Procházky zavedou v sobotu účastníky do historie i na tajuplná místa

Oblíbené Sousedské procházky, které vloni probíhaly v rámci projektu Skryté město jako součást programu Evropského hlavního města kultury 2015, se vrací. Od května do října 2016 budou pokračovat ve vybraných sobotních termínech, a to jak na loňských trasách, tak i s rozšířenou novou nabídkou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejbližší příležitost bude během Slavností svobody 7. května a v rámci Dne sousedů 29. května, kdy Plzeňané provedou zájemce po městských čtvrtích a méně známých místech se zajímavou historií.


Slavnosti svobody 7. 5. 2016
10:00

1) Jak to bylo v Hradišti
Okupace 1939, protektorát a osvobození v květnu roku 1945

Průvodce: František Řezáč
Sraz: zastávka trolejbusu č. 13 U Kasáren, Sporná ulice
Kolik slepic našli ve vesnici vojáci Wehrmachtu a kam se ty ostatní až do příchodu Američanů jako partyzánky schovávaly? Proč Američané shodili 18. dubna 1945 bomby na Slovany? Vzpomínání pamětníků a návštěva autentických míst, kde se za války udály zajímavé věci.

2) Vilová čtvrť na Lochotíně
Staré domy uprostřed moderní čtvrti
Průvodce: Adéla Šmausová (Maják Plzně)
Sraz: Před budovou Lékařské fakulty UK, Lidická 517/1
Trojúhelník, ve kterém se rozprostírá vilová čtvrť, je dnes uzavřený z jedné strany sídlištěm, z dalších frekventovanými ulicemi Karlovarskou a Lidickou. Popusťme uzdu fantazii a vraťme se společně na začátek 20. století, kdy na Lochotíně byly lázně, a svah severního předměstí poskytoval klidné místo pro komfortní bydlení.

3) Bezovka - tajemství vil
Místo s hvězdou v srdci
Průvodce: Václav Cinádr
Sraz: před českobratrským kostelem Mistra Jana Husa, Němejcova 2
Prozkoumejme společně vilovou čtvrť Bezovka, poodhalme roušku tajemství zapadlých vilek, objevme plzeňský funkcionalismus a připomeňme si pozapomenuté architekty. Otevřme běžně zavřené dveře a nahlédněme pod pokličku obyčejných lidských osudů. Vraťme se na chvíli do doby První republiky a poslechněme si poutavé vyprávění místních.

14:00
4) Plzeňský architektonický manuál (PAM): Bory
Průvodce: Petr Klíma
Sraz: před dnešní Hotelovou školou Plzeň, U Borského parku 3

Procházka nesoucí jméno historické vsi provede zájemce stejnojmennou městskou čtvrtí, jejíž rezidenční charakter nenarušila ani realizace několika významných školních, sociálních, zdravotnických a technických budov.

5) Vetřelci a socialistický veřejný prostor na Slovanech
Umělecké objekty ve veřejném prostoru
Průvodce: Vojtěch Cibulka
Sraz: před KD Šeříková, Šeříková 13
Příběhy soch, reliéfů, zdobených fasád, ale i dětských prolézaček, domovních znamení a dalších dnes téměř neviditelných uměleckých objektů plzeňských Slovan z dob komunistické totality. Chodíme kolem nich, jsou svědky naší každodennosti, ale co o nich víme? Jaké hodnoty reprezentují? Kdo stál za jejich vznikem?

Evropský den sousedů 29. 5. 2016
10:00
6) Dvanáct zastavení plzeňské revoluce
Vybrané události z května roku 1945 v Plzni
Průvodce: Petr Tolar
Sraz: u pomníku “Díky, Ameriko!”, Americká třída
Procházka seznamující s vybranými událostmi z května 1945, z doby osvobození od nacistické okupace a konce druhé světové války v Evropě. Důraz je kladen na průběh neprávem opomíjeného plzeňského povstání 5. května 1945 a následný příjezd americké armády do města.

7) Jak jsem zachránila hřbitov
Návštěva místa, kde spočívá mnoho slavných jako Emil Škoda nebo J.K. Tyl
Průvodce: Anna Hostičková
Sraz: Mikulášský hřbitov - před hlavním vchodem, Mikulášská 23
Málokdo zná Mikulášský hřbitov tak dobře jako architektka Anna Hostičková, která ho v letech 1966-67 v roli památkářky zachraňovala před úplnou zkázou nařízenou komunistickými úřady. Příběhy o hřbitově, hrobce Jana Škody nebo J. K. Tyla vám bude vyprávět přímo na místě.

8) Umění ve veřejném prostoru 70. a 80. let 20. stol.
S Křížky a vetřelci po Severním předměstí
Průvodce: Daniel Jahn
Sraz: u nákupního střediska Plaská (dnes Billa), Plaská 1265/7
Příběhy soch, reliéfů, mozaik a dalších dnes téměř neviditelných uměleckých objektů na největším plzeňském sídlišti z dob komunistické totality. Chodíme kolem nich, jsou svědky naší každodennosti, ale co o nich víme? Jaké hodnoty reprezentují? Kdo stál za jejich vznikem? Vzpomeneme i na některá zajímavá, již bohužel zaniklá, díla.

9) KŘIMICE – Nejen o zelí a zámku
Průvodce: Zdeněk Fleišman
sraz: před vchodem do zámku
Procházka vás provede historickým a památkově chráněným jádrem Křimic, dozvíte se, co se děje v létě v zámeckém parku, jak dopadl sochař mnoha barokních soch, a kudy sochy utíkají. Uvidíte slavnou zelárnu, kde se dříve vařilo pivo, a projdete se po hladině rybníku, který tam již není. V rekreačním areálu v podzámčí u řeky Mže hlídá sv. Jan Nepomucký stoletou funkční technickou památku. Dozvíte se, jak se jmenuje, a projdete nejužší uličkou v Plzni.

14:00
10) Plzeňský architektonický manuál (PAM): Lochotín a Roudná
Průvodce: Petr Klíma
Sraz: u hlavního vstupu do nynějšího Domova pro seniory "Sedmikráska" a Domova se zvláštním režimem "Čtyřlístek", Kotíkovská 15
Trasa vycházky obsáhne dvě charakterově odlišné části města – klidné prostředí poblíž lochotínského parku s řadou vynikajících modernistických objektů a území Roudné, kde meziválečné domy pouze doplnily historickou zástavbu.

11)  Petrohrad z příběhů
Průvodce: Miroslav Anton
Sraz: Kulturní dům JAS, Jablonského 39
Projděte se s námi po místech, kudy chodili Jiří Trnka, Miroslav Horníček nebo Miroslav Zikmund. Navštivte spolu s námi školy na Mikulášském náměstí, klášter Dominikánů, kulturní dům JAS nebo bývalé papírny a továrny Bartelmus a Cingrošovo kamenictví. Připomeňme si petrohradské hospůdky a život dělnické periférie.

12) Řeka ve městě
Radbuza, zčásti upovídaná řeka
Sraz: Památník obětem komunistického teroru na Anglickém nábřeží
Průvodce: Marek Sivák (Pěstuj prostor, z.s.)
Vykročme na jih, pryč od jednotvárně ubíhajících kamenných nábřeží Radbuzy, a naslouchejme jejímu plynulému vyprávění – o již zaniklých plovárnách, plaveckých klubech a promenádách či o první plzeňské zoologické zahradě. Procházku zakončíme na Městské plovárně, kde nás již bude čekat jedno z ohnisek Evropského dne sousedů.


Vstupenky jsou v předprodeji za 100 Kč v sítích Plzeňská vstupenka a GoOut, v případě volné kapacity za 150 Kč na místě.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 05.05.2016 08:13



2 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka