Regionálními potravinami jsou mandlový sýr i chodský koláč

Již podeváté se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hodnotitelská komise ve čtvrtek 10. května rozhodla, které další produkty získají punc kvality. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu.

O značku Regionální potravina se letos ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže dnes hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

Kategorie:
Výrobek a výrobce:
1.
Masné výrobky tepelně opracované
Mandlový játrový sýr,
KVARDA spol. s r.o.

2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Pánská přesnídávka,
Plzák z Plzně s.r.o.

3.
Sýry, včetně tvarohu
BIO PAŘENÝ SÝR – UZLÍK,
Ing. Olga Lukšová

4.
Mléčné výrobky ostatní
POMAZÁNEK,
Ing. Jan Junek

5.
Pekařské výrobky, včetně těstovin
Chodský koláč,
Pekařství Malinová, s.r.o.

6.
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek
Makový řez,
Marie Vondrovicová

7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
Nebílovský mošt – jablko-hruška,
LUKRENA a.s.

8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
JAHODY s mátou – džem výběrový extra,
Renata Skálová

9.
Ostatní
Med lesní, medovicový,
Ing. Jaroslav Lstibůrek

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka