Rembrandtova tramvaj zve v úterý na komentovanou prohlídku a křest publikace

Západočeská galerie v Plzni zve na komentovanou prohlídku výstavy Rembrandtova tramvaj - kubismus, tradice a „jiné“ umění v úterý 30. června od 17 hodin ve výstavní síni „13“, Pražská ulice 13.

Cílená propagace v Plzni

Komentovat bude spoluautorka výstavy Pavla Machalíková (Ústav dějin umění AV ČR) .

V 18 hodin se pak v přednáškovém sále ve 2. patře bude konat slavnostní prezentace stejnojmenné publikace vydané u příležitosti výstavy.
Název publikace Rembrandtova tramvaj není futuristickou ani dadaistickou slovní hříčkou. Je metaforickým vyjádřením vztahu kubismu k různým kulturním a uměleckým tradicím evropských dějin i mimoevropských kultur. Spojení jména uznávaného starého mistra s moderním dopravním prostředkem, který zachytil na svém obraze Tramvaj č. 4 z r. 1912–1913 Vincenc Beneš, obsahuje paradox, který při úvahách nad spojitostmi kubismu a starších stylových i nestylových projevů vyvstává. Průkopníci kubismu u nás – malíři Vincenc Beneš, Josef Čapek, Emil Filla, Bohumil Kubišta, Antonín Procházka, sochař Otto Gutfreund, architekti Josef Gočár, Vlastislav Hofman, Josef Chochol, Pavel Janák a další – využívali širokou inspirační základnu, z níž čerpali myšlenkové a tvůrčí podněty.

Šlo o nejrůznější projevy evropských i mimoevropských kultur od starověku přes středověk a novověk až k modernímu francouzskému umění, reprezentovanému Paulem Cézannem, André Derainem nebo Pablem Picassem. Jednotlivé příklady podporovaly řešení konkrétních problémů, spjatých zejména s otázkou formy, a zároveň posilovaly legitimitu moderního výrazu, protože ho pevně svazovaly s historickou tradici. Čeští kubisté zveřejnili mnoho příkladů evropského a mimoevropského umění v Uměleckém měsíčníku v letech 1911–1914.

Oslovení pracovníci Ústavu dějin umění AV ČR z tohoto zdroje čerpali podněty k úvahám nad konkrétními díly dle své uměleckohistorické orientace a přispěli do knihy svým textem.

Kniha je věnována řediteli Ústavu dějin umění Vojtěchu Lahodovi k jeho životnímu jubileu.

Výstava potrvá ve výstavní síni „13“ do 13. září 2015.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka