Putovní výstava nejlepších staveb kraje se přesouvá do Plané

Napříč plzeňským regionem putuje výstava představující stavby, které byly letos oceněny v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2017.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zároveň i všechna soutěžní stavební díla. Ze své první zastávky v Kdyni se přemisťuje do Plané, kde je k vidění od pondělka. Právě Město Planá se může pyšnit hned dvěma cenami z letošní soutěže. Titul Stavba roku Plzeňského kraje získala přestavba bývalého kina na vícefunkční kulturní zařízení KINONEKINO a Cenu odborné poroty si vysloužilo důstojné řešení nové smuteční síně.

Až do konce září budou moci návštěvníci historické radnice v Plané vidět všech 28 staveb, které se letos přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Expozice představí vítěze soutěže i stavební díla nominovaná na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 včetně hodnocení odborné poroty. Na výstavě nechybí ani Stavba století Plzeňského kraje, zvolená veřejným hlasováním u příležitosti 100. výročí založení ČSR.

Hned dvě ceny si ze soutěže odneslo právě Město Planá. Jeden z celkem dvou udělených titulů Stavba roku Plzeňského kraje 2017 patřil místnímu vícefunkčnímu kulturnímu zařízení KINONEKINO. Porota titul udělila za netradiční a vysoce kvalitní přestavbu původního kina, přehlednější dispoziční řešení i za výjimečný přístup investora, jímž bylo Město Planá.

Také Cenu odborné poroty si odnesla investice Města Planá. Oceněna byla stavba smuteční síně, a to za důstojné a citlivé řešení, jasně čitelné prostorové uspořádání, harmonické hmotové řešení a za ukázkovou spolupráci osvíceného investora a architekta. Oba oceněné projekty vznikly na základě architektonické soutěže.

„Město Planá dlouhodobě řešilo absenci kulturního a společenského prostoru pro veřejnost, který kromě objektu kina nemělo. Lidé se neměli kde scházet za zábavou, kam chodit na divadlo nebo na hudební vystoupení. Kino již bylo velmi zastaralé a diváci do něj chodili hodně sporadicky. Stejně tak tomu bylo u smuteční síně, která byla zastaralá, a její prostředí bylo pro konání smutečních obřadů nedůstojné,“ vysvětlila starostka Města Planá Martina Němečková. „Aby se objekty daly kvalitně a moderně zrekonstruovat, oslovilo vedení města Českou komoru architektů a společně vypsali architektonickou soutěž. Byl to pro tak malé město, jakým je Planá, odvážný krok, ale jak se nyní ukazuje, velmi prozíravý a hlavně správný. Vedení města dalo důvěru profesionálům – architektům a nyní se Město Planá pyšní dvěma oceněnými stavbami.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 04.09.2018 07:07



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka