Program stabilizace a obnovy venkova rozdělí v kraji 115 milionů

Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení Programu stabilizace a obnovy venkova kraje 2018, na který je letos v rozpočtu Plzeňského kraje vyčleněna rekordní částka 115 milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje (dále jen PSOV PK) je vyhlašován Plzeňským krajem od roku 2005 s cílem pomoci venkovským oblastem kraje. PSOV PK je u obcí velmi oblíbený zejména pro svou jednoduchost. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení svého nemovitého majetku. Od roku 2008 podporuje kraj také pořízení nových územních plánů. Vyhlašovaný dotační program PSOV PK 2018 počítá s finančním krytím ve výši 112 milionů korun. Zbývající 3 miliony korun budou použity na podporu kamenných prodejen v malých obcích - problematika bude řešena samostatným dotačním titulem (předpokládané vyhlášení na jaře 2018).

V rámci programu se vyhlašují tři dotační tituly:
PSOV PK 2018 - Projekty obcí: dotace na pořízení, opravy, rekonstrukce hmotného nemovitého majetku a technické infrastruktury obcí (např. na opravy obecních budov, místních komunikací, požárních nádrží, na pořízení veřejného rozhlasu, rekonstrukci veřejného osvětlení atd.). Žadatelem může být obec PK do 1 500 obyvatel, dále obec bez omezení velikosti, pokud žádá pro svou místní část do 500 obyvatel a obce oceněné v soutěži Vesnice Plzeňského kraje roku 2017.

PSOV PK 2018 - Územní plány: dotace na pořízení územního plánu pro obce PK do 2 000 obyvatel. V rámci dotačního titulu Územní plány získaly v minulých letech dotaci vždy všechny obce, které o ni požádaly. Stejně jako v loňském roce budou v tomto dotačním titulu zvýhodněny tzv. „brdské obce“ - jednak mohou požádat o vyšší částku než ostatní žadatelé a také mohou požádat i na změnu platného územního plánu (která jinak podporována není).

PSOV PK 2018 - Integrované projekty: dotace pro mikroregiony se sídlem na území Plzeňského kraje. Projekt musí být obcemi společně financovaný, realizovaný a využívaný. Mikroregiony mohou požádat na projekty např. v těchto oblastech: obnova drobných sakrálních památek, vybudování nebo oprava naučné stezky, modernizace autobusových zastávek, pořízení velkokapacitního stanu, nákup pojízdné prodejny apod. Oblasti podpory jsou přesně vymezeny.

Vyhlášení dotačního programu se uskuteční po schválení rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2018 na jednání zastupitelstva 18. 12. 2017.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka