Při nakupování v Rokycanech ztratila mobil. Nálezce může mít průšvih

Při nakupování ztratila mobilní telefon. Ten, který si nalezenou věc ponechal, dopustil se protiprávního jednání.

Jarní servisní akce AUTO CB

V pondělí odpoledne přijali policisté obvodního oddělení Rokycany oznámení o ztrátě mobilního telefonu. Poškozená 55letá žena z Rokycan uvedla, že minulý pátek (5.4.2019) měla v jednom z rokycanských obchodních domů ztratit mobilní telefon. Ještě před vstupem do obchodu telefonovala. To, že o telefon přišla, zjistila, poté co z obchodního domu vyšla. Do vnitřních prostorů se vrátila, prošla trasu jejího pohybu, ale mobilní telefon nenašla. Pachatel, který si nalezený mobilní telefon přisvojil, se dopustil protiprávního jednání, za který lze dle zákona uložit pokutu do výše 50 000 korun.

Během roku se policisté s obdobnými případy setkávají opakovaně. Pokud jde o věc (vyjma platebního prostředku) do pěti tisíc korun, ten kdo  si věc ponechal, dopouští se protiprávního jednání v rovině přestupku.  Ten, kdo si ponechá peněženku, mobilní telefon a jiné předměty, u kterých jejich hodnota dosahuje či převyšuje částky pěti tisíc korun, dopouští se protiprávního jednání, které je kvalifikované jako trestný čin. Někteří občané se mylně domnívají, že si nalezenou věc mohou beztrestně ponechat. V případě, že si nepoctivý nálezce věc ponechá, naplňuje skutkovou podstatu trestného činu - § 219 Zatajení věci.

V trestním zákoníku č. 40/2009 Sb. je stanoveno: § 219 Zatajení věci
(1) Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez   přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
(3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

     O trestný čin jde i v případě, že nálezce (pachatel) si věc ponechává, aniž by s ní jakýkoliv způsobem nakládal a odmítá ji vrátit. Správné chování je takové, že nálezce věc, která mu nepatří, předá na příslušný úřad nebo Policii ČR. To může učinit i anonymně, když  nalezenou věc vhodí do schránky důvěry.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.04.2019 06:27



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka