Příběh kola ……… aneb od draisiny k favoritu

Západočeské muzeum v Plzni, připravilo pro příznivce starých časů tematickou výstavu od draisiny k favoritu (rozuměj jednostopé kolo pro turistiku i závod).
1. 7. 2016 – 28. 9. 2016 Výstavní sál č. 1 Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2, Plzeň

Cílená propagace v Plzni

Pro příznivce starých časů jsme připravili tematickou výstavu od draisiny k favoritu (rozuměj jednostopé kolo pro turistiku i závod).

1. 7. 2016 – 28. 9. 2016Výstavní sál č. 1 Západočeského muzea v Plzni, Kopeckého sady 2, Plzeň


Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 30. 6. 2016 v 18.00 hodin ve výstavním sále č. 1, Západočeského muzea v Plzni.

Výstava seznámí návštěvníky s historickým vývojem kola od konce 18. století do poloviny 20. století. Zmapuje počátky cyklistiky v Čechách, ustavení cyklistických spolků, klubů a vyznavačů vysokých kol. Návštěvníci si prohlédnou jak exponáty z muzejních sbírek Západočeského muzea v Plzni (draisinu, vysoké kolo, tematické secesní plakáty, prapor, fotodokumentaci, dobové oděvy), tak i exponáty z jiných muzeí. Výstava bude doplněna exponáty ze soukromých sbírek např.: plzeňského rodáka, velkého milovníka a nadšence cyklistiky Stanislava Cinka, který je dosud aktivním členem Klubu českých velocipedistů v Praze a Františka Babického, in memoriam, který působil jako mechanik českého týmu při Závodu míru. Budou vystaveny jedinečné originální dresy, medaile a kola s osobitou historií. Výstava také zmapuje vznik, působení a zánik Klubu cyklistů turistů „ Český Lev“ Plzeň a jeho obnovení v roce 2015. Okrajově budou prezentovány i další spřátelené kluby.

Expozice kol bude rozdělena tematicky – historie výroby kol, kola v období 1. republiky, válečná kola, turistická kola, silniční kola, závodní kola, úspěchy českého cyklistického sportu, kolo v přírodě a na výletě, kolo v dílně opraváře. K vidění bude také motokolo pana Klementa, zakladatele firmy Laurin & Klement, zapůjčené Muzeem Mladoboleslavska a unikátní replika parokola zn. Roper (USA) od soukromého sběratele MVDr. Uzla. V kostce bude připomenuta historie slavného kola zn. Favorit, jeho krach a znovuvzkříšení v podobě unikátního současného modelu kola Favorit - Bigboss. Výstava svým pojetím osloví širokou veřejnost, potěší milovníky cyklistického sportu a obohatí návštěvníka svým estetickým vjemem. Textová část výstavy bude uvedena v češtině, důležité časové mezníky a popisy k předmětům budou uvedeny i v anglickém jazyce.

Autoři výstavy: Mgr. Ludmila Kotorová, Bc. Eva Podzemná a kol. – ZČM v Plzni, Stanislav Cink

Doprovodný program

„Bicykl v otázkách a odpovědích“ - komentované prohlídky Termíny: 14. 7., 14. 8. a 14. 9. 2016 v čase od 14.00 do 17.00 hodin Na otázky odpovídají autoři výstavy: Stanislav Cink, Eva Podzemná, Ludmila Kotorová

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka