Přes Klenovou do Paříže

V sobotu 1. dubna bude v purkrabství hradu Klenová zahájena výstava "Paris, mon destin / Paříž, můj osud" fotografa Michaela Wellnera Pospíšila.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava Pospíšilových fotografií přináší výběr nejzajímavějších snímků z jeho archivu z města nad Seinou, které vznikaly během autorova pobytu v Paříži trvajícího téměř čtyři desítky let.

Michael W. Pospíšil je jedním z autorů, jehož profesní směřování bylo dáno rodinnou anamnézou. Vyrůstal ve frankofonní rodině, kde se otec věnoval překladům, a tak se tento jazyk stal přirozenou součástí jeho bytí. Jaksi podvědomě vstřebával krásu francouzštiny i francouzských reálií. Jazyk pro něj byl přitažlivý i proto, že jím mluvili tři-čtyři mušketýři, jeho nejoblíběnější hrdinové dětských let. Hltal nejen text, ale i ilustrace Maurice Leloira, které jej doprovázely. Podstatnou roli v knize hrála Paříž. Začal o tom městě snít. Samozřejmě, že se nejen prostřednictvím četby mušketýrů a studia francouzštiny na dálku do Paříže zamiloval.

Doba tuhé normalizace v Československu a "mariage blanc" neboli manželství na oko ho přivedly v roce 1980 do milované Paříže. Ve své nové zemi se věnoval hlavně fotografii a filmu. Podařilo se mu spojit dvě největší lásky - Paříž a fotoaparát. 

Paříž je velmi inspirativní město, plné barev, vůní, tvarů a zvláštní atmosféry, již nelze jinde najít a procítit. Podstatnou ingrediencí oné atmosféry tvoří pochopitelně lidé. I ti jsou plní vůní, barev a tvarů. Pro vnímavého fotografa je to ráj. Degustace pocitů a citů znázorněných "en passant" každodenním chodcem a jeho fotoaparátem, který má vždy při ruce, je první letošní fotografickou výstavou ve výstavním prostoru purkrabství hradu Klenová.

Výstava potrvá od 1. dubna do 20. června 2017.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka