Pro Městský (západní) okruh má Plzeň zajištěno už více než 60 procent pozemků

Pro II. etapu stavby Městského (západního) okruhu, tedy úsek Křimická (Chebská) – Karlovarská v Plzni, je v současné době projednáno a schváleno Zastupitelstvem města Plzně majetkoprávní vypořádání zhruba 90 tisíc metrů čtverečních trvalého záboru pro stavbu, tedy asi 58 procent z celkové výměry trvalého záboru.

Cílená propagace v Plzni

Dalších přibližně 6 procent je souhrn pozemků ve vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic České republiky a Plzeňského kraje.

„Od roku 2009 do roku 2013 činily náklady města Plzně na výkupy a směny pozemků 36,2 milionů korun, od roku 2014, kdy byly výkupy pro II. etapu zahájeny plošně, do současné doby pak 76,1 milionu korun. Celkem tedy 112,3 milionu korun. Necelých 40 procent pozemků ještě zbývá vykoupit nebo získat směnou. Dalšími majetkovými transakcemi se bude zabývat Zastupitelstvo města Plzně v červnu, výkupy a majetkoprávní jednání stále pokračují,“ uvedla radní pro oblast nakládání s majetkem Helena Matoušová.

Městu zbývá získat méně než 40 procent pozemků dotčených trvalým záborem pro stavbu, tj. cca 56 tisíc metrů čtverečních. Většina výkupů trvalých záborů bez dalších nadstandardních požadavků za cenu obvyklou je již realizována. V současné době jsou projednávány zejména směny dotčených pozemků a výkupy nevyužitelných zbytkových ploch. V těchto případech jsou vždy zadávány znalecké posudky. „Zatím tedy budoucí náklady na tyto transakce nelze odhadnout,“ uvedla Helena Matoušová.

Realizace II. etapy Městského (západního) okruhu umožní plné využití okruhu, který má velký význam pro dopravní situaci v Plzni, a je na něj proto kladen zvláštní důraz. V dnešní době je tato stavba prioritní dopravní stavbou na území města, zahájena by měla být v roce 2019 a její dokončení se předpokládá v roce 2022.

Se stavbou Městského (západního) okruhu přímo souvisí i dvě stavby vodohospodářské, a to rekonstrukce Roudenského sběrače a stavba Retenční nádrže Vinice. Majetkoprávní příprava těchto staveb proto probíhá souběžně se stavbou Městského (západního) okruhu. Pro rekonstrukci Roudenského kanalizačního sběrače byly již v lednu letošního roku schváleny výkupy za 10,42 milionu korun. Zbývá dořešit směnu spoluvlastnického podílu s Fakultní nemocnicí Plzeň, která zde disponuje právem hospodaření s majetkem státu, a vyčkat na ukončení jednoho dědického řízení. V případě retenční nádrže Vinice byl výkup nezbytného pozemku zahájen v roce 2014, a to od původního počtu 17 spoluvlastníků pozemku. V současné době je město Plzeň vlastníkem 94 procent z celku tohoto pozemku a jednání o výkupech či směnách se zbývajícími pěti spoluvlastníky stále pokračují.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka