Přeštice zvou v sobotu na festival Letem světem

Již tuto sobotu 21.1. se koná v Přešticích Cestovatelský festival Letem světem. Přijďte na přednášky s fotoprojekcí o pobytu na Novém Zélandu, sjíždění řeky v Ekvádoru, o životě v Zambii, o expedici v Himálajích či o hledání společností, kde vládnou ženy.

Cílená propagace v Plzni

Mezi přednáškami bude možno navštívit bubenický workshop, vyrobit si africkou masku či prohlédnout výstavy artefaktů a fotografií z různých částí světa. Dále zde naleznete ochutnávky z indické kuchyně a tradiční čajovnu.
Začíná se od 13h ve velkém sále kulturního zařízení v Přešticích. Festival je určen široké veřejnosti. Pro děti a mládež do 15 let je vstupné zdarma.

O čem budou přednášky? Očima účastníků...

Expedice No Limits Himalaya - Štěpán Pastula a tým No limits

Máte rádi výzvy nebo hledáte inspiraci? Nebojíte se vystoupit ze své komfortní zóny a objevovat svět?
Přijďte si poslechnout vyprávění o naší dobrodružné cestě No Limits - Himalaya 2016 do oblasti Malého Tibetu (Ladakh) v indické Himálaji. Jaké je to cestovat po velehorách s vozíčkářem, kterému pomáhají studenti ve věku 15-19 let?

Projekce fotografií z netradiční studentské expedice do Himálají. Přijďte si poslechnout vyprávění o naší dobrodružné cestě . Kromě povídání vám ukážeme krásné fotografie z výpravy.

Našim přispěvatelům, kteří nás finančně podpořili v crawdfoundingové kampani veřejně poděkujeme a chceme jim předat dárky, které jsme jim přivezli. Ostatní si budou moci třeba také nějaký dárek odnést. Budete mít prostor zeptat se nás na cokoliv, jsme vám k dispozici.

Nový Zéland - Jaroslav Bouzek

Nový Zéland je země, která byla mnohokrát procestována a popsána. Je jednou z nejoblíbenějších destinací studentů z celého světa pro své přátelské pracovní prostředí a fantastické možnosti cestování. Je ale také zemí s bohatou historií, obrovským kulturním dědictvím a zejména s nádhernou přírodou. Pojďme se společně podívat na některá tradiční a nejnavštěvovanější místa Nového Zélandu, ale také na ta méně navštěvovaná a ne úplně známá. Je atraktivnější Severní nebo Jižní ostrov?? I na tuto otázku se pokusíme společně nalézt odpověď. Každopádně rozhodnutí ale nechám na vás.

Pár slov autora:

Když jsem byl ještě malý kluk, měl jsem na svém psacím stole malý glóbus. Ve chvílích volna jsem jím otáčel a představoval si, na která místa bych se rád podíval a jaké to tam asi musí být. Představoval jsem si, kudy bych asi podnikl cestu kolem světa a říkal si, že bych jednou chtěl vidět všechnu tu krásu. V naší zemi tehdy vládl socialismus, cestovat se nedalo a moji rodiče nikdy nebyli dále než ve Východním Německu a v Bulharsku.

Naštěstí pro mě a pro nás všechny cestovatele se poté vše změnilo. Najednou můžeme kamkoliv se nám zachce, a tak i já vyrazil poznávat svět. A vyrážím od té doby neustále. Plním si svůj klukovský sen a jezdím do vzdálených koutů naší planety, abych si odtud přivážel fantastické zážitky a zkušenosti, které jsou nenahraditelné.

Ze svých cest si přivážím nejen krásné zážitky, ale také mnoho zajímavých fotografií. Rád fotím především krajinu, architektonické a přírodní zajímavosti a také lidi. Svoje cestovatelské a fotografické zkušenosti pravidelně prezentuji na přednáškách a také v médiích.

Jsem rád, že mohu poznávat celý svět a lidi, kteří v něm žijí. A čím více ho poznávám, tím více vidím, jak fantastická je doba, kterou žijeme.

www.worldinpictures.cz

Extrémní sjezdy na vodě v Ekvádoru- Jan Havelka

Skajakem na zádech, aneb pádlování po Ekvádoru a případně i dalších zemích světa

Mladý český plzeňský kajakář nám poví o jeho cestách skajakem na zádech. Přednáška bude pedevším pojednávat o jeho letošní první cestě za oceán, kdy zamířil rovnou do ekvádorské džungle. Cestování veřejnou dopravou svelkým sportovním vybavením není vždy nejlehčí, ale zároveň s lodí má člověk možnost se dostat na místa, na která se jiným způsoben nedostaneme.

Vpřípadě přebývajícího času nám dále budou představen způsob života extrémních kajakářů, kteří se nezastaví ani před 20 metrů vyskoými vodopády.

Kde ženy vládnou? - Kateřina Karásková

Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost! Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy. Poznáte mexické indiánky, které své muže překonávají nejen inteligencí, ale i objemem. V Indonésii prozkoumáte jediný muslimský matriarchát. Vysoko v čínských Himálajích nejromantičtější etnikum na světě. A nakonec se na severovýchodě Indie seznámíte s nenápadným kmenem, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost.

Přednáška pojednává o 4 společnostech, v nichž mají navrch ženy. Navštívila jsem je společně s přítelem. V každé jsme strávili dva až tři měsíce. Načrtávali jsme místní lidi, zaznamenávali jejich příběhy a pročítali historicko-etnografické studie. Vše jsme zakomponovali do originálního cestopisu Kde ženy vládnou, který je nyní v prodeji.

Pár slov autora:

Pocházím z Pelhřimova na Vysočině a v Praze jsem studovala práva. Spíš než paragrafy mě však už tehdy lákaly dálky, a proto jsem se snažila strávit každé prázdniny v cizině. První léto jsem hlídala neposlušné děti v Irsku a Anglii. Následující rok jsem sklízela melouny na poušti u Mrtvého moře. Další prázdniny jsem prostála na španělských silnicích. A ty poslední jsem na ranči v amerických Skalistých horách servírovala buvolí steaky.

Po dokončení studií jsem se potulovala po středoamerické Guatemale, až jsem na vrcholu mayské pyramidy potkala uměleckého malíře Simona, který mi pomohl odhalit moji kreativní duši. Zjistila jsem, že malování značně ulehčuje navazování kontaktů s lidmi všech kultur i vyznání, a začala se mu během svých cest intenzivně věnovat.

Abych skloubila cestovatelskou vášeň s profesním životem, našla jsem uplatnění v humanitárních a rozvojových organizacích. Začínala jsem v kanceláři Womankind Worldwide v Londýně. V Guatemale jsem žila s mayskými indiány, kteří prožili genocidu. V Ugandě jsem zprovozňovala nemocnici a školy a v Keni jsem dohlížela na zalesňovací a eko zemědělské projekty.

Mezitím jsem společně se Simonem hledala po světě kmeny, kde vládnou ženy. Načrtávali jsme místní lidi, zaznamenávali jejich příběhy a pročítali historicko-etnografické studie. Náš původně umělecký projekt jsme postupně přeměnili v knihu, která právě nyní vychází v České republice.

Web :www.katerinakaraskova.cz

Podrobný program naleznete na www.svetem.net.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka