Řada novinek provází zahájení školního roku v Plzni, nastoupilo přes 1800 prvňáků

Více než 1800 prvňáků nastoupilo ve čtvrtek do základních škol v Plzni, v novém školním roce budou navštěvovat 80 prvních tříd. Město Plzeň jako zřizovatel základních škol pro ně připravilo několik novinek, například na 33. základní škole děti zdarma dostanou Plzeňskou kartu ve formě přívěsku.

Cílená propagace v Plzni

„Novinkou školního roku 2016/2017 je i další využití Plzeňské karty. Město spustí pilotní projekt na 33. základní škole, kde prvňáci po vyřízení žádosti zdarma dostanou kartu ve formě přívěsku. Funkčnost modelu se ověří v průběhu školního roku, využívat ji budou v rámci stravovacího systému, v budoucnu by se mohla používat i pro vstup do budovy a zlepšení zabezpečení školy,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

Podle Michala Krause, předsedy představenstva Plzeňských městských dopravních podniků, by tento formát Plzeňské karty mohl znamenat rozšíření použití karty v rámci stravovacích systémů právě mezi mladšími dětmi prvního stupně. V současné době je stravovací systém ve všech základních školách v Plzni sjednocen. Na obědy nyní chodí žáci buď s Plzeňskou kartou, nebo s čipem vydaným přímo pro tyto účely. Forma přívěsku Plzeňské karty byla zvolena proto, aby ji mohli dát žáci na klíče a eliminoval se počet ztrát nebo poškození karty.

V západočeské metropoli je do nového školního roku zapojeno 26 základních škol, které zřídilo město Plzeň. Jejich první třídy bude navštěvovat přes 1800 žáků. „Definitivní počet se ještě upřesní v závislosti na vyřízení žádostí o odklad a odstranění duplicitního zapsání dětí ve více školách. Očekáváme otevření stejného počtu prvních tříd jako loni, tedy asi 80,“ uvedla Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí. Ta školní rok zahájila na 13. základní škole, následně si prohlédla prostory, které má škola nově k dispozici v Táborské ulici.

Podle vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škubalové se v Plzni osvědčily přípravné třídy. „Ty jsou určeny pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, přednostně však pro děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky,“ vysvětlila Dagmar Škubalová. V novém školním roce jsou třídy zřízeny na šesti základních školách, konkrétně na 7., 13., 16., 17., 22. a Bolevecké základní škole, navštěvuje je více než stovka dětí.

Nově mohou žáci navštěvovat i Církevní základní a střední školu Plzeň, která od města získala prostory v Táborské ulici do výpůjčky. Právě slavnostního otevření této základní školy, jejímž zřizovatelem je Biskupství plzeňské, se dnes zúčastnil primátor města Martin Zrzavecký a jeho náměstci Martin Baxa a Petr Náhlík. Nové škole, studentům i pedagogům požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.

Církevní základní škola otevřela v tomto školním roce první a šestou třídu, další budou vznikat postupně v pěti letech za sebou. Plný provoz plánuje od školního roku 2020/2021, celková kapacita školy bude 270 žáků. Dnes do první třídy nastoupilo 16 dětí, do šesté 22. První ročníky střední školy bude navštěvovat 90 studentů, celkově v tomto školním roce studuje v ekologických a sociálních oborech střední školy 180 žáků.

Biskupství novou školu založilo na základě dlouhodobé poptávky veřejnosti a jako doplnění církevního školství v Plzni. Škola vznikla při tehdejší Církevní střední odborné škole Spálené Poříčí, která vzdělání poskytuje již dvacet let. Z obce na jižním Plzeňsku se střední škola přestěhovala do budovy v Táborské ulici, čímž se zlepšila její dopravní dostupnost. Škola kromě kvalitního vzdělání nabízí zájemcům především vstřícnou atmosféru rodinné školy a výchovu v křesťanském duchu s důrazem na osobní a duchovní růst dětí. Její žáci například vykonávají praxi v Týdenním a denním stacionáři Domovinka v nedaleké Úslavské ulici.

Do projektu nové školy investovalo doposud biskupství 2,5 milionu korun. Otcem myšlenky se před dvěma lety stal Mons. František Radkovský, emeritní plzeňský biskup. „Jsme velmi rádi, že se v Plzni otevřela církevní základní škola. Před časem se vedení města bez politické příslušnosti shodlo na tom, že otce biskupa a vznik nové školy podpoříme,“ řekl primátor Martin Zrzavecký při slavnostním otevření školy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.09.2016 17:07



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka