkova měsíc listopad konec a současně s tím také počátek nového hospodářského roku. Listopad byl vnímán jako přirozený předěl mezi posvícenským obdobím, kterým se zakončily žně a dobou Adventu. Současně s tím také jako předěl mezi obdobím pozdního léta a počátkem zimy. Podle toho se na jednotlivých hospodářstvích postupně měnil také pracovní režim, nastávalo období výmlatu, draček či přástek a postupných příprav na tolik očekávané jaro. To z větší části také předurčovalo charakter a podobu nejrůznějších lidových tradic, veselic a svátků – počínaje svátkem Všech Svatých a konče svátkem sv. Ondřeje.

O tom všem bude naše další listopadová přednáška, která se tentokráte uskuteční v prostorách bývalé „Mydlárny“ v atriu Národopisného muzea Plzeňska.

Čtvrtek 29. 11. 2018, 17.00 hod. Národopisné muzeum Plzeňska

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka