Prezidentští kandidáti se v úterý utkají na půdě univerzity v Plzni

V úterý 28. listopadu 2017 se v prostorách Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni uskuteční debata kandidátů na prezidenta. Zúčastní se všichni potvrzení kandidáti kromě Miloše Zemana.

Jarní servisní akce AUTO CB

Během debaty budou moct diváci kandidátům udělovat na svých mobilech pozitivní i negativní hlasy, na konci bude vyhlášen vítěz debaty.

Každému z kandidátů bude v úvodu vyhrazen prostor 1 minuty na vyjádření svých postojů a vizí. Dále budou odpovídat na otázky moderátora, politologa Přemysla Rosola. Na závěr budou kandidáti odpovídat na dotazy z publika. Akce je přístupná veřejnosti a pořádá jí Akademický spolek studentů politických věd v Plzni ve spolupráci s Mladými Konzervativci a projektem Prezident 21. 

Zástupci volební hry Prezident 21 zde představí na živo hlasovací systém Demokracie 21. „Na obrazovce za kandidáty bude adresa, na které budou moct lidé na svých mobilech hlasovat pro kandidáty, kteří je přesvědčili. Budou moct udělit až tři kladné hlasy a jeden záporný pro toho, kdo jim naopak nesedl. Záporné i kladné hlasy se budou v přímém přenosu sčítat a na konci vyhlásíme vítěze debaty,” vysvětluje Jonáš Vnouček z projektu Prezident 21, který na závěr debaty o hlasovacím systému Demokracie 21 řekne více.

Na stejném principu kladných a záporných hlasů funguje i online volební hra Prezident 21. „Projektem Prezident 21 chceme veřejnost seznámit s hlasovacím systémem Demokracie 21. Díky efektu více hlasů se najde kandidát, na kterém je ve společnosti největší shoda. Negativní hlas zase ztíží cestu k moci lidem, kteří společnost rozdělují, například populistům či extremistům,” říká Vnouček.

Ve hře už během necelého roku na internetu hlasovalo pro svého kandidáta téměř čtvrt milionu lidí. „Nyní, když už jsou kandidáti na prezidenta jasní, jsme celou hru vynulovali, aby měli všichni, včetně nově oznámených kandidátů, stejnou šanci. Až do voleb se tedy naše hra mění v online průzkum veřejného mínění. Kromě toho na našem webu www.prezident21.cz najdou voliči také veškeré informace o kandidátech a mohou si zkusit ve volebním rádci, se kterým kandidátem mají největší názorovou shodu,” dodává Vnouček.

Debata prezidentských kandidátů:

Kdy: 28. 12. 2018 v 17 hodin

Kde: Jungmannova 1, Plzeň-centrum, univerzitní aula JJ 221

Odkaz pro hlasování během debaty: bit.ly/p21plzen


Kandidáti, kteří přijali pozvání:

prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr. h. c.

Pavel Fischer 

Mgr. Petr Hannig

MUDr. Marek Hilšer, Ph.D.

Mgr. Michal Horáček, Ph.D.

RNDr. Jiří Hynek

Dr. Ing. Vratislav Kulhánek

Ing. Mirek Topolánek


Co je Prezident 21

Prezident 21 je internetová hra, která chce seznámit občany ČR s principy volebního systému Demokracie 21 na příkladu společensky významné volby. Prezident 21 tak v reálném čase ukazuje, jak by volba prezidenta dopadla, kdyby občané získali možnost snadno navrhovat kandidáty a měli k dispozici 3 kladné a 1 záporný hlas.

Na internetu se aktuálně do hry zapojilo už téměř čtvrt milionu lidí z celé ČR. V první fázi hry mohli všichni její účastníci nominovat libovolné prezidentské kandidáty a hlasovat pro ně. 

24. listopadu začne druhá fáze projektu – po konečném oznámení oficiálních a platných kandidátů pro prezidentskou volbu v roce 2018 se anulují dosavadní hlasy a začne reálný kandidátský souboj pouze oficiálních kandidátů. Všichni hlasující budou moci znovu vyjádřit preference. Hra se tak přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, bude probíhat v reálném čase a občané v něm budou moci sdělovat své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

-----

Hru provozuje nezisková organizace Institut pro Demokracii 21 věnující se zvyšování povědomí o volebním systému Demokracie 21. Systém navrhl matematik Karel Janeček, který je zároveň jedinou osobností, pro niž ve hře hlasovat nelze, ačkoliv podmínky Ústavy ČR na kandidaturu splňuje.

Demokracie 21 je moderní volební a hlasovací systém, ve kterém mají občané možnost použít více než jeden hlas. Efekt více kladných hlasů přináší větší společenskou shodu, a v důsledku toho je více lidí spokojených s výsledkem. Záporný hlas zase ztěžuje situaci těm osobnostem, které společnost rozdělují, například extremistům. Sečtení všech hlasů přináší výsledek, na němž se nejvíce lidí shodne a který nejméně lidem vadí. Systém Demokracie 21 je používán pro hlasování mimo jiné v takzvaných participativních rozpočtech měst, například v některých pražských městských částech, Říčanech, Chomutově, Ostravě, ale i v New Yorku, kde na jaře letošního roku 102 800 hlasujících rozhodovalo o bezmála miliardě korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka