Prosincová Beseda: Chvála bláznovství, David Koller, vánoční koncerty nebo Slzy ošlehaných mužů

Divadlo Vosto5 přiveze 6. prosince do Plzně kus Krkonoš, loutky a českou sportovní tragédii ve hře Slzy ošlehaných mužů. Samozřejmě nejen to přináší prosincová Měšťanská beseda, těšit se můžete na dobré divadlo, muziku i filmy.

Cílená propagace v Plzni

Kdo říká, že není magor, neříká pravdu – tak by se dala shrnout hra o dvou chovancích psychiatrické kliniky, která čeká životní výzva – začít život mimo stěny léčebny. Jejich střetávání s každodenní realitou je nejen úsměvné, ale i odhaluje touhu každého z nás po lásce a přátelství. To vše ve hře Chvála bláznovství 17. prosince s Martinem Hofmannem a Filipem Blažkem.

Mimořádné představení čeká zejména dámské publikum v samém závěru roku. Dva dny před silvestrem (29. 12.) uvede Divadlo Palace komedii P.R.S.A.

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

3. 12.  18:00 Česká mše vánoční a zpívání koled
Již tradičně se můžete těšit nejen na scénické provedení České mše vánoční, ale také mnoho tradičních českých koled, které si budete moci zazpívat spolu se členy souboru operety a muzikálu Divadla J. K. Tyla.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby
Scénické provedení České mše vánoční nabízí divadelní sdružení Červený kohout, které spolupracuje se zpěváky a herci souboru muzikálu a operety DJKT. V šedesátipětiminutovém představení uvede na scénu všechny části mše v jevištním ztvárnění. Vystoupí pastýři, měšťané, řemeslníci, andělé a samozřejmě i rodina s děťátkem. V režii Jiřího Untermüllera a v hudebním nastudování Pavla Kantoříka účinkují Venuše Dvořáková, Hana Spinethová, Kristýna Bečvářová, Simona Lebedová, Radek Štědronský Shejbal, Milan Čtvrtník, Martin Šefl a další.
Doprovází Pavel Kantořík a Táňa Vaněčková.

5. 12. 19:00 Roháči z Lokte: Vánoční koncert
Vánoční koncerty Roháčů jsou tradičním zpestřením svátků pro mnoho příznivců tohoto souboru. Na programu vánočního koncertu jsou koledy a vánoční zpěvy, ale také vybrané skladby z repertoáru Roháčů.

10. 12. 19:00 Pavel Šporcl – Vánoce na modrých houslích – Generali tour 2017
Pavel Šporcl po dvouleté přestávce opět vyráží na velké vánoční turné. V jedenácti městech České republiky představí koncertní provedení svého prvního vánočního alba a zahraje překrásné vánoční melodie, písně i tradiční koledy v unikátní aranži pro jeho modré housle a orchestr. V jejich podání zazní zahraniční vánoční písně jako je Tichá noc, svatá noc či Rolničky. V premiéře zazní i houslistova vlastní vánoční kompozice Modlitba. Chybět nebudou ani melodie z filmu Anděl Páně II. a v neposlední řadě hymna českých Vánoc: Narodil se Kristus Pán.

V českých městech houslistu doprovodí Karlovarský symfonický orchestr, na Moravě Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín - vždy pod taktovkou Jana Kučery. Jednotlivé vánočně laděné koncerty ozdobí i hlasy atraktivních hostů: koloraturní soprán pěvkyně Jany Šrejma Kačírkové a sborové hlasy renomovaného Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Speciálním hostem pražských koncertů, konaných ve Foru Karlín, bude přední česká harfistka Jana Boušková.

Prosincové turné Pavla Šporcla naváže na houslistovo první vánoční album, které natočil s proslulou Královskou liverpoolskou filharmonií a dirigentem Sebastianem Lang-Lessingem. Hostem alba je Český chlapecký sbor Boni pueri. Nahrávka, jejímž producentem je Jon Cohen, bude k dostání v říjnu tohoto roku.
Změna programu vyhrazena.
Pořadatel: ŠPORCL ARTS Agency, s. r. o.

13. 12. 19:30 Žalman a spol.
První vystoupení tria Žalmanův jihočeský výběr proběhlo na festivalu Porta v Plzni v roce 1982. Skupina se později přejmenovala na dnešní název Žalman a Spol. V současné době vystupuje ve složení Pavel Žalman Lohonka, Michaela Hálková, Petr Novotný a Pavel Malina.

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968. Nejprve hrál ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v lednu 2012, kdy vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již celých 22 let, přinesl nový vítr a nové aranže písní příchod kytaristy Pavla Maliny a především zpěvačky Michaely Hálkové, která se Žalmanem již zpívala v půli devadesátých let.
 
Pavel Lohonka je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. S Minnesengry nahrál 9 alb a později vydal dalších 17 autorských desek a 7 výběrů. Na nich lze nalézt více než 250 písní. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé.

14. 12. 19:00 David Koller Acoustic Tour 2017
Barbour uvádí: David Koller Acoustic Tour 2017
David Koller vyráží s kapelou na akustické turné po divadlech. Jeden z nejrespektovanějších českých muzikantů se vydává za fanoušky, než se na sólové dráze lehce odmlčí kvůli závazkům ve znovu probuzené skupině Lucie. Koncerty budou k sezení. Publikum se v českých a moravských sálech může těšit například z písní Chci zas v tobě spát, Gypsy Love, Amerika a z dalších Kollerových hitů z celé jeho hudební kariéry v akustickém aranžmá jeho skvělé kapely.
Pořadatel VM ART production

16. 12. 17:30 a 20:00 Maok Live
Maok je slovenský zpěvák a multiinstrumentalista, který je pro svůj talent vystihnout v tónech atmosféru situace často vyhledávaným autorem scénické a filmové hudby (přírodovědné dokumenty, z nichž např. Vysoké Tatry – Divočina zamrznutá v čase, soundtrack k filmu Bathory, aj.). Ačkoliv je často zván jako hudební doprovod na meditační či jógové akce apod., jeho hudba je daleko obsáhlejší a vyjadřuje nekonečně mnoho podob vnitřních pocitů a nálad.
Jeho hudba vnitřních sfér bere posluchače do hloubky vlastní duše a vede k rozjímání.
Pořadatel Zebra and Cloud s.r.o.

19. 12.  19:30 Pohlazení po duši v Vlaďkou Bauerovou
Na svátečním koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru.

20. 12. 19:00 COP: Vánoční koncert
Skupina Cop, která se pohybuje na naší folk & country scéně již téměř čtyřicet let, vydala nové CD, které je poctou kapele Greenhorns. Tato skupina ovlivnila spoustu hudebníků daného žánru. V tomto duchu je pojata i série podzimních a vánočních koncertů, na kterých představí netradiční repertoár se spoustou překvapení a hostů. Kdo má rád dobrou muziku v zajímavém provedení si jistě přijde na své.
 Aktuální složení skupiny:
Míša Leicht - kytara, zpěv
Martin Fridrich - banjo, zpěv
Jirka Vopava - mandolína, zpěv
Petr Sláma - dobro
Zdeněk Fík - baskytara

27. 12. 19:00 Robert Křesťan & Druhá tráva
Přední česká kapela Druhá tráva slaví čtvrt století na scéně. Rok oslav odstartovala vydáním kompletu DVD/CD nazvaném In Concert, které bylo příznivě přijato jak posluchači, tak i kritikou.

Aktuální koncertní program Druhé trávy zahrnuje průřez tvorby Roberta Křesťana z celé doby existence skupiny s důrazem na skladby z nejnovějších studiových alb Pojďme se napít, Marcipán z Toleda, Shuttle to Betlehem a 1775 básní Emily Dickinsonové.

Druhá tráva dosud vydala 18 alb v Čechách i USA a je několikanásobným držitelem ocenění APH Anděl v kategorii Folk a Country.

Druhá tráva v současné době hraje ve složení:
Robert Křesťan – sólový zpěv, mandolína, kytara
Luboš Malina - banjo, irské píšťaly, tenor saxofon, vokály
Luboš Novotný - dobro, lap steel, vokály
Emil Formánek - kytara, mandolína, vokály
Tomáš Liška – kontrabas, basová kytara
Kamil Slezák – bicí, perkuse, cajon

DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

3. 12. 19:00 Rukojmí bez rizika
V hlavní roli Václav Vydra
Agentura Harlekýn
Pytel uloupených peněz dokáže oživit i dva sebevrahy. Jenže policii taky. Francouzská komedie s kriminální příchutí.
Marc je ženami obdivovaný spisovatel, ale delší dobu již nemá o čem psát. Usoudí, že se nachází v bezvýchodné životní situaci, a rozhodne se spáchat sebevraždu. Překvapí ho letitý přítel Luc, který se už také kdysi pokusil zabít, když ho opustila žena, a teď chce učinit totéž, protože se k němu vrátila.
Sebevražedné plány jim překazí trojice prchajících amatérských lupičů s pytlem plným peněz. Vtrhnou do bytu, sebevrahy si vezmou jako rukojmí a vyhrožují, že je zabijí. Přestože je to právě to, co si Marc s Lucem nejvíce přejí, při pohledu na plný pytel bankovek dostávají znovu chuť do života. Tvůrčí fantazie se Marcovi vrací právě včas. Lupičské trio potřebuje plán a za dveřmi je policie…

Hrají: Václav Vydra, Jan Šťastný / Svatopluk Skopal, Jana Boušková / Jana Malá, Martin Zahálka  / Matin Davídek, Lenka Zahradnická / Barbora Šťastná, František Skopal / Martin Zahálka ml.

Režie: Jan Novák
Autor: Alain Reynaud Fourton
Překlad: Jiří Žák

7. 12  19:30 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

6. 12. 19:30 Vosto5: Slzy ošlehaných mužů
Osudový příběh nejúspěšnějšího českého lyžaře Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty v loutkohereckém pozdravu Divadla Vosto5 podkrkonošským ochotníkům (na snímku).

Sto let po největší české sportovní tragédii stále s jistotou nevíme, co přesně se tenkrát stalo na krkonošském Zlatém návrší.

„…ještě bojoval, ale smrt tiskla svůj ledový ukazováček neodbytně na jeho srdce…“

Když spolu ošlehaní účastníci zrušeného závodu Češi, Němci a Norové, muži jedné krve, stáli nad tělem Bohumila Hanče, plakali všichni. Jak uvěřit, že ten nejdokonalejší z nich, nejlepší, nejstatečnější a vždy ochotný pomáhat druhým, leží tu náhle mrtev a nic ho už nevrátí životu.

Hrají: Ondřej Bauer, Kristýna Liška Boková/Renata Prokopová, Tomina Jeřábek, Petr Prokop a Ondřej Cihlář

Scénář a režie: Ondřej Cihlář
Scéna a loutky: Jan Brejcha
Kostýmy: Daniela Klimešová
Opony: Markéta Šohajová
Světla: Šimon Kočí a Pavel Moc
Projekce a zvuk: Martin Bražina

Délka představení: 80 minut

17. 12. 19:00 Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství
V hlavních rolích M. Hoffmann a F. Blažek
Kdo říká, že není magor, neříká pravdu – tak by se dala shrnout hra o dvou chovancích psychiatrické kliniky, která čeká životní výzva – začít život mimo stěny léčebny.
Můžete sledovat přátelství Ellinga a Kjella Bjarna a jejich střetávání se s každodenní realitou, která je pro oba přátele komplikovaná a přináší řadu velmi humorných situací. Zároveň však, pod odlehčeným tónem, vyplave na povrch osamocenost hrdinů, jejich strach z lidí i touha po lásce a přátelství.
Předlohou divadelního textu je dramatizace třetího dílu norské kultovní trilogie o chovanci psychiatrické kliniky Ellingovi, která byla inspirována románem Pokrevní bratři, v České republice známá jako Chvála bláznovství.

Hrají: Martin Hofmann, Filip Blažek, Michal Slaný, Šárka Opršálová
Režie: Jakub Nvota
Autor: Axel Hellstenius
Překlad: Jaroslava Vrbová
Produkce: Pantheon production

29. 12. 19:00 P.R.S.A.
Hrají: K. Leichtová, I. Svobodová, J. Bernášková a další
Divadlo Palace
Pět žen, tři generace, jedna rodina, stejny´ osud – to jsou P.R.S.A., hořká rodinná komedie a dámská jízda nejen pro ženy.
Život je plny´ omylů! A tak se klidně může stát, že místo velkolepé rodinné oslavy babiččina životního jubilea se omylem vypravíte funus. Nezby´vá pak nic jiného než vše brát s humorem a vystrojenou pohřební hostinu, na které nechybí svíčky, věnce ani sladké rakvičky, si užít, jak se patří. Pět svérázny´ch žen různého stáří si tak na oslavě babiččiny´ch osmdesátin zpívá v rytmu blues a přitom procvičuje pánevní dno. Žádná z nich nezná svého otce a každá má osobity´ sebeironicky´ humor…

Vzhledem k velkému počtu vulgárních slov, která jsou nezbytnou součástí dialogů hry, není představení vhodné pro diváky mladší 15 let a diváky zvláště citlivé na tento způsob vyjadřování.

Autor: Eugeniusz Szybal
Režie: Vojtěch Štěpánek

Hrají: Kristýna Leichtová, Ilona Svobodová, Eva Lecchiová, Jana Bernášková, Ivana Wojtylová, Jaromír Nosek / Richard Trsťan


OSTATNÍ ŽÁNRY

22. 12. 18:00 Taneční večer
Cyklus tanečních večerů pro seniory v režii Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. K tanci
a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).
VSTUP ZDARMA

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13

12. 12. 19:00 Neobyčejný ostrov Island
přednáší Tomáš Hájek
Ostrov neobyčejných krás, který je v současné době na vrcholu popularity mezi cestovateli z celého světa. Nechte se unést krásnými fotografiemi a vyprávěním zkušeného cestovatele a průvodce CK Periscope Skandinávie Tomáše Hájka. Čekají Vás pohledy na horké prameny, gejzíry, činné sopky, rozlehlé ledovce a ledovcová jezera, vodopády, fjordy, lávová pole a spoustu dalších přírodních zajímavostí.
Pořadatel Periscope Skandinávie s.r.o.

20. 12. 19:00 Pantanal: Ráj zvířat
přednáší Petr Bambousek
V Brazílii najdeme největší mokřad světa, Pantanal. Na rozloze o velikosti Anglie se nachází neuvěřitelná koncentrace zvířat a život pulzuje doslova na každém kroku. Vyprávění vás zavede doslova na dotek ke kajmanům, desítkám druhů ptactva a dalším unikátním tvorům Pantanalu.


AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5
2. 12. 2017 14:30 Hravá sobota: My se čerta nebojíme
Další veselý karneval s Hravou sobotou - tentokrát po čertovsku. Kostýmy vítány, rohy nebudete potřebovat, ty si zvládneme vyrobit sami. A protože se blíží nadílka, naučíme se nějakou hezkou písničku pro Mikuláše.
Vhodné pro děti 3+

3. 12. 2017 14:30; 16:00 O kouzelné vánoční vločce (Divadlo Dráček)
Vánoční příběh o vločce, malých klucích a zimním strašidlo Rampušákovi.
Vhodné pro děti 3+

9. 12. 2017 10:30; 15:00 Čiperkové
Děcka, Čiperkové přijedou do Plzně, to je pecka!
Čiperkové - nejpopulárnější dětská kapela v ČR. Zpívají písničky, které baví děti, rodiče, babičky i dědy. Přijďte si s nimi zazpívat, zatancovat, zablbnout a taky se vyfotit. 

10. 12. 2017 14:30; 16:00 Vánoční hvězdička (Nána divadélko)
Kolik přání, tolik hvězd. Kolik hvězd, tolik těch, co si přejí. A zázraky se dějí!
Vhodné pro děti 3+

16. 12. 2017        14:30     Hravá sobota: Těšíme se na Vánoce
Vánoce, Vánoce přicházejí... a přijdou i na naší Hravou sobotu! Přijďte i vy a vezměte s sebou kamaráda. Ve dvou se to lépe hraje, a tak každé druhé dítě v doprovodu dospělého dostává vstup zdarma*. Kromě tradičních soutěží, zpívání a tancování si vyrobíme moc hezké dárečky, kterými můžete o Vánocích udělat někomu radost :-) Těšíme se na všechny! Veselé Vánoce přejí V+V

* vstup zdarma pro druhé dítě v doprovodu rodiče (2 děti = pouze jedna vstupenka)
Vhodné pro děti 3+


17. 12. 2017 14:30; 16:00 Čertí nadílení (Divadelní společnost M+M)

Pohádka vypráví o tom, co se stane, když do pekla z nebe anděl spadne a jaké z toho nastane čertí nadílení.
Vhodné pro děti 3+

KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 12. 2017  18:00  Metallica: Quebec Magnetic
ZEMĚ / ROK:  USA / 2017
REŽIE: Wayne Isham
HRAJÍ: Metalicca
DOBA TRVÁNÍ: 135 min

Koncertní klenot Quebec Magnetic je unikátním, precizně zpracovaným záznamem legendární show
a vy si ho budete moci vychutnat v Kině Beseda jen jeden jediný večer.
Takhle hraje kapela na svém vrcholu…”…a na ničem jiném nezáleží”

4. 12. 2017  19:15  Dokud nás svatba nerozdělí
ZEMĚ / ROK: Francie / 2017
REŽIE: Eric Toledano, Olivier Nakache
HRAJÍ: Jean-Pierre Bacri, Jean-Paul Rouve, Gilles Lellouche, Suzanne Clément a další...
DOBA TRVÁNÍ: 115 min
Když organizujete dokonale promyšlenou, luxusní svatbu na francouzském zámečku ze 17. století, úplně si to říká o nějaký průšvih. A když se má něco pokazit, věřte tomu, že se to opravdu pokazí a nezůstane jen u toho. Profesionální svatební agentura má na nezdary celých 24 hodin a za ty se toho může stát opravdu hodně. Zvlášť když šéf agentury z přátelství zaměstná vlezlého fotografa, kterého spíš než focení zajímá svatební pohoštění, najde záskok za kapelu, pro který je "decentní zábava" neznámým pojmem, a ženichovo půlnoční překvapení definitivně změní celou svatbu v grotesku. Nová komedie od režisérů filmu Nedotknutelní, jejíž inspirační zdroj můžeme hledat třeba u argentinských Divokých historek, potěší srdce každého, alespoň trochu škodolibého diváka.

6. 12. 2017  19:15  Blade Runner 2049
ZEMĚ / ROK: USA / 2017
REŽIE: Denis Villeneuve
HRAJÍ: Harrison Ford, Ana de Armas, Jared Leto, Mackenzie Davis, Robin Wright, Ryan Gosling
DOBA TRVÁNÍ: 163 min

Blade Runner 2049 Denise Villeneuva se odehrává 30 let po původním Blade Runnerovi (1982) Ridleyho Scotta. Za tu dobu se hodně změnilo. Replikanti stále existují, ale mají ve společnosti poněkud jiné postavení, než v roce 2019. Stále existují jednotky Blade Runner, které nelegální Replikanty "vyřazují". Jedním z Blade Runnerů je detektiv K (Ryan Gosling), který při rutinní misi narazí na jistý relikt z minulosti, který by mohl ohrozit samotné základy společnosti. A narazí později i na starého Deckarda (Harrison Ford)…

7. 12. 2017  19:15  Dvojitý milenec
ZEMĚ / ROK: Francie, 2017
REŽIE: François Ozon
HRAJÍ: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer
DOBA TRVÁNÍ: 107 min

Chloé, mladá křehká žena se sklony k depresím, začne docházet na psychoterapii a bezhlavě se zamiluje do svého psychologa Paula. Poté, co se milenci sestěhují, začne Chloé zjišťovat, že v Paulově minulosti něco nehraje, až objeví existenci jeho jednovaječného dvojčete. Proč Paul přede všemi skrývá, že má bratra? Jaké dávné tajemství je spojuje a rozděluje? A jde skutečně o dvojče, nebo jen o promyšlenou lež, kterou se Paul snaží zakrýt druhý život svého temnějšího já? Erotikou prosycený thriller z tvůrčí dílny zkušeného francouzského režiséra Françoise Ozona je promyšlenou filmařskou poctou legendárním snímkům jako Rosemary má děťátko, Příliš dokonalá podoba nebo Základní instinkt.

8. 12. 2017  18:00  Milada
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017
REŽIE: David Mrnka
HRAJÍ: Ayelet Zurer, Robert Gant, Vica Kerekes, Vladimír Javorský, Igor Orozovič, Aňa Geislerová ad.
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Na plátna kin se vůbec poprvé dostává dramatický osud Milady Horákové, který ve své době otřásl světem. Scénář Davida Mrnky není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale na základě skutečných událostí a bez zbytečného patosu vypráví osobní příběh hlavní protagonistky. Zaznamenává Miladiny ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením. David Mrnka film Milada připravoval deset let, spolupracoval nejen s historiky, ale i s jedinou dcerou Horákových Janou Kánskou, která se na natáčení přiletěla podívat z Washingtonu, kde žije. Jana Kánská tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné podklady a materiály, např. osobní dopisy, rodinné fotografie, paměti svého otce.


9. 12. 2017 14:30  Earth: Den na zázračné planetě

ZEMĚ / ROK: VB / 2017
REŽIE: Richard Dale, Lixin Fan, Peter Weber.
DOBA TRVÁNÍ: 95 min
ZNĚNÍ: s českým dabingem Ivana Trojana

Něco, co tady ještě nebylo: strhující film o naší planetě, který dokonale využívá možnosti velkého plátna. Nejnovější snímek z produkce BBC Earth Films, tvůrců Zázračné planety, představuje divákům všech věkových kategorií nezapomenutelné hrdiny: mládě zebry, snažící se překonat rozvodněnou řeku; pandu, která usměrňuje svého hravého potomka; rodinu vorvaňů, s oblibou pospávající ve svislé poloze; lenochoda toužícího po lásce a mnoho dalších. Během jediného dne putujeme spolu se sluncem od nejvyšších hor k těm nejvzdálenějším ostrovům, z hlubin exotické džungle až do labyrintů velkoměst. V každém koutě Země nacházíme fascinující obyvatele, k jejichž dobrodružstvím se díky revoluční technologii dostáváme blíže, než jsme si kdy dokázali představit. Škatulka dokument se nehodí, chvílemi jde o drama, chvílemi o romantickou komedii a někdy western… Všichni ti tvorové se ve finále slévají do jediné ódy na život…

Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč
Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

11. 12. 2017  19:15  Nerodič
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017
REŽIE: Jana Počtová 
DOBA TRVÁNÍ: 83 min
Dokumentární film Jany Počtové s názvem Nerodič má silné téma, které se týká každého z nás a které každý z nás řešil, řeší nebo bude řešit. A možná i několikrát. Rodina měla vždy jasnou podobu – přeci máma, táta a děti. Dnes už má rodina až překvapivé množství různých jiných podob. A stále více lidí si klade otázku, která odporuje našemu nejzákladnějšímu instinktu… zda se vůbec stát rodičem.

13. 12. 2017  19:15  Rock'n Roll
ZEMĚ / ROK: Francie / 2017
REŽIE: Guillaume Canet
HRAJÍ: Guillaume Canet, Marion Cotillardová, Gilles Lellouche, Yvan Attal, Johny Hallyday
DOBA TRVÁNÍ: 123 min
ZNĚNÍ: Francouzsky s českými titulky

Guillaume Canet (43) žije pohádkový život. Má všechno, o čem mohou muži pouze snít. A potom, přímo během natáčení, mu jeho dvacetiletá herecká kolegyně suše oznámí, „že už nejede rock´n´roll“. A další uzemňovačka přijde vzápětí – na žebříčku „šukatelnosti“ herců se prý propadnul na úplné dno. Domácký život s Marion, syn, koně, dům na venkově – to vše je pro mladé herečky totálně antisexy. Guillaume si umíní, že se musí radikálně změnit. Hned. Proměna ale zachází tak daleko, jak nikdo z přítomných nečekal.

14. 12. 2017  17:00  Po strništi bos
ZEMĚ / ROK: CZ, 2017
REŽIE: Jan Svěrák
HRAJÍ: Ondřej Vetchý (tatínek), Tereza Voříšková (maminka), Lojzík Gréc (Eda), Jan Tříska (děda) ad.

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Zvýhodněné vstupné pro seniory 69 Kč.

14. 12. 2017   19:15  Kvarteto
ZEMĚ / ROK: CZ / 2017
REŽIE: Miroslav Krobot
HRAJÍ: Barbora Poláková (Simona), Jaroslav Plesl (Tomáš), Lukáš Melník (Robert), Zdeněk Julina (Funés), Lenka Krobotová (Sylva), Pavlína Štorková (Bartflaj), Jiří Schmitzer (Šaman), Jana Štěpánková (Robertova matka) a další
DOBA TRVÁNÍ: 93 min

Hráli jste někdy v kapele? Je to jako druhá rodina, s jejímiž příslušníky prahnete po štěstí a prožíváte nečekaná dobrodružství. Stejně jako usedá rodina zas a znovu u jednoho stolu, scházejí se členové kvarteta tzv. soudobé hudby vždy u dalšího koncertu. Poněkud nesourodá čtveřice v čele se solidně vyhlížejícím, avšak lehce sucharským Robertem (Lukáš Melník), jeho partnerkou atraktivní a rozháranou cellistkou Simonou (Barbora Poláková), extrovertním vtipálkem Tomášem (Jaroslav Plesl) a znalcem historie s přezdívkou Funés (Zdeněk Julina) spolu zažívá na cestě za svou nejsvobodnější skladbou řadu humorných situací, ale i nedorozumění. Čas tráví i v legendární hospodě Ponorka v historickém centru svého rodného města, kam chodí také odvázaná „Batrflaj“ (Pavlína Štorková) a „dvorní“ psychoterapeutka kvarteta Sylva (Lenka Krobotová). Mezi hlavními hrdiny dochází k neustálým zádrhelům a lehce bizarním situacím, až konečně jeden neplánovaný večírek přinese jistou katarzi i radost a s ní vytoužený pocit štěstí.

15. 12. 2017  18:00  Dancer
Filmový portrét „Dancer“ bez příkras zachycuje cestu původem ukrajinského tanečního genia Sergeje Polunina na baletní výsluní. Díky obrovskému talentu, vlastní vytrvalosti i ambicím rodiny, která podřídila jeho kariéře vše, se v 19 letech stal historicky nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. Součástí jeho každodenního života se staly strhující výkony oceňované ovacemi, ale i bolestivý dril ventilovaný excesy na divokých večírcích. Pod sílící osobní krizí slibně rozjetou dráhu v Londýně opustil a po krátkém angažmá v Rusku plánoval z taneční scény zmizet úplně. Jeho život změnilo setkání s americkým fotografem a režisérem Davidem LaChapellem, se kterým natočili taneční klip ke skladbě Take Me To Church. Video zhlédlo 17 milionů lidí a přes noc vrátilo Polunina do povědomí jako hvězdu globálního formátu.
Film uvádíme do našeho kina ve spolupráci s MILOSH Ltd.

17. 12. 2017  15:45  Louskáček
Cyklus: Bolšoj balet
Louskáček je rozkošné vánoční představení pro celou rodinu, pohádka o holčičce Marušce a jejím kouzelném vánočním dárku – louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince. Balet na motivy pohádky E. T. A. Hoffmanna je symbolem vánoční atmosféry po celém světě

Hudba: P. I. Čajkovski
Choreografie: Yuri Grigorovich
Délka představení:  2h 15min

18. 12. 2017 19:15  I dva jsou rodina
ZEMĚ / ROK: Francie / Velká Británie, 2016
REŽIE: Hugo Gélin
HRAJÍ: Omar Sy, Clémence Poésy, Antoine Bertrand, Gloria Colston
DOBA TRVÁNÍ: 118 min

Vtipný a nonšalantní Samuel (Omar Sy) si užívá bezstarostný život na francouzské Riviéře. Jednoho dne ho však navštíví víkendový flirt Kristin (Clémence Poésy) a oznámí mu, že dítě, které drží v náručí, je jeho. Předá mu holčičku a uteče. Samuel vyráží s malou Glorií do Londýna, kde Kristin marně hledá. Nakonec mu nezbývá nic jiného, než si najít práci a ve velkoměstě se usadit. Samuel se okouzlujícím způsobem pouští do výchovy malé Glorie. Během následujících osmi let se ukáže, že je nejen milující, ale i hodně netradiční táta. S humorem se vypořádává s nástrahami každodenního života osamělého Francouze v Londýně. Rodinná idylka se však záhy změní, když se před jejich dveřmi zničehonic objeví Kristin….



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka