Robert-Jan Smits: Evropa včetně Plzně musí jít cestou inovací jako města s chytrými projekty

Inovovat, přinášet nové výdobytky v oblasti vědy a výzkumu, to je cesta, kterou se musí vydat Evropa. Budoucnost její konkurenceschopnosti spočívá právě v inovaci.

Cílená propagace v Plzni

V Plzni to v pátek řekl generální ředitel direktoriátu Evropské komise pro vědu, výzkum a inovace Robert-Jan Smits. Zúčastnil se workshopu, který připravila západočeská metropole ve spolupráci s europoslankyní Martinou Dlabajovou a Evropskou komisí. Plzeň se představila jako Smart City, tedy jako město, jež má připravenu řadu chytrých řešení pro zjednodušení života svých občanů, i jako město, které chce být například jedničkou v oblasti podpory bezpilotního leteckého průmyslu.

„Jako Evropa nemůžeme konkurovat nízkým mzdám, jedinou naší cestou je cesta inovací. Věda a výzkum budou atraktivní pro investory, firmy si svá sídla vyberou podle toho, kde najdou inkubátory a zázemí právě pro vědu a výzkum,“ řekl Robert-Jan Smits. Upozornil, že největším dotačním programem pro podporu inovací a výzkumu je nyní v rámci EU Horizont 2020, platný pro období 2014 až 2020, přičemž se připravují další programy na navazující období. „Důležité pro budoucnost je to, aby projekty byly blíž občanům, spolunavrženy občany a aby byly ve městech vidět konkrétní výsledky,“ dodal Robert-Jan Smits. Plzeň vyzval k účasti v Horizont 2020, má se pokusit získat finanční prostředky z tohoto zdroje, neboť v programu stále ještě jsou.

Podle europoslankyně Martiny Dlabajové je cílem zjednodušovat podmínky pro žádosti o podporu z EU. „Jako místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu EP jsem vždy ráda, když vidím konkrétní a udržitelné výsledky projektů spolufinancovaných z EU, které mají vysokou přidanou hodnotu,“ uzavřela své vystoupení Martina Dlabajová.

Podle primátora Plzně Martina Zrzaveckého dnes k Plzni patří nejen značka Škoda, která je její součástí od roku 1859, ale i další značky, jako jsou Panasonic, Siemens a jiné. „Jsem rád, že tyto společnosti sem nepřišly jen montovat, ale i inovovat, vyvíjet, dělat lidský potenciál a byznys, který chceme i do budoucna, a to i s pomocí EU, rozvíjet,“ řekl přítomným primátor. Mezi klíčové oblasti, na něž se nyní krajská metropole soustředí, patří oblast bezpilotního létání, tedy dronů.

Plzeň připravuje unikátní zázemí pro již fungující společnosti v oboru bezpilotního letectví, stejně tak i výjimečné podmínky pro studenty i start-upové firmy. Připravuje pro ně centrum Dronet neboli technologický park zaměřený na bezpilotní letecký průmysl. „Firmy a studenti v něm využijí naše letadla, na nich mohou vyvíjet aplikace, testovat scénáře jejich nasazení, dostanou se k dronům, které nemusí kupovat. Firmy v něm využijí naše piloty s potřebnými oprávněními, nemusí investovat do získávání licencí a postupovat mnohaměsíční proces,“ vysvětlil Luděk Šantora ze Správy informačních technologií města Plzně, která Dronet připravuje. Spolu se Západočeskou univerzitou v Plzni město připravilo certifikátový program zaměřený na bezpilotní letectví, jenž bude generovat odborníky z této oblasti, ti zatím na trhu chybí.

Robert-Jan Smits vyjádřil „enormně dobrý dojem“ z toho, co se děje a připravuje v Plzni a Plzeňském kraji. „Máte tu dynamiku, impulzy,“ uvedl. Podle něj by Plzeň mohla navázat partnerství s jiným evropskými regiony a městy, jež jsou příkladem dobré praxe z hlediska podpory vědy, výzkumu a techniky, protože má v rámci konceptu Smart City Plzeň velmi zajímavé projekty. 

„Chceme, aby občané viděli, co se ve městě z projektů připravuje a jak, chceme našimi projekty zpříjemnit život obyvatelům a návštěvníkům,“ uvedl Erich Beneš z Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně, které zastřešuje koncept Smart City Plzeň. Ten v současné době obsahuje několik desítek projektů v různé fázi přípravy, některé už město realizuje, některé začne v nejbližší době.
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka