Primátor předal výtěžek celoroční sbírky Díky dětem

Plzeňský primátor Martin Baxa předal v pátek 18. ledna výtěžek celoroční sbírky Díky dětem, nad níž převzal záštitu.

Cílená propagace v Plzni

Garantem projektu je Nadace 700 let města Plzně. Symbolické šeky v celkové hodnotě 185 tisíc korun obdržely projekty Znakovka do škol, Zdravínek ve Fakultní nemocnici Plzeň a projekt na podporu zdravotně postižených sportovců TJ Halma. Pozvání na slavnostní akt do Obřadní síně plzeňské radnice přijali dárci, obdarovaní a další hosté. 

„Je mi ctí, že mohu mít záštitu nad tak záslužným počinem, jako je projekt Díky dětem. Myslím, že naplňuje myšlenku slov Plzeň sobě, která naši předkové zanechali v Měšťanské besedě nad oponou – tedy to, že Plzeňané vždy byli na své město hrdí a byli ochotni pomáhat tam, kde je to zapotřebí,“ uvedl primátor. Poděkoval všem iniciátorům, organizátorům, podporovatelům a dárcům.     

„Velmi mě těší, že se během roku 2018 projekt Díky dětem dostal do povědomí Plzeňanů a že jsou ochotni tuto myšlenku pomoci dětí dětem podpořit. A když vidíme chuť a zájem dětí pomáhat na jednotlivých akcích zapojených do projektu, je to pro nás velkou motivací posunout projekt Díky dětem zase o kus dál a podat pomocnou ruku tam, kde je potřeba,“ uvedla Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně.      

Šek v hodnotě padesát tisíc korun obdržel projekt Znakovka do škol a výkonné sluchadlo pro děti. Jde o projekt, který propojuje slyšící a neslyšící děti. V současnosti je vydán slovník znakového jazyka pro první stupeň základních škol. Z poskytnutého daru bude financováno vydání dalších slovníků, zároveň bude zakoupeno výkonné sluchadlo pro neslyšící děti.

Dalším obdarovaným je projekt Zdravínek ve Fakultní nemocnici Plzeň, jenž obdržel šek na sto tisíc korun. Jeho myšlenkou je zpříjemnit a ukrátit čas hospitalizovaným dětem i dětem v ambulancích. Nyní jsou k dispozici na jednotlivých pracovištích nemocnice publikace Zdravínkovo knížkohraní, které obsahují hry, křížovky, čtení, hádanky, malování. Z poskytnutých finančních prostředků budou pořízeny interaktivní dřevěné hrací tabule, hrací stolky a bude dotištěna i publikace Zdravínkovo knížkohraní.
Příspěvek dostali i dva handicapovaní sportovci TJ zdravotně postižených Halma. Juniorský reprezentant v atletice šestnáctiletý Michal Vimmer, který je zařazen do projektu Tokyo 2020 jako nadějný sportovec pro reprezentaci na Paralympiádě, obdržel deset tisíc korun. Finance budou použity na nákup sportovního vybavení.  Částku 25 tisíc korun obdržel i osmnáctiletý Ondřej Kaas, který je na vozíku a je vynikajícím boccistou. Dar použije na nákup sady míčů na bocciu. Boccia je paralympijský sport, který je podobný hře pétanque.

Součástí slavnostního programu bylo vystoupení tanečního dua Kateřina Poková a Kateřina Vyskočová z Talentového centra tance Storm Ballet pod vedením Petra Čejky, vystoupení kytaristky Anny Komzákové z Církevního gymnázia Plzeň, Jara Smejkala a J-Voices a dětí z 3. B ZŠ a MŠ Tyršova  Černicích. Všichni účinkující se zúčastnili akcí, jejichž výtěžek podpořil sbírku Díky dětem.
Sbírka navazuje na myšlenku benefičního večera Kouzlo Vánoc, který se v Plzni koná pravidelně od roku 2013. Program večera připravují děti z plzeňského tanečního studia Storm Ballet Studio Plzeň. S dětmi se v něm objevují také známé tváře, které vystupují bez nároku na honorář. Výtěžek večera je vždy věnován na pomoc dětem, a to na konkrétní účel.

Sbírka Díky dětem navíc rozšiřuje možnost pro dárce přispívat celoročně. Pro tyto účely je zřízen transparentní účet 2801316725/2010, dále mohou dárci přispívat formou DMS a na projekt jsou poukazovány také prostředky z řady akcí, jejichž organizátoři se do projektu zapojí. Přispět lze i nákupem prostřednictvím portálu www.givt.cz, stačí nakoupit pro Nadaci 700 let města Plzně. Více informací o sbírce Díky dětem: www.dikydetem.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 19.01.2019 06:36



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka