Rehabilitace v Horažďovicích ošetří nově pacienty i rázovou vlnou

Nemocnice následné péče Horažďovice nabízí novou rehabilitační metodu.

Cílená propagace v Plzni

 Je určena zejména pacientům s bolestmi kloubů a úponů svalů a šlach v namáhaných kloubech. V polovině října totiž rehabilitační oddělení pořídilo takzvanou rázovou vlnu, což je neinvazivní metoda fyzikální terapie. Tuto metodu léčby bohužel nehradí systém zdravotního pojištění. Pacienti ji ale budou moci v nemocnici využívat za mimořádně příznivou cenu 350 korun za terapii.

„Rázová vlna se používá při postižení pohybového aparátu, zejména k ošetření úponových bolestí. Je založena na přenosu mechanické energie do postižené tkáně, kde tím dochází k několika reakcím. Jednou z těch zásadních je zmírnění bolestí v místě aplikace a druhou pak zvýšení mikrocirkulace v ošetřené tkáni, ve které při větším prokrvení dochází ke zvýšení a urychlení tkáňového metabolismu,“ říká vedoucí fyzioterapeut horažďovické nemocnice Karel Kroh.

Léčba rázovou vlnou se indikuje například při takzvaném tenisovém lokti nebo též fotbalovém koleni, tedy při bolestech po nadměrném zatížení těchto kloubů. Dále při bolestech v oblasti ramenního kloubu a svalových spojení ramene při omezení pohyblivosti. Používá se na kostní výrůstky drobných kloubů při artróze prvního stupně. Pomáhá při bolesti třísel, bolesti dlaňové části zápěstí nebo při bolesti a tlaku na holenní kost.

„Řada našich pacientů ambulantních i hospitalizovaných trpí právě těmito bolestmi. Proto jsme se rozhodli umožnit jim léčbu i touto efektivní metodou, byť hrazenou přímo samoplátci. Přístroj stál téměř 200 tisíc korun,“ říká ředitel nemocnice v Horažďovicích Martin Grolmus.

Nemocnice každoročně investuje jak do lůžkové či ambulantní, tak i do rehabilitační části nemocnice. V uplynulých letech pořídila například celotělovou vířivou vanu, elektrický pojezd nad bazénem pro manipulaci s imobilními nebo hůře pohyblivými pacienty, dále nové přístroje pro elektroterapie a letos například i UV lampu pro efektivnější úpravu vody v rehabilitačním bazénu.  

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka