Robin Hood v hravém pojetí Nikolaje Peneva

Poslední premiéru Divadla J. K. Tyla v letošní sezoně připravil činoherní soubor, ponese se v komediálním duchu. Režisér Nikolaj Penev, jehož Sboristé vyvolávají salvy smíchu na scéně Nového divadla, inscenuje v Plzni další autorskou hru – Robin Hood. Král zbojníků vtrhne na jeviště Velkého divadla 18. června.

Cílená propagace v Plzni

Nikolaj Penev vytvořil svou vlastní osobitou variaci na příběh Robina Hooda. Inspiroval se nejen románem Alexandra Dumase st., ale i různými literárními předlohami včetně původních balad, fascinovala ho přitom jejich rozmanitost: „Autoři do děl vkládají své naděje a touhy, Robin se tak stává mýtickou bytostí, fantastickým hrdinou,“ vysvětluje. Legendu o Robinu Hoodovi pojímá originálním způsobem, slavného hrdinu vnímá spíš jako snílka a idealistu. Hlavním Penevovým vkladem však bude hravost a komediální nadsázka. Komedie je ostatně žánr, se kterým si tvůrce skvěle rozumí, zkušenosti má i se zábavným zpracováním díla Alexandra Dumase: v divadle Petra Bezruče v Ostravě uvedl Tři mušketýry v groteskním pojetí. Inscenaci Robin Hood chce naplnit laskavým humorem: „Smích je jedním ze způsobů uchopení života, s humorem může být svět místem plným naděje.“ A o tom, že inscenace diváky pobaví, nepochybuje ani představitel titulní role Petr Konáš: „Bude to hlavně legrace. Režisér má komedie rád a umí je skvěle uchopit. Navíc je precizní, umí postavit gag, dbá na přesnost a správné načasování.“ Hoodovu lásku Marion ztvární Andrea Mohylová, komediální role svérázné chůvy připadla Janě Kubátové. Oproti Dumasově románu má ve hře více prostoru postava krále Jana (Jakub Zindulka), bratra Richarda zvaného Lví srdce (Miloslav Krejsa). Jana autor zobrazuje jako srabotku a nekňubu, za kterého vládne dominantní manželka, právě role královny je další z krásných hereckých příležitostí pro Moniku Švábovou. Výrazná role kuchaře, jenž ve vypjatých chvílích dělá tlumočníka, je připravena pro Antonína Procházku. Proradným šerifem z Nottinghamu bude Jan Maléř. V roli malého Robina Hooda se představí dětský herec Stamen Georgiev, v dalších rolích účinkují, Marek Adamczyk, Marek Mikulášek, Ondřej Vacke, Michal Štěrba a Petr Kotora. Vroli vesničanky alternuje Štěpánka Křesťanová s Kamilou Šmejkalovou.

Dramaturgicky inscenaci připravila Zuzana Burianová, kostýmy a scéna jsou dílem Aleše Valáška, hudbu složil Tomáš Alferi.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 13.06.2016 13:28




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka