Primátor ocenil strážníky. Nejen za záchranu života

V Obřadní síni městské radnice se v úterý 24. dubna uskutečnil tradiční slavnostní akt, při kterém bylo oceněno přes sedm desítek strážníků a zaměstnanců městské policie.

Cílená propagace v Plzni

Čestná cenění ve formě stužek a medailí strážníkům a zaměstnancům Městské policie Plzeň osobně předal primátor města Martin Zrzavecký a velitel městské policie Karel Mach.

Věrnostní ocenění bylo předáno příslušníkům, kteří u městské policie slouží 25, 20, 15, 10 a 5 let a dosahují dlouhodobě vynikajících pracovních výsledkůpři plnění úkolů městské policie. Další čestná ocenění byla udělena za mimořádný čin, záchranu života a statečnost.

„Každý den riskujete, řešíte konfliktní situace, nasazujete často své životy pro záchranu našich občanů a já jsem moc rád, že nyní vám za vaši odvahu a pomoc můžu poděkovat. Nemám jen politickou zodpovědnost za fungování čtvrtého největšího sboru městské policie v naší zemi, ale převzal jsem také lidskou čest nad záštitou strážníků. Na vaši práci dostávám opravdu velmi často pozitivní reakce. Vaše práce pro bezpečnost města je nezpochybnitelná,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Ocenění za mimořádný čin obdrželi:

Šárka Timofiová si převzala za nadstandartní činnost při začlenění osoby bez domova zpět do společnosti ocenění za mimořádný čin. Její pomoc kvitovali rodiče mladíka, kterému pomohla k návratu do standartního života. Dodnes je jak s nimi, tak s mladým mužem v kontaktu. Městská policistka si také odnesla Stuhu „za statečnost.“ Ve svém osobním volnu zasáhla proti útočícímu psovi, jenž napadal obyvatele a jejich psy na sídlišti Lochotín. K události došlo na počátku prosince loňského roku.

Michael Schovánek, 3. září v nočních hodinách ve svém osobním volnu zabránil svou pohotovou reakcí znásilnění dívky v Lobzích. Pachatele činu zadržel, zpacifikoval a předal státním policistům.

Artur Tereščenko a Ondřej Polata, zadrželi v noci na 21. února 2018 mladíka, který společně se svými kamarády vnikl do objektu plaveckého bazénu na Lochotíně. Tam se pachatelé vloupali do potravinových automatů, poškodili interié ra způsobili další škodu na majetku.

Martin Auterský a Jakub Švihla, 25. března 2017 v brzkých ranních hodinách zabránili mladému muži ze Slovenska, aby ukončil svůj život pod koly tramvaje přijíždějící do zastávky MHD na náměstí Republiky.

Kateřina Barfusová a Ladislav Kur, za příkladnou pomoc 22. července 2017 v případě nezletilé dívky trpící alergií, kterou bodla včela. Strážníci se o ni postarali, přivolali zdravotnickou záchrannou službu, o jejím stavu informovali její matku a zavolali také PČR, neboť dívka měla být okradena o mobilní telefon a obuv, když se koupala na vodních plochách v Lobezském parku

Helena Hájková, 23. června 2017 poskytla společně s kolegou nezbytnou první pomoc muži, kterého nalezli ležet s rozsáhlým krvácejícím poraněním na hlavě v Plzni na křižovatce ulic Koterovská a Plzenecká. Muž skončil v péči záchranářů, které hlídka na místo přivolala.

Martin Machulda a Jan Lang, 15. ledna 2018 v ranních hodinách vypátrali ve spolupráci s oznamovatelkou události seniorku volající o pomoc, jež postihla akutní zdravotní indispozice. Jak se následně ukázalo, k události došlo v novostavbě rodinného domu na Valše. Ženě poskytli bezodkladnou a profesionální první pomoc. Záchranářům posléze pomohli s transportem pacientky se silnou nadváhou na nosítkách z domu až do sanitního vozu.

Bohumila Kreuzerová za tvůrčí přínos přispuštění elektronického docházkového systému Powerkey, který přispěl k zefektivnění práce jeho uživatelů a úspoře finančních prostředků organizace.

Stužkou za záchranu života byli oceněni:

Jiří Melichar a Jaroslav Motyčka, kteří překazili 16. září 2017 úmysl spáchat sebevraždu muži, jenž se chtěl ve vozidle udusit výfukovými plyny.

Petr Malina a Petr Tatýrek, ti poskytli nezbytnou včasnou profesionální první pomoc staršímu muži, čímž mu zachránili život. 12. dubna letošního roku muž zkolaboval na ulici. Nejevil známky života, proto strážníci přistoupili k bezodkladné resuscitaci a v ní se střídali a poté pokračovali s lékařem zdravotnické záchranné služby. Společnými silami se podařilo muže stabilizovat.

Milan Andrle, Jindřich Březina a Jan Lang, kteří zachránili muže, který se pokusil ukončit svůj život oběšením na textilním opasku 15. dubna letošního roku v Borském parku. Strážníkům se ho podařilo zavčas vypátrat, odříznout ho z oprátky a resuscitací u něj obnovit životní funkce a tím mu zachránit život.

Stuhu za statečnost si převzali:

Tomáš Hein a Luděk Kotyl, za příkladný přístup a profesionální splnění pracovních povinností. 17. května loňského roku evakuovali ze zakouřené budovy v Prokopově ulici, kde hrozilo vzniku rozsáhlého požáru šest obyvatel domu a domácí zvířata. Na místo události přivolali hasiče.

V rámci slavnostního ceremoniálu, jenž pro své zaměstnance jako formu poděkování a uznání uspořádalo vedení Městské policie Plzeň, byly také předány Medaile cti. Toto zvláštní ocenění je určeno pracovníkům veřejné správy, hasičům, policistům a jiným fyzickým i právnickým osobám, které se významným způsobem zasloužily o zajišťování veřejného pořádku v Plzni, o prevenci kriminality, bezpečnost osob, ochranu majetku, a osobám, které přispěly k záchraně života nebo se zásadním způsobem podílely na řádném fungování a rozvoji městské policie.

Medaile cti obdrželi primátor města Plzně Martin Zrzavecký, za dlouhodobé zásluhy o rozvoj Městské policie Plzeň, prevenci kriminality a zajišťování bezpečnosti osob a ochrany majetku v městě Plzni a vedoucí Odboru sociálních služeb MmP Mgr. Alena Hynková MBA., za významné zásluhy v oblasti prevence kriminality a spolupráci s Městskou policií Plzeň.

Součástí slavnostní aktu bylo také předání odznaků vybraným (nově proškoleným) strážníkům, kteří se stali novými členy „Týmu krizové pomoci Městské policie Plzeň“. Tým krizové pomoci Městské policie Plzeň vznikl v roce 2012 a v současné době má době 16 členů. Odborným garantem pro tuto skupinu je psycholog MmP Petra Špačková. Tým krizové pomoci se zrodil za účelem pomoci lidem či rodinám zasažených určitou mimořádnou událostí či krizovou situací, zejména zaměstnancům organizace. Každý strážník nebo zaměstnanec Městské policie Plzeň se má právo na jeho členy obracet o psychosociální krizovou pomoc obzvláště, stane-li se obětí protiprávního jednání, zažívá-li problematické rodinné situace, má-li problémy osobního charakteru či v dalších jiných záležitostech.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka