Při „sametovém“ Mouřenci zazní o víkendu v šumavském kostele opět písně Karla Kryla

2500! Zhruba tolik návštěvníků přivítal během léta šumavský kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína. Lidé přišli na bohoslužby, ale také na koncerty, přednášky nebo komentované prohlídky.

Jarní servisní akce AUTO CB

A také během následujících týdnů láká tento šumavský kostelík ze 13. století na bohatý program.

Vrchol podzimu na Mouřenci přijde v sobotu 14. listopadu. V rámci tradiční akce s názvem „SAMETOVÝ MOUŘENEC“ vystoupí od 16 hodin v tomto pozdně románském kostele skupina Missa. Během zhruba dvouhodinového koncertu zazní opět po roce písně Karla Kryla.

Sedmičlenná skupina Missa vznikla na konci minulého století v Praze a téměř od počátku hraje písně Karla Kryla folkově upravené pro více nástrojů. Spolupracuje s Marlen Kryl, s norskými hudebníky hrajícími Krylovy písně v norštině a připravuje vlastní repertoár. Dosud odehrála přes sto koncertů a vydala dvě CD. Kromě toho jedenkrát v měsíci doprovází nedělní mši svatou v kostele sv. Václava v pražských Vršovicích.

„Písničkář Karel Kryl je podobně jako zpěvačka Marta Kubišová symbolem změn, kterými naše země před 26 lety prošla. Příchozí se mohou těšit na písně Vasil, Anděl, Žalm 71, Děkuji nebo Bratříčku, zavírej vrátka,“ zve Lukáš Milota z týmu Přátelé Mouřence.

„Krylovy písně jsme mohli vyslechnout na Mouřenci už loni a byl to mimořádně silný zážitek. Jsme moc rádi, že skupina Missa opět přijala pozvání.  Listopadové události roku 1989 měly pro tento šumavský kostel více než jen symbolický význam. Nebýt politické změny, bůhví jak by dnes minulým režimem ignorovaný a vandaly cíleně ničený Mouřenec vypadal a zda by se někdy dočkal záchrany,“ dodává Milota. Součástí koncertu bude promluva o svobodě, vzpomínka na vězněného spisovatele a účastníka procesu s Miladou Horákovou Jiřího Hejdu a především vzpomínka na kněze P. Bohumila Marou&sc aron;e, který na Mouřenci sloužil v poválečných letech. „Za to, že pomáhal lidem přejít v nesvobodných dobách hranice, strávil řadu let ve vězení. Letos je to 30 let od Maroušova úmrtí. Je to málo známá mouřenecká osobnost a naši pozornost si zaslouží,“ vysvětluje Milota.

Vstupenky jsou v předprodeji na www.sirkus.cz, v kině v Sušici a v MěKIS Kašperské Hory. K dostání budou ale i na místě před akcí. Před koncertem je pro zájemce připravena komentovaná prohlídka. Pro zahřátí bude připravený MOUŘÁK (Mouřenecký svařák).

V neděli 29. listopadu začne i na Mouřenci adventní čas. Ve 14 hodin vystoupí Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček neboli muzikantské duo T´N´T. Adventní věnce požehná P. Tomas van Zavrel. Program je připravený i na další adventní neděle a kostel bude otevřený i na Štědrý den. Vše vyvrcholí na přelomu roku. Stejně jako v minulých dvou letech bude na Mouřenci P. Tomas sloužit půlnoční silvestrovskou mši při svíčkách.                                          


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka