Přehled prosincových akcí a výstav v Západočeském muzeu v Plzni

Přehled akcí, výstav, expozic a nabídka služeb prosinec 2018.

Cílená propagace v Plzni

Přehled akcí prosinec 2018:

  • po 03/12 v 18.00 přednáškový sál HB
    Malí velcí umělci
    - Na koncertu komorní hudby zazní skladby soudobých českých skladatelů v podání žáků ZUŠ Plzeňského kraje. Vstupné dobrovolné. Pořádá: Západočeské hudební centrum

  • st 05/12 v 16.00 přednáškový sál HB
    Vánoční koncert žáků ZUŠ Elementária
    - Na koncertě se Vám představí žáci soukromé základní umělecké školy. Na programu budou skladby různých slohových období. Pořádá: ZUŠ Elementária

  • po 10/12 v 18.00 přednáškový sál HB
    Koncert žáků ZUŠ T. Brzkové, Plzeň
    Pořádá: ZUŠ T. Brzkové, Plzeň

  • út 11/12 v 17.30 přednáškový sál HB
    Archeologické jednohubky s podtitulem „Poklady v archeologii“
    - Atraktivní pětiminutové přednášky s archeologickou tématikou se staly osvědčeným receptem, jak zaujmout posluchače a přitom nedopustit, aby je přednáška začala nudit. Po pěti minutách totiž začíná hned další. Pořádá: ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko, Bärnau ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni
    Vstupné zdarma
    .

  • út-čt 11/12 – 13/12 v 09.00 – 17.00 NMP
    Adventní dílny v Národopisném muzeu Plzeňska
    - Ve dnech 11. – 13. 12. 2018 od 9.00 do 17.00 hod. (polední pauza 12.00 – 12.30 hod.) budou v prostorách Národopisného muzea Plzeňska jako každoročně probíhat tradiční „Adventní dílny“. Návštěvníci si mohou sami vyzkoušet výrobu máčených svíček nebo ozdob z přírodnin a papíru či zdobení technikou dekupáže. Vlastní výrobky si budou moci zdarma odnést také domů. Na místě bude probíhat prodej vánočních dekorací od zkušených výrobců. Nejmenší návštěvníky jistě zaujmou také ukázky starých lidových zvyků, jako je lití olova a pouštění ořechových „lodiček“, či chytání „vánočních kapříků“. Dílny jsou určeny žákům základních škol, rodinám s dětmi, ale i dospělým se zájmem o výtvarné techniky. Školní třídy a početnější skupiny návštěvníků prosíme, aby se předem objednávaly na telefonním čísle 378 370 138. 
    Vstupné: 30,- Kč/os., pedagogický doprovod zdarma
    .

  • st 12/12 v 18.00 přednáškový sál HB
    Koncert rodičů, žáků a učitelů ZUŠ T. Brzkové, Plzeň
    Pořádá: ZUŠ T. Brzkové, Plzeň

  • út 18/12 V 18.00 přednáškový sál HB
    Vánoční koncert akordeonového oddělení ZUŠ B. Smetany
    Pořádá: ZUŠ B. Smetany

  • st 19/12 v 18.00 přednáškový sál HB
    Vánoční přání s pěveckým sborem Andílci pro Neonatologii v Plzni
    Pořádá: Centrum umění a pohybu s.r.o.
    Předprodej vstupenek: www.plzenskavstupenka.cz

Legenda k použitým zkratkám:
HB
(hlavní budova Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2) přednáškový sál
NMP
(Národopisné muzeum Plzeňska, náměstí Republiky 13)

Výstavy:

  • 16/06 – 31/12 Gustav Nosek - Muž ve stínu 
    Muzeum loutek (ML)
    nám. Republiky 23
    tel: 378 370 801
    www.zcm.cz

    muzeumloutek@zcm.cz
    otevírací doba muzea:  út – ne 10.00 – 18.00
    Výstava si klade za cíl připomenout návštěvníkům významnou osobnost českého loutkářství, která zůstala celý život upozaděna svým vlastním dílem. Jeho nejslavnější řezbou je bezesporu Hurvínek, zásluhou kterého našel Spejbl konečně svého rovnocenného jevištního partnera. Výstava představuje zlomek Noskovy práce členěný dle jeho tvůrčích období. Návštěvník má možnost seznámit se s výsledky jeho řezbářského umu z doby první světové války, první republiky a poté i s loutkami od doby poválečné do šedesátých let. 

  • 21/09/2018 – 06/01/2019 SKLO – skupina Rubikon a hosté
    Hlavní budova (HB ZČM)
    Kopeckého sady 2, výstavní sál 2
    tel: 378 370 111
    www.zcm.cz

    info@zcm.cz
    otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00
    Umělecká skupina Rubikon vznikla v roce 1997 kolem teoretika Ivo Křena, kurátora sbírky a stálé expozice českého ateliérového skla ve Východočeském muzeu v Pardubicích. Skupina je spojením uměleckých osobností s vyhraněným a osobitým uměleckým rukopisem ve svých oborech. Zastoupení sklářští výtvarníci – Bohumil Eliáš, Jaroslav Matouš, Jaromír Rybák, Jan Exnar, Bohumil Eliáš ml., Marian Volráb – se vedle plastik paralelně realizují i v oblasti malby a kresby. Jako své hosty přizvala skupina Rubikon na výstavu dva další sklářské umělce, Jiřinu Žertovou a Vlastimila Beránka. Skleněné objekty doprovází rovněž soubor snímků, jejichž autorem je přední český fotograf Gabriel Urbánek.

  • 05/10/2018 – 27/01/2019 - VILÉM HECKEL 100      
    Hlavní budova (HB ZČM)
    Kopeckého sady 2, výstavní sál 1
    tel: 378 370 111
    www.zcm.cz

    info@zcm.cz
    otevírací doba muzea: út – ne 10.00 – 18.00 
    Západočeské muzeum v Plzni připomíná sté výročí od narození mimořádného fotografa Viléma Heckela retrospektivní výstavou. Vilém Heckel, který svými fotografiemi přiblížil vzdálené vrcholy a zapomenuté kouty světa širokému publiku, se narodil 21. května 1918 v Plzni. Heckelova rozsáhlá tvorba obsahuje mnoho kapitol: průmyslové a reklamní fotografie, reportážní dokumentaci, krajinné fotografie celého Československa a fotografické záznamy vysokohorských expedic. Mimořádný talent, jasný cíl, láska k přírodě, pracovitost a fyzická kondice, to vše jsou skutečnosti, díky nimž se Heckelovi podařilo zařadit se mezi nejuznávanější fotografy hor a krajiny. 
    Záštitu nad výstavou převzal Mgr. Martin Baxa, 1. náměstek primátora města Plzně a poslanec Poslanecké sněmovny PČR. Výstavu finančně podpořil Plzeňský kraj, statutární město Plzeň a Státní fond kultury ČR.

  • 05/10/2018 – 31/03/2019 - zaniklý svět stolních společností aneb socialní síť před sto lety - PANELOVÁ VÝSTAVA
    Národopisné muzeum Plzeňska (NMP)
    nám. Republiky 13, průjezd
    tel: 378 370 200
    www.zcm.cz

    narodopis@zcm.cz
    otevírací doba muzea:  út – ne 10.00 – 12.00, 12.30 – 18.00
    Výstava připomíná fenomén tzv. „stolních společností“, které byly významným fenoménem 19. století. Nešlo zdaleka jen o schůzky štamgastů v šeru pivnic. V době, kdy politické poměry neumožňovaly rozvinutí řádné spolkové činnosti, suplovaly ji do jisté míry právě stolní společnosti, ze kterých později vzešly výrazné postavy plzeňské komunální politiky, zakladatelé zdejšího odboru Sokola, pěveckého sboru Hlahol či Měšťanské besedy.
    Výstava je připravena ve spolupráci národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni, Archivu společnosti Plzeňský Prazdroj a Archivu města Plzně. Poprvé byla výstava představena na přelomu let 2016 a 2017 v Pivovarském muzeu v Plzni.

  • 26/10/2018 – 20/01/2019 - ČESKÉ „NÁRODNÍ“ KARTY 
    Národopisné muzeum Plzeňska (NMP)
    nám. Republiky 13, výstavní sál
    tel: 378 370 200
    www.zcm.cz

    narodopis@zcm.cz
    otevírací doba muzea:  út – ne 10.00 – 12.00, 12.30 – 18.00
    Hrací karty braly v 19. století, v době národního obrození a následného utváření myšlenek směřujících k samostatnému státu, do rukou desetitisíce lidí. Mnohé z karetních her byly zdobeny národními motivy, zobrazovaly česká města a hrady, nesly náměty vztahující se k národní historii či postavy v typických krojích. K nejznámějším jistě patří karty vytvořené Mikolášem Alšem. Obrázky na kartách promlouvaly ke všem hráčům stejným jazykem a nenásilně tak napomáhaly utváření národního sebevědomí. Ukázky nejrůznějších „národních“ karetních her přináší výstava spolupořádaná s Clubem sběratelů karetních her.  

  • 22/11/2018 – 19/02/2019 - DETAILY - Autorská výstava Moni Berry
    Národopisné muzeum Plzeňska (NMP)
    nám. Republiky 13, sklepení
    tel: 378 370 200
    www.zcm.cz

    narodopis@zcm.cz
    otevírací doba muzea:  út – ne 10.00 – 12.00, 12.30 – 18.00
    Fotografka Moni Berry se narodila v Plzni. Vystudovala učební obor se zaměřením na uměleckou černobílou fotografii, ale poté se fotografování prakticky nevěnovala. To se změnilo před několika málo lety, kdy se rozhodla k fotografování vrátit a uplatnit svůj um i talent. Vzhledem k tomu, že svoji tvorbu již prezentovala v rámci několika autorských výstav nejen v Plzni, ale i v Praze, Zbiroze, Brandýse, Berouně a Mělníce, bylo to správné rozhodnutí. Podle svých vlastních slov není vyhraněna žádným směrem, vždy se snaží zachytit atmosféru a podstatu toho, co se jí líbí a co právě vidí. Podle ní je každý interiér, exteriér, předmět i člověk výjimečný. Ve svých fotografiích se proto snaží právě o zachycení těchto výjimečností, krás života a věcí kolem nás.

Stálé expozice: celoročně přístupné

Plzeňská městská zbrojnice  (Hlavní budova ZČM Kopeckého sady 2)
Plzeňská městská zbrojnice je největší dochovanou historickou zbrojnicí v České republice. V roce 1363 ji založil český král a římský císař Karel IV. Expozici tvoří palné zbraně a zbroj z konce 14. až poloviny 17. století. Za evropskou raritu je považována sbírka gotických pušek - hákovnic s luntovým zámkem a soubor mušket z období třicetileté války. Součástí expozice je i sbírka kamenných portálů ze zbořených plzeňských domů a část původních městských hradeb. Zachovalé zdivo a rozsáhlý panoramatický obraz znázorňující dobytí Plzně Arnoštem Mansfeldem v roce 1618 činí expozici výjimečnou.

Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – expozice Archeologie (Hlavní budova ZČM Kopeckého sady 2)
Expozice seznamuje návštěvníky muzea s pravěkým osídlením kraje od nejstarších dob do raného středověku. Na 27 panelech doplněných bohatou fotografickou dokumentací z terénních výzkumů se můžete seznámit s vývojem pravěkého a raně středověkého osídlení kraje. Ve 34 vitrínách jsou představeny trojrozměrné artefakty získané do sbírek muzea během více jak 130 let terénních archeologických výzkumů. Mezi vystavenými exponáty jsou takové unikáty, jako bronzový štít z Plzně-Jíkalky, hliněná neolitická plastika ženy z Vochova, bronzové maskovité spony z Kyšic a Dýšiny, zlaté předměty z mohylových pohřebišť střední doby bronzové a mnoho dalších výjimečných předmětů vyrobených pravěkým člověkem. Expozice je doplněna rekonstrukcemi odkrytých hrobů, dřevěnou konstrukcí vodní cisterny z Vladaře a kamennou slovanskou pecí. Samostatně je prezentována metodika archeologické práce. Díky vystaveným replikám si návštěvníci mohou vyzkoušet tkaní na vertikálním stavu a drcení obilí kamennými drtidly a žernovem.  

Pohledy do minulosti Plzeňského kraje – expozice Historie (Hlavní budova ZČM Kopeckého sady 2) 
Expozice seznamuje návštěvníky muzea s dějinami západních Čech od 10. do poloviny 19. století. Pozornost je věnována především rozmanitosti hmotné kultury na pozadí historických událostí. Historický vývoj je představen na základě historických a uměleckých předmětů své doby s využitím archeologických nálezů z uvedeného období. Expozice je členěna do kapitol - Stará Plzeň, středověká transformace, středověká vesnice, město v pozdním středověku, Plzeňsko ve válkách husitských a poděbradských, Jagellonská doba, renesance, třicetiletá válka, baroko, osvícenství a biedermeier, revoluce 1848. Závěr expozice tvoří část věnovaná mincovnímu kabinetu. Expozice je doplněna interaktivními dotykovými panely, které poskytují hlubší informace k historii západních Čech.

Umělecké řemeslo / Užité umění (Hlavní budova ZČM Kopeckého sady 2)
Nová stálá expozice představuje historický i stylový vývoj nejrůznějších oborů uměleckořemeslné tvorby a oblastí užitého umění. Početné soubory evropské keramiky, prací z drahých i běžných kovů, malovaného, rytého i hutního skla, stolního i dekorativního českého i cizího porcelánu či hodin, šperků a liturgických předmětů, jsou vystaveny v historických vitrinách v secesních prostorách jednoho z nejstarších uměleckoprůmyslových muzeí v Čechách. Zvláštní součástí expozice je také soubor antického umění a unikátní sbírka artefaktů z Blízkého a Dálného východu. 

Jak se žilo na Plzeňsku(Národopisné muzeum Plzeňska nám. Republiky 13)
Expozice je umístěna v prostorách Národopisného muzea Plzeňska na náměstí Republiky v Plzni. Její první část představuje vývojovou řadu měšťanských interiérů z období gotiky, renesance, baroka, empíru, biedermeieru  a první třetiny 20. století. Druhá část je věnována životu na venkově. Součástí expozice jsou dvě lidové světnice s malovaným nábytkem, dvě černé kuchyně z počátku 19. století, ukázky lidových krojů z plzeňského regionu   a fotografie zobrazující příklady mnohdy již zaniklé venkovské architektury. Zajímavým doplňkem expozice je lékárna s pomůckami oficiální medicíny a lékařských nástrojů z lidového prostředí. Závěr prohlídky tvoří předměty dokumentující lidové zvyky a tradice. 

Příběh na niti(Muzeum loutek nám. Republiky 23)
První část expozice mapuje vývoj plzeňského loutkářství od počátku do konce 19. století, kdy vzniklo první stálé loutkové divadlo zvané Škodovo (v expozici je představeno unikátním oživeným modelem zhotoveným podle dochovaného negativu). Druhé patro je věnováno fenoménu tzv. rodinných divadélek. Významná část expozice patří Loutkovému divadlu feriálních osad, v němž působili umělci jako např. Karel Novák, Josef Skupa nebo Jiří Trnka. Na jeho jevišti také poprvé stanuly loutky Spejbla a Hurvínka. Atmosféru divadla Karla Nováka v době jeho největší slávy evokuje nově vytvořený „loutkomat“ s vybranými marionetami z původního fundusu. Ve třetím patře je představeno současné profesionální Divadlo Alfa a jeho loutky z mnoha oceňovaných autorských inscenací. Závěr prohlídky patří amatérským souborům.

Expedice na niti(Muzeum loutek nám. Republiky 23)
Expedice na niti je novým zážitkovým rodinným programem pro každého. Cílem je zpříjemnit návštěvníkům s dětmi prozkoumávání muzea v souladu s tématem expozice. Rodina obdrží v recepci ke vstupenkám tzv. deník výpravy. Deník výpravy by mělo mít každé dítě v rodině, aby mohlo cestou muzeem plnit expediční úkoly a sbírat razítka za úspěšné splnění. Rolí rodičů je pomáhat a popřípadě kontrolovat. Po úspěšném zdolání celé expedice dítě dostane na recepci muzea diplom. Zároveň si rodina může vypůjčit expediční kufr a vyrobit si talisman (na dvoře či v kavárně muzea dle počasí).
Projekt byl podpořen Magistrátem města Plzně. Více na www.muzeumloutek.cz.

Po stopách víry františkánským klášterem(Muzeum církevního umění plzeňské diecéze Františkánská 11)
Muzeum se nachází v objektu původně minoritského a posléze františkánského kláštera v Plzni, jedné z nejvýznamnějších a nejstarších středověkých památek města. Vystavena jsou zde významná výtvarná díla přibližující historické a svaté osoby, některé události ze života svatých a dějin spásy člověka. Představena je Panna Maria, apoštolové, světci i život Krista. Část expozice je věnována plzeňské diecézi, jejímu patronovi blahoslavenému Hroznatovi, dějinám křesťanské víry na jejím území, samotnému klášteru a františkánskému řádu. Expozice rovněž přibližuje liturgický rok a svátosti. Za vrchol prohlídky je považována „klenotnice“ vystavující nejcennější umělecká díla evropského významu, liturgické předměty a roucha z farností Biskupství plzeňského a depozitářů Západočeského muzea v Plzni. V rámci prohlídky je návštěvníkům zpřístupněna kapitulní síň s původními gotickými nástěnnými malbami, kaple sv. Barbory, křížová chodba, letní refektář a mobiliář původní knihovny.

Nabídka služeb

Knihovna Hlavní budova ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň 
úterý – čtvrtek: 09.00 – 12.00, 13.00 – 17.00, pátek: 09.00 – 12.00 
Tel.: 378 370 116-118, knihovna@zcm.cz, www.zcm.cz 
Knihovna má dnes zhruba 70 tisíc svazků. Její fond zahrnuje především odbornou literaturu historickou, uměnovědnou, etnografickou a přírodovědnou. Specifickou částí jsou dva sbírkové fondy. První z nich obsahuje sbírku rukopisů (zhruba 1 400 svazků), kde jsou vynikající práce středověkých písařů včetně tzv. Plzeňského kancionálu, dále prvotisky (tj. knihy vytištěné do konce 15. století), staré tisky (tj. knihy tištěné od 16. do 18. století) a velkou sbírku vzácných tisků (bibliofilská vydání) z 19. a 20. století a umělecké vazby. Druhým sbírkovým fondem je soubor regionální literatury, především pilsensií. Fond obsahuje na 4000 svazků, především je zde zastoupena odborná literatura.

Výukové programy pro mateřské školy a 1. a 2. stupeň ZŠ
Návštěva muzea může být zábava! Nevěříte? Přijďte se přesvědčit a přiveďte s sebou rovnou celou třídu. Připravili jsme pro vás hned několik výukových programů. bližší informace: Mgr. Denisa Brejchová, muzejní pedagog
telefon: (+420) 378 370 123, (+420) 778 429 480
e-mail: dbrejchova@zcm.cz

Pronájmy: 
Přednáškový sál

Pro Vaše školení nebo firemní prezentaci nabízíme k pronájmu přednáškový sál s pohyblivou kapacitou 78      až 108 míst vybavený audiovizuální technikou, projekčním plátnem a wifi připojením. Sál se nachází v hlavní budově ZČM, Kopeckého sady 2.

Projekční místnost
Menší prostor s maximální kapacitou 30 míst je vhodný pro pořádání přednášek. Místnost se nachází v Muzeu církevního umění, Františkánská 11.

Kapitulní síň s kaplí sv. Barbory
Jedná se o výjimečný prostor, který je díky akustice vhodný především pro pořádání koncertů vážné a liturgické hudby. Kapitulní síň je součástí Muzea církevního umění, Františkánská 11. Rezervace a bližší informace k pronájmům: oddělení vnějších vztahů
telefon: (+420) 378 370 138
e-mail: public.relations@zcm.cz

Svatební obřady:
Řekněte si své "ano" v místech, kde se snoubí krása s historií.

V hlavní budově muzea pořádáme svatební obřady po celý rok kromě července a srpna jednu sobotu v měsíci v době od 11.00 do 17.00. 
V kapli sv. Barbory (součást Muzea církevního umění plzeňské diecéze) pořádáme svatební obřady vždy v sobotu v průběhu celé sezóny (duben – říjen) v době od 11.00 do 17.00. V kapli je možné uzavřít jak sňatek církevní, tak i civilní. bližší informace: oddělení vnějších vztahů
telefon: (+420) 378 370 138
e-mail: public.relations@zcm.cz

Muzejní prodejna:
Hlavní budova ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň úterý – neděle: 10.00 – 18.00 

Kavárny:
Přijměte pozvání do našich kaváren. Kromě širokého sortimentu studených a teplých nápojů mohou nabídnout jedinečnou atmosféru a klidné posezení v centru Plzně.
Caffé muzeum
Najdete nás v hlavní budově ZČM, Kopeckého sady 2, Plzeň tel: 777 645 369 
otevírací doba kavárny:  po – pá 10.00 – 18.00, so – ne 12.30 – 18.00

Café Skupa Kačaba
Najdete nás v Muzeu loutek, nám. Republiky 23, Plzeň tel: 731 475 386
otevírací doba kavárny:  út – ne 10.00 – 18.00

Narozeninové oslavy:
Připravujete narozeninovou oslavu pro kamarády Vašeho potomka? Nabízíme Vám nevšední oslavu v Muzeu loutek! bližší informace: recepce Muzea loutek telefon: (+420) 378 370 801 e-mail: muzeumloutek@zcm.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka