Rok 2019 v Besedě: cyklus autorských čtení, koncertní turné i oblíbená divadla

V letošním roce uvede Měšťanská beseda úplně nový pořad s názvem Dnes čtu já, ve kterém přední čeští autoři představí své knihy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po čtení bude následovat povídání s diváky a příležitostně také projekce filmů natočených podle literární předlohy. Na svém divadelním turné se v Měšťanské besedě zastaví zpěvačka Ewa Farna a se svou koncertní show přijede i další oblíbená herečka a zpěvačka Barbora Poláková. Pódium Měšťanské besedy bude patřit také známým hercům a herečkám v nově uvedených, ale i osvědčených divadelních hrách. Výjimečnou událostí letošní sezóny bude Zahrada vzdechů – program sestavený z barokních kantát v podání Magdaleny Kožené a Collegia 1704.

Novinkou v programu Měšťanské besedy pro rok 2019 je cyklus Dnes čtu já, který nabídne příležitost potkat se s významnými českými autory. Diváci se dočkají čtení z vydaných knih i dosud nevydaných textů a těšit se mohou na diskuzi s autory. „Oproti tradičním autorským čtením v knihovnách a literárních kavárnách, která se orientují spíše na mladé či začínající autory, chceme divákům zprostředkovat setkání se známými i méně známými, avšak erudovanými autory beletrie a do budoucna i literatury faktu,“ vysvětlil Ivan Jáchim, jednatel společnosti MĚŠŤANSKÁ BESEDA PLZEŇ s.r.o. „Některá čtení budou doprovázet promítání filmů, které byly natočeny podle literární předlohy přítomných autorů,“ doplnil.

Jako první do Kina Beseda, kde se čtení budou konat, dorazí 15. února Josef Formánek. Divákům představí podivuhodné osudy o lásce, vině a smíření ze své zatím poslední knihy Dvě slova jako klíč a číst bude také strhující mrazivý příběh, který se skutečně stal, z knihy Umřel jsem v sobotu. Po diskuzi a přestávce bude následovat projekce filmu Úsměvy smutných mužů. Přesně o měsíc později Kino Beseda přivítá Miloše Urbana, který bude předčítat ze své novodobé utopie dvou století, jež spojuje postava hastrmana, bytost bez duše, toužící stát se člověkem. Součástí programu bude i promítání filmu Hastrman. A 19. dubna seznámí Emil Hakl návštěvníky se svými sloupky, které sám vybral, i s dosud nepublikovanými povídkami.

Měšťanská beseda bude mít co nabídnout i fanouškům hudby. 14. května tu zazpívá populární pěvecká hvězda Ewa Farna, která se v letošním roce rozhodla omezit venkovní a festivalová vystoupení a vydala se na komornější divadelní turné s názvem Málo se známe. 20. února v Měšťanské besedě oslaví skupina Hop Trop 40. výročí velkolepým koncertem s Věrou Martinovou. Po několikaleté koncertní pauze se do Plzně 13. března vrátí Petr Spálený & Apollo Band s Miluškou Voborníkovou. Známé pecky, jako je Nafrněná, Kráva nebo 2-8-5, moderní popový zvuk a svébytná poetika, to vše zazní na koncertě jedné z nejoblíbenějších zpěvaček současnosti Barbory Polákové 20. října. A skutečnou hudební lahůdkou pro milovníky staré hudby bude 16. června večer italských barokních kantát z názvem Zahrada vzdechů, jímž provede slavná mezzosopranistka Magdalena Kožená společně se špičkovým barokním orchestrem Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse.

Pódium Měšťanské besedy se promění i v prkna divadelní. Představí se na nich například 30. ledna Jan Potměšil jako Richard III., 4. března Michal Dlouhý a Michaela Badinková jako rozcházející se manželé v divadelní adaptaci slavného filmu Scény z manželského života a 18. března Aleš Háma jako nevěrný manžel a příkladný lhář v zapletené komedii Můj nejlepší kamarád. 28. dubna Simona Stašová s Kamilem Halbichem v komedii Vězeň na druhé avenue předvedou, co všechno se může vymknout z rukou a jak se zbláznit s notnou dávkou ironie a sarkasmu, a 12. května Jan Hrušínský jako jeden z povedené čtveřice řemeslníků přiměje diváky brečet smíchy ve zlodějské komedii Práskni do bot v režii Jana Hřebejka.


Vstupenky na akce jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

DNES ČTU JÁ

15. 2. 18:00 Dnes čtu já: Josef Formánek
Dvě slova jako klíč a Umřel jsem v sobotu
Autorské čtení podivuhodných osudů o lásce, vině a smíření ze zatím poslední knihy Dvě slova jako klíč a strhujícího mrazivého příběhu, který se skutečně stal, z dřívější knihy Umřel jsem v sobotu. Beseda s autorem a po přestávce projekce celovečerního filmu Úsměvy smutných mužů.

15. 3. 18:00 Dnes čtu já: Miloš Urban
Hastrman
Autorské čtení z novodobé utopie dvou století, která spojuje postava hastrmana, bytost bez duše a přírodní živel, toužící stát se člověkem. Beseda s autorem a po přestávce projekce filmu Hastrman.

19. 4. 18:00 Dnes čtu já: Emil Hakl
Výsek
Autorské čtení sloupků, které autor sám vybral a patří k těm nejvýraznějším z jeho sloupkařské dekády, i dosud nepublikovaných povídek. Autorské čtení a beseda.

KONCERTY

20. 2. 19:00 HOP TROP 40. sezóna
Host: Věra Martinová
Hop Trop patří ke špičce českého folku a country a už 40. sezónu vystupuje v nezměněném složení. A to je třeba oslavit! Na koncert pozvali speciálního hosta a zahraje s nimi i velký orchestr. Za svoji hudební kariéru nasbírali spoustu humorných fotek a videí, o které se chtějí se svými příznivci na projekci během koncertu podělit.

13. 3. 19:00 Petr Spálený & Apollo Band
Host: Miluška Voborníková
Známý hudebník, skladatel, kytarista, flétnista, bubeník a zpěvák Petr Spálený se vrací na koncertní pódia. Začínal hrát už koncem 50. let 20. století jakožto amatérský big-beatový hudebník, nejprve na bicí, později i na kytaru a flétnu. Po ukončení vojny začal vystupovat v hudební skupině Hipps (Hroši) svého bratra Jana, jenž byla později z popudu Jiřího Štaidla přejmenována na Apollobeat. Později působil i jako hudební skladatel a složil hudbu pro všechna představení Divadla Jiřího Grossmanna.

14. 5. 19:30 Ewa Farna: Málo se známe Tour 2019
Zpěvačka Ewa Farna se rozhodla po celý rok 2019 omezit počet venkovních vystoupení na městských akcích a festivalech v České republice a vyráží na divadelní turné s názvem Málo se známe. Předvede své písně v komornějším prostředí, byť na energii a naléhavosti neubere. Předskokanem plzeňského koncertu bude zpěvačka Nelly.

16. 6. 20:00 Magdalena Kožená & Collegium 1704
Il giardino dei sospiri / Zahrada vzdechů
Večerem italských barokních kantát provede slavná mezzosopranistka Magdalena Kožená společně se špičkovým barokním orchestrem Collegium 1704 pod taktovkou dirigenta Václava Lukse. Dramatické osudy ženských hrdinek inspirovaly umělce už od starověku a příběhy plné vášně, lásky, žalu, ale i vzdoru a radosti a odhodlání se staly předmětem uměleckého ztvárnění i v hudbě. Program Zahrada vzdechů je sestavený z dramatických scén slavných ženských hrdinek, jako jsou Armida nebo Ariadna, ale i méně známých příběhů oddané lásky.
Součástí programu jsou i nedávno znovuobjevené barokní opusy. Světově uznávaný dirigent Collegia 1704 Václav Luks se totiž ve spolupráci s muzikology a hudebními archivy věnuje hledání pozapomenutých hudebních titulů, které se naposledy hrály v době, kdy byly napsány.

20. 10. 19:00 Barbora Poláková Tour 2019
Kráva, Nafrněná nebo 2-8-5…tak tyhle pecky jistě zaznějí na koncertě Báry Polákové v Měšťanské besedě. Přijďte si užít show držitelky tří cen Anděl a jedné z nejoblíbenějších zpěvaček poslední doby.
Koncert je k stání.

DIVADLO

30. 1.  19:00 Richard III.
Cesta k trůnu a moci je lemovaná potoky krve. A ostatní? Přihlížejí, bojí se, slouží nebo pomáhají…a pak se diví. Na konci ledna v Měšťanské besedě Divadelní spolek Kašpar představí překvapivě současný historický příběh s Janem Potměšilem v hlavní roli.

Hrají: Jan Potměšil, Milena Steinmasslová, František Kreuzmann, Monika Zoubková, Marek Němec, Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, Pavel Lagner, Tomáš Stolařík a další
Režie: Jakub Špalek
Divadelní spolek Kašpar

4. 3. 19:00 Scény z manželského života
Univerzitní vědec Johan a právnička Marianne představují dokonalý manželský pár. Pod povrchem však číhají problémy a po rozpadu prochází vztah různými fázemi přes opětovné okouzlení po brutální rvačku. Jeden z nejupřímnějších milostných příběhů v dějinách umělecké tvorby, obraz dvojice lidí, kteří nedokážou žít spolu ani bez sebe. Divadelní adaptace slavného filmu Ingmara Bergmana a divadelní novinka roku 2018.

Hrají: Michal Dlouhý, Michaela Badinková, Kamil Halbich / Vasil Fridrich, Barbara Lukešová
Režie: Vladimír Strnisko
Agentura Harlekýn

18. 3. 19:00 Můj nejlepší kamarád
Oblíbený humorný příběh lháře, který se dokáže vykroutit i ze zdánlivě bezvýchodných situací. Aleš Háma jako Bernard má skvělý post v rodinném podniku své ženy, kterou ale podvádí. Aby se nedozvěděla, že svou milenku přivedl do jiného stavu, požádá o pomoc kamaráda Phillipa, dobráka od kosti. Tím se roztáčí vynalézavý kolotoč situací a zápletek, při kterých se budete smát hlavně proto, že se nestaly právě vám.

Hrají: Aleš Háma, Petr Motloch, Tereza Kostková, Nela Boudová, Michaela Sejnová / Lucie Okonová
Režie: Jakub Nvota
Divadlo v Rytiřské

28. 4. 19:30 Vězeň na druhé avenue
Čtrnácté patro, výtah nejezdí, voda neteče, odpadky páchnou, venku horko k padnutí, v bytě zima, sousedi pořádají mejdany až do noci a zloději právě ukradli, na co přišli. Ne všichni se však dokážeme zbláznit s takovou dávkou humoru, ironie a sarkasmu. Simona Stašová a Kamil Halbich v hlavních rolích slavné americké komedie o tom, jaké to je, když se vám vše vymkne z rukou.

Hrají: Simona Stašová, Kamil Halbich, Veronika Jeníková, Vasil Fridrich a další
Režie: Vladimír Strnisko
Agentura Harlekýn

12. 5. 19:30 Práskni do bot
Zlodějská komedie, kterou režíroval Jan Hřebejk, vás zavede na veřejné záchodky a umývárnu, které mají vydlaždičkovat Šulin, Mudrc, Drátěnka a Volej. Povedená čtveřice řemeslníků vás donutí brečet smíchy.

Hrají: Jan Hrušínský, Vlastimil Zavřel, Martin Sitta a Václav Liška
Režie: Jan Hřebejk
Divadlo Na Jezerce

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka