Premiérový ročník Mezinárodního dixielandového festivalu Plzeň se uskuteční v Měšťanské besedě už tento týden

Vůbec první ročník mezinárodní přehlídky dixielandových kapel v Plzni se odehraje už tento čtvrtek 4. srpna 2016 na zahradě Měšťanské besedy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tradiční neworleánský jazz tu zahrají čtyři tělesa – tři tuzemské a jedno zahraniční. Domácí dixielandovou scénu budou reprezentovat rakovničtí Brassband.cz a plzeňští Pilsner Jazz Band a The Dixie Hot Licks. Mezinárodní rozměr programu dodá lotyšský sextet Sunny Groove Dixie Riga, jenž je předním představitelem dixielandu v Pobaltí. Festival vypukne v 16:15 hod. u katedrály sv. Bartoloměje  na náměstí Republiky pravým neworleánským hudebním průvodem. Za doprovodu melodií slavných skladeb se hudebníci s fanoušky přesunou na zahradu Měšťanské besedy, kde program začíná v 17 hod.

Dixielandový festival spolupořádá s provozovatelem Měšťanské besedy, agenturou Dominik centrum s.r.o. plzeňský orchestr Pilsner Jazz Band. „Dixielandový večer je novinkou v programu Měšťanské besedy a máme radost, že u nás taneční melodie rané formy jazzu hned zažijí svůj svátek v podobě mezinárodního festivalu,“ říká Hana Rendlová, manažerka akcí v Měšťanské besedě. „Dixieland je hudba nesmírně veselá, spontánní, a líbivá snad každému uchu. Kdo jej zná, nenechá si festival ujít. A kdo jej nezná, ať se přijde přesvědčit – zamiluje si ho!“, láká Jindřich Jindřich, kapelník Pilsner Jazz Bandu a produkční festivalu.

Na zahradní scéně Měšťanské besedy se vystřídají čtyři kapely. Jako první od 17 hodin zahraje plzeňská kapela The Dixie Hot Licks. Šestici instrumentalistů doplňuje půvabná zpěvačka Jana Golianová ve skladbách, jež dominovaly ulicím a barům amerických měst v desátých a dvacátých létech minulého století.

Od 18 hodin vystoupí Pilsner Jazz Band, osmičlenný orchestr, který se soustředí na „zlatou éru“ jazzu, tedy dixieland a swing, ale pro pestrost zařazuje do repertoáru také boogie-woogie, blues nebo standardy latin-jazzu.

Od 19 hodin se příznivci jazzových rytmů mohou těšit na nejpopulárnější českou dixielandovou kapelu Brassband.cz. Šest skvělých muzikantů v námořnických uniformách věrně hraje skladby neworleánských ulic s humornými českými texty.

Pomyslným vrcholem večera bude od 20:30 hodin koncert Sunny Groove Dixie Riga z Lotyšska. Kapela hraje v tradičním dixielandovém obsazení – trubka, klarinet, trombon, tuba, banjo, bicí. Skvělí hudebníci, převážně symfonici a profesoři hudební akademie lotyšského hlavního města Rigy, našli před lety zalíbení v hudbě amerického jihu a prošlapávají dixielandu cestu zejména v pobaltských zemích.

„Za 8 let naší existence jsme se zúčastnili řady dixielandových festivalů v Čechách i v zahraničí, které nás inspirovaly k uspořádání přehlídky kapel představující vzorek české dixielandové scény. Zároveň jsme chtěli oplatit loňské pozvání našim lotyšským přátelům a z myšlenky Dixielandového festivalu Plzeň se stal Mezinárodní dixielandový festival Plzeň. Do příštích let jsme tak na sebe trochu upletli bič v podobě závazku mít na programu aspoň jednu zahraniční kapelu či sólistu“, prozradil záměry kapelník Pilsner Jazz Bandu a produkční festivalu Jindřich Jindřich.

Vstupenky na festival  lze zakoupit na www.mestanskabeseda.cz, v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky 41  nebo v Měšťanské besedě a v dalších obvyklých předprodejích.

V případě nepříznivého počasí se akce přesune do sálu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka