Premiéra Cyrana s Michalem Dlouhým na plzeňské letní scéně se blíží

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem vytváří unikátní inscenace, které zasazuje do kulis historického centra města.

Cílená propagace v Plzni

Tváří letošního 11. ročníku je herec Michal Dlouhý, který se 30. 6. poprvé představí v roli Cyrana. Slavná dramatická báseň Edmonda Rostanda se odehraje na jevišti v Proluce. Cyrano tu bude mít do 18. července celkem 12 repríz a od 22. července se diváci mohou těšit na čtyři představení loňské úspěšné tragikomedie Akvabely. Letní festivalové dění uzavře letošní horká novinka - Festival hereckých kapel. Divadelní léto už v Proluce zahájilo doprovodný program, po představení Pojďme na tanec!, které se konalo 18. 6., se v červenci uskuteční tradiční Open Air Slam a jeden večer bude patřit Improzápasu.

Vstupenky na představení Cyrana z předprodeje rychle mizí, organizátoři už k původně plánovaným dvanácti večerům přidali jeden nový v termínu 18. 7. „Prodáno je zatím téměř 80% vstupenek. Je to nejvíc za dobu konání festivalu, stále ještě ale na všechna představení malý počet vstupenek zbývá, zaplněná je pouze premiéra,“ říká ředitelka festivalu Divadelní léto Marcela Mašínová.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji a jeho návštěvnost se v posledních letech ustálila na osmi tisících diváků. Proluku v Křižíkových sadech a její historické hradby si jako kulisu pro Cyrana vybral režisér Ivan Řezáč, plzeňský rodák. Kromě Michala Dlouhého v titulní roli, který se na jevišti Divadelního léta objeví poprvé, se diváci mohou těšit na Roxanu v podání herečky plzeňského Divadla J. K. Tyla Andrey Mohylové. Kristiána si zahraje Miloslav Tichý. Dále hrají Kamil Halbich, Jan Jankovský, Jiří Maryško, Antonín Procházka ml., Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Petr Borovský a další.

Na programu festivalu bude kromě Cyrana v červenci také tragikomedie Davida Drábka Akvabely, která měla premiéru v loňském roce. Režisérem inscenace je Vilém Dubnička. V hlavních rolích nebude chybět trojice Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michal Štěrba, kromě Diany Tonikové, kterou v roli Markéty vystřídá Jana Zenáhlíková, zůstává herecké obsazení stejné jako vloni.

Letní divadelní večery v Proluce uzavře novinka – Festival hereckých kapel. V sobotu 28. 7. se na jevišti budou od 14 hodin střídat známé herecké tváře, tentokrát v rolích muzikantů. Z kapel se do Plzně chystají Genius noci, Orchestr posledního dne, Zmagnetizovaná blána, Pawlowski, Furt rovně, autorská dvojice Dubnička - Lahoda nebo Homer Street. „Pro letošní první ročník jsme se rozhodli co nejvíce spojit herecké osobnosti působící v kapelách s Divadelním létem. Většina herců v našich inscenacích přímo hrála nebo je s festivalem nějak spřízněna,“ říká umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička, který bude spolu s Viktorem Limrem Festival hereckých kapel moderovat. Oba budou i zpívat a hrát, stejně jako Petr Konáš, Andrea Mohylová, Marek Mikulášek, Jan Teplý, Radek Valenta, Jiří Maryško, Jan Jankovský, Kryštof Rímský, Petr Vodička a další.

Vstupenky na inscenace Divadelního léta 2018 jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut (www.goout.cz), v prodejně DEPO2015, Presslova 14, a také na místě v Proluce vždy hodinu před představením.

Divadelní léto pod plzeňským nebem
11. ročník
Proluka v Křižíkových sadech, Plzeň, začátky představení ve 20:30

Cyrano
režie: Ivan Řezáč

hrají: Michal Dlouhý, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Andrea Mohylová a další
premiéra: 30. 6.
reprízy: 2.7., 3.7., 4.7., 8.7., 9.7., 10.7., 11.7., 12.7., 15. 7., 16. 7., 17. 7., 18. 7.

Akvabely
režie: Vilém Dubnička

hrají: Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček, Michal Štěrba a další
reprízy: 22.7., 23. 7., 24. 7., 25. 7.

Festival hereckých kapel
28. 7. od 14:00

Doprovodný program:
Pojďme na tanec! (Tanec Praha)

18. 6.

Improzápas
14. 7.

Open Air Slam
19. 7.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka