První ročník Šumavské mozkovky ovládly houby

Soutěž o nejlepší popularizační článek vědce, který se týká výzkumu nebo monitoringu na území národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, Šumavská mozkovka 2014, už zná svého vítěze.

Cílená propagace v Plzni

Stal se jím Jan Holec, který ve svém článku popsal monitoring výskytu vzácných hub na Boubíně, jenž prováděl v roce 2013.

Jan Holec svým článkem „Chrám vzácných hub“ zaujal nejvíce hlasujících. Z celkových 207 hlasů bylo 93 právě pro něj.

„Vítězství v Mozkovce mě pochopitelně těší. Když člověk cítí, že se to lidem líbí, tak má z toho velikou radost. Navíc, popsat roční bádání na tak malém prostoru, jaký jsme měli, je obrovskou výzvou a zároveň těžkou disciplínou,“ řekl Jan Holec bezprostředně po převzetí hlavní ceny, kterou byl model mozkovky rosolovité, jenž vytvořily děti ze základní školy v Borových Ladech.

„Jan Holec, který pracuje pro Národní muzeum, oslovil také odbornou porotu, složenou ze zástupců všech Národních parků České republiky. Všichni čtyři zástupci se shodli, že jeho článek je nejlepší,“ prozrazuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

„Rozhodování nebylo nijak jednoduché, protože všech pět článků považujeme za velice hodnotné. Navíc, jako ředitel Správy Národního parku sám vidím nutnost v takovéto popularizaci výzkumů. Určitě se touto soutěží necháme inspirovat a vytvoříme nějakou její obdobu i u nás,“ hodnotil předseda odborné komise a ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Janu Holcovi šlapala na paty Pavla Čížková, se svým článkem „Je to mrtvý les nebo není?“ ve kterém popisovala dlouhodobý monitoring oblasti Modravských slatí. Ve veřejném hlasování získala 65 hlasů. O třetí příčku se s rovnými osmnácti hlasy dělí Hana Šantrůčková s článkem „Letokruhy vyprávějí“ a Vojtěch Čada s textem nazvaným „Letokruhy vyprávějí příběh o historii horských smrčin na Šumavě“. 13 hlasů a tedy čtvrté místo patří Jakubovi Hruškovi a jeho kolektivu, kteří napsali popularizační článek s názvem „Odumření dospělého lesa po kůrovcové gradaci povodně nezpůsobuje“.

„Všem autorům patří velký dík. Na začátku vlastně nevěděli, do čeho jdou, co z toho vznikne, ale vzali to za správný konec a vznikly hodnotné a čtivé články. Poděkování patří také všem více než dvěma stovkám hlasujících, kteří se vedle zábavy a možnosti vyhrát nějakou cenu, určitě dozvěděli i něco nového,“ shrnuje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Významně se na soutěži podílel Český rozhlas Plzeň, který tuto soutěž podpořil nejen mediálně, ale také ji dodal ještě další rozměr. Překvapením pro všechny soutěžící bylo to, že museli svůj výzkum prezentovat i v éteru, v živém vysílání, v rámci rozhovoru s moderátorem.

„Jsem přesvědčený, že jsme založili tradici soutěže, která tu desítky let chyběla a už teď se těším na další popularizační články o šumavských výzkumech,“ říká Pavel Hubený.

Druhý ročník Šumavské mozkovky, začne výzvou v jarním časopisu Šumava.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka